Τα μιτοχόνδρια είναι μικροσκοπικά «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας», ο ηλεκτρισμός που διαπερνά και δίνει ζωτικότητα σε κάθε όργανο του σώματoς. Τα μιτοχόνδρια είναι οι μαέστροι της γενετικής ορχήστρας που ρυθμίζουν την γέννηση, τη διαίρεση και το θάνατο του κάθε κυττάρου. Υπαγορεύουν την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των γονιδίων. Σε κάθε ένα από τα κύτταρά μας, παρέχουν το καύσιμο για τη δημιουργία νέων νευρωνικών δικτύων.
Το μιτοχονδριακό DNA κληρονομείται αποκλειστικά από τη γενεαλογία της μητέρας, πράγμα που σημαίνει ότι η πηγή ενέργειας που διατηρεί τη ζωή προέρχεται αποκλειστικά από τις γυναίκες του γενεαλογικού μας δέντρου. Είναι η ενέργεια γνωστή στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική ως Τσι, στην Γιόγκα ως Πράνα, ωw Σάκτη στο Σιβαϊσμό, στο Ρέικι ως Ki, στο Tai Chi ως Chi, στο Qi Gong ως Qi, η οργόνη, η βιοενέργεια, ο αιθέρας.
Τα μιτοχόνδρια παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά από τον Γερμανό παθολόγο Richard Altmann το 1890. Τα μικροσκοπικά ενδοκυτταρικά σωματίδια κάτω από το μικροσκόπιο μοιάζουν με μικρούς κόκκους που θυμίζουν κλωστή. Εξ ου και το όνομα μιτοχόνδρια προέρχεται από την ελληνική λέξη «μίτος» που σημαίνει «νήμα» και «χόνδρος» που σημαίνει «κόκκος». Το 1949, ο ρόλος των μιτοχονδρίων ως παραγωγών κυτταρικής ενέργειας εξηγήθηκε πλήρως από ερευνητές βιολογικής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον.
Ένας ενήλικας άνθρωπος πιστεύεται ότι διαθέτει περισσότερα από δέκα εκατομμύρια δισεκατομμύρια μιτοχόνδρια, που αποτελούν το 10 % του συνολικού σωματικού βάρους και παράγουν το 90% της ενέργειας που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει.
Σχεδόν στο κάθε κύτταρό του σωματός μας υπάρχουν χιλιάδες μιτοχόνδρια που επεξεργάζονται οξυγόνο και μετατρέπουν τις ουσίες από τις τροφές σε ενέργεια. Σε μεγάλη ποσότητα εμφανίζονται στα μυϊκά και νευρικά κύτταρα, στα κύτταρα των νεφρών και του ήπατος, των αισθητηρίων οργάνων, ωάρια, σπερματοζωάρια, κτλ. Στα μυϊκά κύτταρα της καρδίας, έχουμε ένα ποσοστό μιτοχονδρίων του 36%.
Τα μιτοχόνδρια συνδέονται περίπλοκα με την ικανότητα του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου να έρχεται σε πλήρως λειτουργία. Ο προμετωπιαίος φλοιός είναι υπεύθυνος για την ρύθμιση κοινωνικής συμπεριφοράς και συναισθηματικής έκφρασης, την προσοχή, δημιουργικότητα, ιεράρχηση προτεραιοτήτων, επίλυση προβλημάτων, κριτική ικανότητα και μάθηση από την εμπειρία.
Έτσι σχεδόν όλο το είναι μας, βασίζεται στα μιτοχόνδρια για κάθε φυσιολογική ψυχοσωματική διαδικασία. Όταν τα μιτοχόνδρια αποτυγχάνουν, εμφανίζονται χρόνιες, γενετικές και κληρονομικές διαταραχές που μπορούν να επηρεάσουν σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του εγκεφάλου, των νεύρων, των μυών, των νεφρών, της καρδιάς, του ήπατος, των ματιών, των αυτιών ή του παγκρέατος.
Τα συμπτώματα των μιτοχονδριακών δυσλειτουργιών μπορεί να περιλαμβάνουν:
Διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού.
Κακή ανάπτυξη.
Προβλήματα όρασης και/ή ακοής.
Μαθησιακές δυσκολίες.
Κατάθλιψη.
Ασθένειες της καρδιάς, του ήπατος ή των νεφρών.
Γαστρεντερικές διαταραχές, δυσκολίες στην κατάποση, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, ανεξήγητος έμετος, κράμπες, παλινδρόμηση.
Αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης.
Νευρολογικά προβλήματα, επιληπτικές κρίσεις, ημικρανίες, εγκεφαλικά επεισόδια.
Κινητικές διαταραχές.
Μυϊκή αδυναμία, μυϊκός πόνος, χαμηλός μυϊκός τόνος, δυσανεξία στην άσκηση.
Προβλήματα θυρεοειδούς.
Αναπνευστικά προβλήματα.
Γαλακτική οξέωση.
Άνοια.
Αλτσχάϊμερ.
Μυική δυστροφία.
Νόσος του Lou Gehrig.
Διαβήτης.
Καρκίνος.
Τι προκαλεί μιτοχονδριακή δυσλειτουργία;
Οξύ και χρόνιο στρες.
Οξεία και χρόνια φλεγμονή.
Ατμοσφαιρική ρύπανση και τοξικές ουσίες του τσιγάρου.
Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία
Φυτοφάρμακα και πρόσθετα τροφίμων.
Άντιβιοτικά φάρμακα και εμβόλια.
Κακή διατροφή.
Ελλειψη ύπνου.
Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
Βιολογική γήρανση.
Οι θεραπείες για την αντιμετώπιση της μιτοχονδριακής δυσλειτουργίας περιλαμβάνουν βιταμίνες και συμπληρώματα: το συνενζύμο Q10, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ειδικά τη Θειαμίνη (Β1) και Ριβοφλαβίνη (Β2), Αλφα λιποϊκό οξύ, L-καρνιτίνη , Κρεατίνη και L-αργινίνη.
Το συνένζυμο Q10
Eίναι μια ουσία που μοιάζει με βιταμίνη, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βρίσκεται στα μιτοχόνδρια όλων των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού. Βασικό καθήκον του είναι να συμβάλλει στην παραγωγή τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), που είναι ο κυριότερος φορέας ενέργειας στα κύτταρα.
Προστατεύει τα κύτταρά από τις βλάβες οι οποίες οφείλονται σε υπερβολικό αριθμό ελεύθερων ριζών και, συνεπώς, σε οξειδωτικό στρες.
Βελτιώνει τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας
Προάγει την υγεία του εγκεφάλου και επιβραδύνει την εμφάνιση νόσων, όπως του Alzheimer και του Parkinson.
Βοηθά στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη, συμβάλλει στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Προστατεύει τους πνεύμονες που είναι πιο «ευαίσθητοι» σε τυχόν οξειδωτικές βλάβες και μπορεί να ευθύνονται για παθήσεις, όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
Εχει θετική επίδραση και στη γονιμότητα.
Συμβάλλει στη βελτίωση της μιτοχονδριακής λειτουργίας και συνεπώς στη μείωση των πονοκεφάλων και των ημικρανιών.
Τονώνει τις αντοχές και βοηθά να απολαύσουμε απερίσπαστοι το πρόγραμμα εκγύμνασης που έχουμε επιλέξει.
Μειώνει, μεταξύ άλλων, την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από τις ακτίνες του ήλιου στο δέρμα και ενισχύει την αντιοξειδωτική προστασία, καθυστερώντας τη γήρανσή.
Η παραγωγή CoQ10 μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και για τον λόγο αυτό είναι σημαντική η συμπλήρωσή του. Τρόφιμα που περιέχουν CoQ10 είναι το χοιρινό, το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, η πέστροφα, η ρέγκα, το σκουμπρί, η σαρδέλα, το σπανάκι, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα πορτοκάλια, οι φράουλες, οι φακές, τα φιστίκια, το σουσάμι. Στην περίπτωση που το καθημερινό μας διαιτολόγιο δεν καλύπτει τις ανάγκες σας σε CoQ10, έχετε πάντοτε τη δυνατότητα να το λάβετε μέσω ενός ποιοτικού συμπληρώματος διατροφής.