Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PNAS από το Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία δείχνει πώς η μεγαλύτερη πρόσληψη ανόργανων νιτρικών αλάτων που εντοπίζονται σε πολλά είδη πράσινων λαχανικών, μειώνει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ και συμβάλλει στην αποτοξίνωσή του.
Η ηπατική στεάτωση είναι μια κοινή ηπατοπάθεια που πλήττει περίπου το 25% του πληθυσμού. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει σήμερα μια εγκεκριμένη θεραπεία της πάθησης, το νέο «πράσινο» εύρημα των ερευνητών του Ινστιτούτου Καρολίνσκα θεωρείται πολύ σημαντικό.
Οι ερευνητές συμβουλεύουν τον πληθυσμό να καταναλώνει περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μαρούλι ή πολύ πλούσια σε νιτρικά άλατα – σπανάκι και ρόκα.
Το Χειμώνα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά καλό να τρώγονται μαγειρεμένα, ενώ το Καλοκαίρι – φρέσκα σε σαλάτες.

«Δεν χρειάζονται τεράστιες ποσότητες προκειμένου να αποκομίσει κάποιος τα προστατευτικά οφέλη που παρατηρήσαμε, μόλις 200 γραμμάρια την ημέρα είναι αρκετά.” – λέει ο Mattias Carlström, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του Ινστιτούτου Karolinska.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα νιτρικά άλατα από τα πράσινα λαχανικά ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των μιτοχονδρίων – μονάδας παραγωγής ενέργειας του κυττάρου, βελτιώνουν τη φυσική αντοχή. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η υψηλότερη πρόσληψη πράσινων λαχανικών μαζί με το ήπαρ, έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιαγγειακή λειτουργία, ενισχύει ροή της χολής και προστατεύει από τον διαβήτη.
«Πιστεύουμε ότι αυτές οι ασθένειες συνδέονται με παρόμοιους μηχανισμούς, όπου το οξειδωτικό στρες προκαλεί τη μειωμένη σηματοδότηση μονοξειδίου του αζώτου (NO) η οποία έχει επιζήμια επίδραση στις καρδιομεταβολικές λειτουργίες», λέει ο Δρ Carlström.
Γυναίκες μετα την εμμηνόπαυση, άνδρες με στυτική δυσλειτουργία, άνθρωποι με αθηροσκλήρωση, διαβήτη, υπέρταση, εμφανίζουν συχνά διαταραγμένες οδούς του μονοξειδίου του αζώτου, η βασική λειτουργία του οποίου να διαστέλλει τις αρτηρίες και τις φλέβες ρυθμίζοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος και την αρτηριακή πίεση, να μειώνει τη φλεγμονή και να συμμετέχει στην απόπτωση (τον προγραμματισμένο θάνατο των κυττάρων).
Η Μινοξιδίλη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της τριχόπτωσης, περιέχει ένα τμήμα του μονοξειδίου του αζώτου και δρά ως αγωνιστής του. Παρομοίως, η κιτρική σιλδεναφίλη, γνωστή και με το εμπορικό όνομα Viagra, διεγείρει στύσεις κυρίως με βελτίωση σηματοδότησης μέσω της οδού του μονοξειδίου του αζώτου.
«Τώρα επιδεικνύουμε έναν εναλλακτικό τρόπο παραγωγής μονοξειδίου του αζώτου, όπου τα περισσότερα νιτρικά άλατα στη διατροφή μας μπορούν να μετατραπούν σε μονοξείδιο του αζώτου και άλλα βιοενεργά είδη αζώτου στο σώμα μας. Κανείς δεν έχει επικεντρωθεί ακόμα στα νιτρικά άλατα, τα οποία πιστεύουμε ότι είναι το κλειδί», συνεχίζει ο Δρ Carlström. «Θέλουμε τώρα να διεξάγουμε κλινικές μελέτες για να διερευνήσουμε τη θεραπευτική αξία των συμπληρωμάτων νιτρικών αλάτων για τη μείωση του κινδύνου ηπατικής στεάτωσης. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων φαρμακολογικών και διατροφικών προσεγγίσεων».
Εκτός από τα νιτρικά άλατα, τα πράσινα φυλλώδη και σταυρανθή λαχανικά θεωρούνται καλύτερες τροφές για ενδυνάμωση του ήπατος καθώς είναι πλούσιες σε Γλουταθειόνη, το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό, απαραίτητο για διαδικασίες αποτοξίνωσης και υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Υψηλή περιεκτικότητά σε γλουταθειόνη και χλωροφύλλη ενεργοποιεί τα καθαριστικά ένζυμα απαραίτητα για την αποβολή και εξουδετέρωση βαρέων μετάλλων και χημικών ουσιών από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.


