Κατά την άποψη κινεζικής παραδοσιακής ιατρικής, η διατροφή με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης των Νεφρών παίζει θεμελιώδη ρόλο στην υγεία και ευεξία μας. Η θρέψη των Νεφρών, υποστηρίζει ταυτόχρονα τα οστά, τη λειτουργία των επινεφριδίων και του εγκεφάλου, ενισχύει την ψυχική ανθεκτικότητα και προάγει τη ζωτικότητα. Κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν τα Νεφρά ευαισθητοποιούνται η φροντίδα τούς είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στην κινεζική ιατρική, τα Νεφρά θεωρούνται ως θεμέλιο των ενεργειών του Γιν και του Γιανγκ όλου του σώματος, ρυθμίζουν τις διαδικασίες αναπαραγωγής, της ανάπτυξης και της γήρανσης του ανθρώπου.
Οι θρεπτικές και νόστιμες μπάλες με το μαύρο σουσάμι και τα καρύδια, μπορούν να εναρμονίσουν και να υποστηρίξουν την ενέργεια των Νεφρών στη διάρκεια του Χειμώνα, όταν το σώμα χρειάζεται επιπλέον ζεστασιά και ενδυνάμωση.
Οι σπόροι του μαύρου σουσαμιού, στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική, εκτιμώνται για την ικανότητά τους να θρέφουν τα Νεφρά, να δυναμώνουν τα οστά και να προάγουν την κυκλοφορία του αίματος. Πιστεύεται ότι τονώνουν την ενέργεια Γιν των Νεφρών και του Ήπατος, αναπληρώνοντας την Πεμπτουσία Τζινγκ και το αίμα. Η Πεμπτουσία συχνά αναφέρεται ως «ζωτική ουσία» και συνδέεται στενά με τα Νεφρά, καθορίζει τη συνολική μας υγεία και μακροζωία. Η πάστα του μαύρου σουσαμιού είναι δημοφιλές κινεζικό επιδόρπιο, γνωστό για την ιδιότητά του να θρέφει τα Νεφρά και το Ήπαρ, να ωφελεί την ανάπτυξη των μαλλιών, βελτιώνει την κατάσταση οστών και αρθρώσεων.
Σε μια πρόσφατη επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Molecules, αναφέρεται ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στο μαύρο σουσάμι έχουν αντιδιαβητικές, αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.