Διατροφή

Το κάστανο είναι ένα φυσικό φάρμακο για τόνωση των Νεφρών.

Author

Date

Share Now

Τα κάστανα αποτελούν μέρος της κινεζικής διατροφής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα δέντρα φυτεύονται κοντά σε σπίτια για ευημερία και καλή τύχη καθώς από παλιά πιστεύεται ότι τα κάστανα φέρνουν καλό οιωνό στη ζωή του ανθρώπου.
Στη Κίνα, το κάστανο χρησιμοποιείται ευρέως ως συστατικό μιας μεγάλης ποικιλίας πιάτων με κρέας, ρύζι, λαχανικά και ζυμαρικά. Μαγειρεύονται, βράζονται, μαρινάρονται, αλέθονται για παρασκευή αλευριού, από το οποίο στη συνέχεια φτιάχνονται διάφορά κινεζικά επιδόρπια.
Το Χειμώνα, σε όλους τους δρόμους του Πεκίνου και άλλων πόλεων της Κίνας, πουλάνε ψητά κάστανα. Είναι ένα πολύ δημοφιλές και θρεπτικό χειμωνιάτικο σνακ.

Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, το κάστανο χρησιμοποιείται ως μέσο για τόνωση των Νεφρών και υποστήριξη της πέψης. Τα 5-10 κάστανα τρώγονται καθημερινά από τους ηλικιωμένους για την πρόληψη και τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των καρδιακών παθήσεων, της σκλήρυνσης των αρτηριών και της οστεοπόρωσης, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες.
Τα αρχαία κινεζικά ιατρικά κείμενα αναφέρουν ότι το κάστανο ενδυναμώνει το Στομάχι, το Σπλήνα και τα Νεφρά. Είναι γνωστό για την ικανότητα του να αναπληρώνει την Πεμπτουσία Τζινγκ, να τονώνει το Τσι και να ενισχύει το Γιανγκ. Η γεύση του κάστανου είναι γλυκιά – αλμυρή και η φύση του είναι ζεστή.
Τα κάστανα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα τον Χειμώνα όταν το Τσι των Νεφρών είναι αδύναμο. Μια κατάσταση που εκδηλώνεται με συμπτώματα, όπως: πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, αδυναμία στα γόνατα και κάτω άκρα, κόπωση, συχνοουρία, ναυτία, ρέψιμο, λόξυγγας, βήχας, βρογχίτιδα, άσθμα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες της κλασικής ιατρικής, τα κάστανα υποστηρίζουν τον εγκέφαλo και τους τένοντες, έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Τα αντιοξειδωτικά, τα μέταλλα όπως το Mαγνήσιο και το Kάλιο που βρίσκονται στα κάστανα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων, μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Αυτοί οι ξηροί καρποί είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην αποτοξίνωση και στην καλή λειτουργία εντέρου, υποστηρίζουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων, συμβάλλουν στην μείωση χοληστερίνης. Τα κάστανα είναι επίσης χωρίς γλουτένη, γεγονός που τα καθιστά μια υγιεινή επιλογή για άτομα με κοιλιοκάκη .
Οι φυτικές ίνες στα κάστανα μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες διασφαλίζει αργή απορρόφηση αμύλου και αποφυγή απότομης αύξησης του σακχάρου στο αίμα που μπορεί να είναι επικίνδυνη για άτομα με διαβήτη. Επιπλέον, τα κάστανα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη 54.

Το κάστανο είναι μια πολυβιταμίνη της φύσης που προσφέρει στον οργανισμό πολύτιμο ασβέστιο, ψευδάργυρο, χρώμιο, σίδερο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, τις βιταμίνες ομάδας Β, τις βιταμίνες Α, Ε, C και αφθονία αντιοξειδωτικών που πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.
Οι καρποί τρώγονται ψητά ή βραστά. Ψήστε τα, χρησιμοποιήστε τα αντί για κρουτόν στα πιάτα σας. Χτυπώντας τα στο μπλέντερ μπορείτε να φτιάξετε μια γλυκιά πάστα, προσθέτοντας λίγο μέλι και νερό, κακάο και φιστικοβούτυρο ή κάποιο άλλο βούτυρο της αρεσκείας σας, ακόμα και το ταχίνι. Το βούτυρο διαθέτει Γιν χαρακτηριστικά, όπως και το μέλι, θα κάνει το γλυκό πιο ισορροπημένο.  Μπορείτε να δημιουργήσετε από αυτή την πάστα τις σοκολατένιες τρούφες εμπλουτίζοντας με ξύσμα πορτοκαλιού, καλύπτοντας την επιφάνεια με τα σπασμένα κομματάκια από τα φιστίκια Αιγίνης.
Το τι να κάνετε από τα κάστανα και πως να τα φάτε εξαρτάται από την επιθυμία και την φαντασία σας, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα τα απολαύσετε και ταυτόχρονα θα ενισχύσετε την υγεία σας.

Tags :

Related Post