Επίγνωση

Οι τέσσερις τύποι θρέψης από την Βουδιστική σκοπιά.

Author

Date

Share Now

Μιλώντας για τη σωστή διατροφή, η δυτική κλασική ιατρική συνήθως εννοεί – πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, καθώς και τα προϊόντα που αυτά περιέχουν: λαχανικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, φρούτα, κρέας, ψάρι, νερό, χυμούς, γάλα κ.λπ. Υποτίθεται ότι οι τροφές πρέπει να καλύπτουν τις ενεργειακές και θρεπτικές ανάγκες του οργανισμού για να διατηρείται η υγεία μας σε καλή κατάσταση.
Οι βουδιστικές διδασκαλίες προσφέρουν μια ευρύτερη άποψη της διατροφής. Από βουδιστική σκοπιά, εκτός από τα τρόφιμα και τα ποτά που τρώμε και πίνουμε για να υποστηρίζουμε σώμα και να τονώνουμε  εγκέφαλο, υπάρχουν ακόμη οι τρεις τύποι θρέψης που μπορούν να προσφέρουν την υγεία και την ευεξία στο σώμα και νου, να καλλιεργήσουν τους σπόρους ευτυχίας και ειρήνης, μέσα και γύρω μας.

Η θρέψη των αισθήσεων.
Όλα όσα βλέπουμε, ακούμε, μυρίζουμε, γευόμαστε, αγγίζουμε και σκεφτόμαστε, όλα όσα νιώθουμε στο σώμα και συνειδητοποιούμε στο μυαλό γίνεται η τροφή για τις αισθήσεις. Οι αισθήσεις μας είναι το αποτέλεσμα των αισθητηριακών δραστηριοτήτων, δηλαδή, αντιδράσεων έξι αισθητηρίων οργάνων, έξι αντικειμένων των αισθήσεων και έξι συνειδήσεων των αισθήσεων.
Τα έξι αισθητήρια όργανα είναι τα μάτια, τα αυτιά, η μύτη, η γλώσσα, το σώμα και το μυαλό.
Τα έξι αντικείμενα των αισθήσεων είναι η μορφή, οι ήχοι, οι μυρωδιές, οι γεύσεις, τα αντικείμενα αφής και τα νοητικά αντικείμενα.
Οι έξι συνειδήσεις των αισθήσεων είναι η συνείδηση των ματιών (ή της όρασης), η συνείδηση των αυτιών (ή της ακοής), η συνείδηση της μύτης (ή της όσφρησης), η συνείδηση της γλώσσας (ή της γεύσης), η συνείδηση του σώματος (ή της αφής) και η συνείδηση του νου (ή της σκέψης).
Όταν διαβάζουμε, βλέπουμε μια ταινία, παίζουμε ένα βιντεοπαιχνίδι, ακούμε μουσική, μιλάμε με άλλους ανθρώπους, απορροφούμε τις αισθητηριακές εντυπώσεις. Τα σχήματα, τα χρώματα, οι ήχοι και οι ιδέες μπορεί να μας προσφέρουν την αίσθηση αρμονίας και ομορφιάς, έμπνευσης και υποστήριξης, αλλά μπορεί επίσης να είναι δηλητηριώδη και να στερούν από σώμα και μυαλό την ηρεμία και την υγεία.
Όταν έχετε γεμίσει με αρνητικά συναισθήματα, πιθανών να έχετε απορροφήσει μέσω των αισθήσεών σας πάρα πολλές «τοξίνες», χωρίς καν να το καταλάβετε. Προσπαθήστε να έχετε επίγνωση του τι βλέπετε, διαβάζετε, ακούτε, λέτε και σκέφτεστε. Προστατέψτε τον εαυτό σας από τον φόβο, την απελπισία, τον θυμό, την κακία, το άγχος και τη σκληρότητα που σας επιβάλλονται απέξω ή που τυχόν δημιουργείτε μέσα σας.
Η καλλιέργεια ενσυνειδητότητας μπορεί να μας προφυλάσσει από επιθετικά και αγχωτικά μηνύματα προερχόμενα από το περιβάλλον ή από τον ίδιο τον εαυτό. Μπορεί να μας βοηθήσει να φιλτράρουμε και να επιλέγουμε θετικές, πιο υγιείς αισθήσεις που θα θρέψουν τους σπόρους της ευτυχίας μας.

Η θρέψη των προθέσεων.
Η επιθυμία να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε μας παρακινεί να κάνουμε ορισμένες καθημερινές ενέργειες, να διαμορφώνουμε τους καθημερινούς μας στόχους.
Καλό να αναρωτιόμαστε κατά καιρούς: «Ποια είναι η βαθύτερη επιθυμία μου σε αυτή τη ζωή; Ποια ανάγκη πάω να καλύψω τώρα;» Κοιτάζοντας βαθιά μέσα μας μπορούμε να δούμε ποιος τύπος ενέργειας παρακινεί την επιθυμία που έχουμε. Αν συντονίζεται με την πρόθεσή μας; Μας πηγαίνει προς την κατεύθυνση ευτυχίας ή προς την κατεύθυνση πόνου.
Καλό να εξετάζουμε προσεκτικά τη φύση των προθεσεών μας για να καταλάβουμε αν οδηγουν στην απελευθέρωση από τα βάσανα, στην αγάπη και τη συμπόνια ή ωθούν προς το μονοπάτι της δυστυχίας.
Τι πραγματικά επιθυμούμε βαθιά μέσα στην καρδιά; Χρήματα, υπεροχή, βόλεμα; Ή θέλουμε να αποκτήσουμε εσωτερική αρμονία και πληρότητα, θέλουμε να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή της ζωής; Η ευτυχία έρχεται μόνο όταν είμαστε σε ειρήνη με τον εαυτό μας.
Η θρέψη του περιεχομένου της συνείδησης.
Το περιεχόμενο της συνείδησής μας είναι τόσο ατομικό όσο και συλλογικό. Είναι η ολότητα όλων των σκέψεων, όλων όσων ειπώθηκαν και βιώθηκαν άμεσα από εμάς και από τους προγόνους μας.
Κάθε μέρα οι σκέψεις, τα λόγια και οι πράξεις μας ρέουν προς ωκεανό της συνείδησης, γεμίζουν το περιεχόμενό της. Η αισθητηριακή μας αντίληψη, τροφοδοτεί συνεχώς αυτόν τον ωκεανό
Το μυαλό είναι η βάση όλων των δραστηριοτήτων μας, συμπεριλαμβανομένων των πράξεων, του λόγου και των σκέψεων. Οτιδήποτε απορροφά το μυαλό γίνεται η ουσία ζωής. Επομένως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το είδος της τροφής που εισέρχεται μέσω των αισθήσεων μέσα στο μυαλό μας.

Οι αισθήσεις στον Βουδισμό, συχνά ονομάζονται «πύλες συνείδησης» επειδή ότι αντιλαμβανόμαστε αποτυπώνεται στη συνείδηση μέσω της αισθητηριακής επαφής με τα αντικείμενα της αντίληψης. Ενώ το μυαλό, συχνά συγκρίνεται με έναν «κηπουρό» που πρέπει να αναγνωρίζει τους υγιείς σπόρους όταν πάνε να ριζώσουν και να αναπτυχθούν στη «συνείδηση – αποθήκη», να τους φροντίζει συνεχώς και να τους τρέφει. Ένας καλός «κηπουρός» ή ένα προσεκτικό μυαλό,  πρέπει επίσης να είναι σε θέση να αποτρέψει τη βλάστηση των βλαβερών σπόρων ή «ζιζανίων» για να μη απλωθούν και να κατακλύσουν το περιεχόμενο της συνείδησης μας.
Οποιοσδήποτε σπόρος, υγιής ή ανθυγιεινός, έχει την ικανότητα να εκδηλωθεί ως νοητικός σχηματισμός στο επίπεδο του νου και να αποκτήσει δύναμη ριζώνοντας στη «συνείδηση – αποθήκη».
Μπορούμε συνειδητά να βοηθάμε τον εαυτό και τους άλλους, καλλιεργώντας υγιείς σπόρους με αγάπη, ευαισθησία, συμπόνια και κατανόηση. Φροντίζοντας τους σπόρους καλοσύνης, αισιοδοξίας, συγχώρεσης και αποδοχής, λαμβάνουμε και δίνουμε θρέψη  στα υγιεινά βλαστάρια που αναπτύσσονται για να καρποφορήσουν.
Αλλά ένας κακός «κηπουρός» ή ένα απρόσεκτο ασυνείδητο μυαλό, τρέφοντας σπόρους θυμού, απελπισίας, αδιαφορίας, μπορεί να δηλητηριάσει όλη την ύπαρξη, όσο την δική μας τόσο και των άλλων.
Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να φυλάμε τις «πύλες συνείδησης» και με σοφία να επιλέγουμε την απαραίτητη υγιή τροφή και να απορρίπτουμε την άχρηστη, μέσω της εξάσκησης προσοχής και επίγνωσης.
Αν έχουμε κάποιο πρόβλημα, είτε πρόκειται για σωματική είτε συναισθηματική διαταραχή, η προσεκτική παρατήρηση και επίγνωση μπορεί να μας βοηθήσει θα προσδιορίσουμε ποιος από τους παραπάνω τύπους θρέψης το έχει προκαλέσει.
Ο Βούδας έλεγε ό,τι αν ξέρουμε πώς να εξερευνούμε τα βάσανά μας και να αναγνωρίζουμε το τι τα τροφοδοτεί, βρισκόμαστε ήδη στον δρόμο προς την απελευθέρωση. Ο τρόπος για να απαλλαγούμε από την ταλαιπωρία, να βιώνουμε εσωτερική αρμονία και ευτυχία, είναι να επιλέγουμε συνειδητά την Τροφή που καταναλώνουμε.
Από το βιβλίο «Conscious Eating – Conscious Living», του Thich Nhat Hanh.

Tags :

Related Post