Υγεία

Τα μιτοχόνδρια ή πως να ενισχύσουμε τη “δύναμη της ζωής”μας.

Author

Date

Share Now

Τα μιτοχόνδρια είναι μικροσκοπικά «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας», ο ηλεκτρισμός που διαπερνά και δίνει ζωτικότητα σε κάθε όργανο του σώματoς. Τα μιτοχόνδρια είναι οι μαέστροι της γενετικής ορχήστρας που ρυθμίζουν την γέννηση, τη διαίρεση και το θάνατο του κάθε κυττάρου. Υπαγορεύουν την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των γονιδίων. Σε κάθε ένα από τα κύτταρά μας, παρέχουν το καύσιμο για τη δημιουργία νέων νευρωνικών δικτύων.
Το μιτοχονδριακό DNA κληρονομείται αποκλειστικά από τη γενεαλογία της μητέρας, πράγμα που σημαίνει ότι η πηγή ενέργειας που διατηρεί τη ζωή προέρχεται αποκλειστικά από τις γυναίκες του γενεαλογικού μας δέντρου. Είναι η ενέργεια γνωστή στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική ως Τσι, στην Γιόγκα ως Πράνα, ωw Σάκτη στο Σιβαϊσμό, στο Ρέικι ως Ki, στο Tai Chi ως Chi, στο Qi Gong ως Qi, η οργόνη, η βιοενέργεια, ο αιθέρας.

Τα μιτοχόνδρια παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά από τον Γερμανό παθολόγο Richard Altmann το 1890. Τα μικροσκοπικά ενδοκυτταρικά σωματίδια κάτω από το μικροσκόπιο μοιάζουν με μικρούς κόκκους που θυμίζουν κλωστή. Εξ ου και το όνομα μιτοχόνδρια προέρχεται από την ελληνική λέξη «μίτος» που σημαίνει «νήμα» και «χόνδρος» που σημαίνει «κόκκος». Το 1949, ο ρόλος των μιτοχονδρίων ως παραγωγών κυτταρικής ενέργειας εξηγήθηκε πλήρως από ερευνητές βιολογικής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον.
Ένας ενήλικας άνθρωπος πιστεύεται ότι διαθέτει περισσότερα από δέκα εκατομμύρια δισεκατομμύρια μιτοχόνδρια, που αποτελούν το 10 % του συνολικού σωματικού βάρους και παράγουν το 90% της ενέργειας που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει.
Σχεδόν στο κάθε κύτταρό του σωματός μας υπάρχουν χιλιάδες μιτοχόνδρια που επεξεργάζονται οξυγόνο και μετατρέπουν τις ουσίες από τις τροφές σε ενέργεια. Σε μεγάλη ποσότητα εμφανίζονται στα μυϊκά και νευρικά κύτταρα, στα κύτταρα των νεφρών και του ήπατος, των αισθητηρίων οργάνων, ωάρια, σπερματοζωάρια, κτλ. Στα μυϊκά κύτταρα της καρδίας, έχουμε ένα ποσοστό μιτοχονδρίων του 36%.
Τα μιτοχόνδρια συνδέονται περίπλοκα με την ικανότητα του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου να έρχεται σε πλήρως λειτουργία. Ο προμετωπιαίος φλοιός είναι υπεύθυνος για την ρύθμιση κοινωνικής συμπεριφοράς και συναισθηματικής έκφρασης, την προσοχή, δημιουργικότητα, ιεράρχηση προτεραιοτήτων, επίλυση προβλημάτων, κριτική ικανότητα και μάθηση από την εμπειρία.
Έτσι σχεδόν όλο το είναι μας, βασίζεται στα μιτοχόνδρια για κάθε φυσιολογική ψυχοσωματική διαδικασία. Όταν τα μιτοχόνδρια αποτυγχάνουν, εμφανίζονται χρόνιες, γενετικές και κληρονομικές διαταραχές που μπορούν να επηρεάσουν σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του εγκεφάλου, των νεύρων, των μυών, των νεφρών, της καρδιάς, του ήπατος, των ματιών, των αυτιών ή του παγκρέατος.

Τα συμπτώματα των μιτοχονδριακών δυσλειτουργιών μπορεί να περιλαμβάνουν:

Διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού.
Κακή ανάπτυξη.
Προβλήματα όρασης και/ή ακοής.
Μαθησιακές δυσκολίες.
Κατάθλιψη.
Ασθένειες της καρδιάς, του ήπατος ή των νεφρών.
Γαστρεντερικές διαταραχές, δυσκολίες στην κατάποση, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, ανεξήγητος έμετος, κράμπες, παλινδρόμηση.
Αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης.
Νευρολογικά προβλήματα, επιληπτικές κρίσεις, ημικρανίες, εγκεφαλικά επεισόδια.
Κινητικές διαταραχές.
Μυϊκή αδυναμία, μυϊκός πόνος, χαμηλός μυϊκός τόνος, δυσανεξία στην άσκηση.
Προβλήματα θυρεοειδούς.
Αναπνευστικά προβλήματα.
Γαλακτική οξέωση.
Άνοια.
Αλτσχάϊμερ.
Μυική δυστροφία.
Νόσος του Lou Gehrig.
Διαβήτης.
Καρκίνος.

Τι προκαλεί μιτοχονδριακή δυσλειτουργία;

Οξύ και χρόνιο στρες.
Οξεία και χρόνια φλεγμονή.
Ατμοσφαιρική ρύπανση και τοξικές ουσίες του τσιγάρου.
Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία
Φυτοφάρμακα και πρόσθετα τροφίμων.
Άντιβιοτικά φάρμακα και εμβόλια.
Κακή διατροφή.
Ελλειψη ύπνου.
Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
Βιολογική γήρανση.
Οι θεραπείες για την αντιμετώπιση της μιτοχονδριακής δυσλειτουργίας περιλαμβάνουν βιταμίνες και συμπληρώματα: το συνενζύμο Q10, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ειδικά τη Θειαμίνη (Β1) και Ριβοφλαβίνη (Β2), Αλφα λιποϊκό οξύ, L-καρνιτίνη , Κρεατίνη και L-αργινίνη.

Το συνένζυμο Q10

Eίναι μια ουσία που μοιάζει με βιταμίνη, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βρίσκεται στα μιτοχόνδρια όλων των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού. Βασικό καθήκον του είναι να συμβάλλει στην παραγωγή τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), που είναι ο κυριότερος φορέας ενέργειας στα κύτταρα.
Προστατεύει τα κύτταρά από τις βλάβες οι οποίες οφείλονται σε υπερβολικό αριθμό ελεύθερων ριζών και, συνεπώς, σε οξειδωτικό στρες.
Βελτιώνει τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας
Προάγει την υγεία του εγκεφάλου και επιβραδύνει την εμφάνιση νόσων, όπως του Alzheimer και του Parkinson.
Βοηθά στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη, συμβάλλει στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Προστατεύει τους πνεύμονες που είναι πιο «ευαίσθητοι» σε τυχόν οξειδωτικές βλάβες και μπορεί να ευθύνονται για παθήσεις, όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
Εχει θετική επίδραση και στη γονιμότητα.
Συμβάλλει στη βελτίωση της μιτοχονδριακής λειτουργίας και συνεπώς στη μείωση των πονοκεφάλων και των ημικρανιών.
Τονώνει τις αντοχές και βοηθά να απολαύσουμε απερίσπαστοι το πρόγραμμα εκγύμνασης που έχουμε επιλέξει.
Μειώνει, μεταξύ άλλων, την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από τις ακτίνες του ήλιου στο δέρμα και ενισχύει την αντιοξειδωτική προστασία, καθυστερώντας τη γήρανσή.
Η παραγωγή CoQ10 μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και για τον λόγο αυτό είναι σημαντική η συμπλήρωσή του. Τρόφιμα που περιέχουν CoQ10 είναι το χοιρινό, το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, η πέστροφα, η ρέγκα, το σκουμπρί, η σαρδέλα, το σπανάκι, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα πορτοκάλια, οι φράουλες, οι φακές, τα φιστίκια, το σουσάμι. Στην περίπτωση που το καθημερινό μας διαιτολόγιο δεν καλύπτει τις ανάγκες σας σε CoQ10, έχετε πάντοτε τη δυνατότητα να το λάβετε μέσω ενός ποιοτικού συμπληρώματος διατροφής.

 

H Kρεατίνη:

είναι μια ουσία η οποία βρίσκεται από φυσικού στους σκελετικούς μύες, και σε άλλους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Παράγεται φυσικά στο σώμα από τα αμινοξέα Γλυκίνη και Αργινίνη, ενώ η συγκέντρωσή της επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως η κατανάλωση κρέατος, η άσκηση, το ποσοστό μυϊκής μάζας και ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη. Το μεγαλύτερο ποσοστό της (περί το 95%) αποθηκεύεται στους μύες, με τη μορφή της φωσφοκρεατίνης, ενώ το υπόλοιπο 5% στον εγκέφαλο, τα νεφρά και το συκώτι.
-Μειώσει τη συχνότητα αφυδάτωσης, κράμπες και τραυματισμούς στους μύες, τα οστά, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τα νεύρα.
Βελτιώνει γνωσιακές λειτουργίες και υγεία του εγκεφάλου.
Βοηθάει στην αντιμετώπιση των μειώσεων της ορυκτής πυκνότητας των σκελετικών μυών και των οστών που σχετίζονται με την ηλικία.
Στη διατροφή περιέχεται στα ζωικά τρόφιµα όπως είναι το κρέας και τα ψάρια. Η µέση διατροφή παρέχει 1-2 γραμμάρια κρεατίνης ηµερησίως με τους χορτοφάγους να προσλαµβάνουν πολύ λιγότερο γιατί στα φυτικά προϊόντα βρίσκονται µόνο ίχνη κρεατίνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι 1 κιλό μοσχαρίσιου κρέατος ή σολομού περιέχουν 4,5 γραμμάρια κρεατίνης. Οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα κρεατίνης όπως οι χορτοφάγοι, φαίνεται να επωφελούνται από τα συμπληρώματα Κρεατίνης.

Η Καρνιτίνη:

Προέρχεται από αμινοξέα και βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα κύτταρα του σώματός μας. Παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας λόγω της βασικής της λειτουργίας που είναι η μεταφορά των λιπαρών οξέων από το κυτταρόπλασμα στο μιτοχόνδριο. Επιπλέον μεταφέρει τις τοξικές ενώσεις που δημιουργούνται μέσα στα μιτοχόνδρια έξω από αυτά, με σκοπό να αποτραπεί η συσσώρευσή τους.
Διαθέτει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, εξασθενώντας τις αλλαγές που μπορεί να προκληθούν στον οργανισμό μας από τη γήρανση, την ίνωση ήπατος ή καρκινική καχεξία.
Είναι απαραίτητη για τον ενεργειακό μεταβολισμό, μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, των ελεύθερων λιπαρών οξέων και της ολικής χοληστερόλης.
Έχει ευνοϊκές επιδράσεις σε ασθενείς με σοβαρές καρδιαγγειακές διαταραχές, όπως στεφανιαία νόσο, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και περιφερική αγγειακή νόσο.
Μειώνει μακροπρόθεσμα το σωματικό βάρος μαζί με ταυτόχρονη φυσική δραστηριότητα.
Βελτιώνει επιπλοκές που εμφανίζονται στους ασθενείς με αιμοκάθαρση
Η Καρνιτίνη μπορεί να προσληφθεί εύκολα και από τροφές ζωϊκής προελεύσεως, με το κόκκινο κρέας να αποτελεί την πλουσιότερη πηγή. Βρίσκεται επίσης σε μικρότερες ποσότητες στο κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, φασόλια, στο κρόκο αυγών και το αβοκάντο.

Το Άλφα Λιποϊκό Οξύ:

Είναι ένα λιπαρό οξύ το οποίο υπάρχει φυσικά μέσα σε κάθε κύτταρο του οργανισμού. Απαραίτητο στον οργανισμό έτσι ώστε να παράγεται η ενέργεια την οποία χρειαζόμαστε για τις φυσιολογικές λειτουργίες. Το Αλφα Λιποϊκό Οξύ μετατρέπει τη γλυκόζη (σάκχαρο αίματος) σε ενέργεια. Μπορεί να ταξινομηθεί μαζί με τις βιταμίνη C και την βιταμίνη Ε ως πρώτης γραμμής άμυνα έναντι των ελευθέρων ριζών. Επίσης είναι ένας άριστος αποτοξινωτής βαρέων μετάλλων, ιδιαιτέρως του υδραργύρου και του κάδμιου.
Το Άλφα- Λιποϊκό Οξύ βελτιώνει τις καταστάσεις που σχετίζονται με:
Υπέρταση.
 Στεφανιαία Νόσο.
Μεταβολικό Σύνδρομο (υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης).
Περιφερική νευροπάθεια (η οποία προκαλείται από το διαβήτη και άλλες καταστάσεις, όπως είναι η νόσος του Lyme, ο αλκοολισμός, ο έρπης, ο θυρεοειδής και η νεφρική ανεπάρκεια)
Διαβήτη (ο μεταβολισμός της γλυκόζης βελτιώνεται και υπάρχει καλύτερη ανταπόκριση στην ινσουλίνη από τους διαβητικούς).
 Παθήσεις του Ήπατος .
Μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος (ο χρόνος ζωής αυξάνεται).
Διαταραχές λειτουργίας του εγκεφάλου (ως θεραπεία για εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες εγκεφαλικές διαταραχές, οι οποίες αφορούν την καταστροφή των ελεύθερων ριζών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ)
 Επιπτώσεις γήρανσης (η ροή του αίματος βελτιώνεται και ενισχύεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τα επίπεδα της Γλουταθειόνης αποκαθίστανται, καθώς είναι ένα προστατευτικό αντιοξειδωτικό και μια ένωση αποτοξίνωσης)
Εκφυλιστικές ασθένειες.
Γλαύκωμα και καταρράκτη.
Πλούσιες πηγές Άλφα Λιποϊκού Οξέος είναι το κόκκινο κρέας, η μαγιά μπύρας, το μπρόκολο, σπανάκι, λάχανο, τα σέσκουλα και οι τομάτες, ο αρακάς, τα λαχανάκια Βρυξελλών, λιναρόσπορος και καρύδια. Μόλις τέσσερα καρύδια την ημέρα, μας εξασφαλίζουν την συνιστώμενη ημερήσια δόση του Αλφα Λιπολεϊκού Οξέος.

L-Αργινίνη:

Ανήκει στα πρωτεϊνικά αμινοξέα που χρησιμοποιούνται για να παρασκευάσουν τις πρωτεΐνες σε κάθε ζωντανό οργανισμό. Απαραίτητη και για την κυτταρική διαίρεση, την επούλωση των πληγών, την απομάκρυνση της αμμωνίας από το σώμα, την ανοσολογική λειτουργία και την απελευθέρωση των ορμονών. Τα οφέλη που αποδίδονται στην ύπαρξη της L-αργινίνης είναι πάρα πολλά:
Διεγείρει την απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης.
Βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Μειώνει το χρόνο επούλωσης των τραυματισμών (ιδίως των οστών).
Επισπεύδει το χρόνο επιδιόρθωσης των κατεστραμμένων ιστών.
Μειώνει τον κίνδυνο της καρδιακής νόσου.
Αυξάνει τη μυϊκή μάζα.
Μειώνει τον λιπώδη ιστό του σώματος.
Συμβάλλει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας βελτιώνοντας την παραγωγή και την κινητικότητα του σπέρματος.
Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων, βοηθώντας στην επίτευξη ικανοποιητικής στύσης.
Αν και δεν υπάρχει μια ημερήσια συνιστώμενη δόση για την Αργινίνη, καλό είναι να καταναλώνουμε περίπου 15-30γρ. την ημέρα από τις τροφές. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και το τυρί είναι οι πηγές L-Αργινίνης.  Mπορούμε να λάβουμε καλές ποσότητες από τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους σπόρους και ξηρούς καρπούς. Ένα φλιτζάνι αποξηραμένους κολοκυθοσπόρους περιέχει 7 γρ. του αμινοξέος. Το λευκό κρέας έχει την υψηλότερη ποσότητα Αργινίνης, ένα στήθος γαλοπούλας έχει 16 γρ, ενώ ένα στήθος κοτόπουλου μόνο 3 γρ. Υπάρχει στη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής.
Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες υπάρχουν πολλοί τρόποι για να περιορίσουμε τη βλάβη στα μιτοχόνδρια και να ενισχύσουμε τη ” δύναμη της ζωής” μέσα μας. Μπορούμε να ενισχύσουμε τη μιτοχονδριακή λειτουργία με σωστή διαχείριση των στρεσογόνων καταστάσεων, ακολουθώντας προσεγμένη διατροφή γεμάτη βιταμίνες ή συμπληρώματα, κάνοντας διαλείπουσα νηστεία, τη διαφραγματική αναπνοή και διαλογισμό, κρύο ντους και ηλιοθεραπεία.
O καλός και αρκετός ύπνος υποστηρίζει την ομοιόσταση μας, συμβάλλει στην απομάκρυνση των τοξινών από τον εγκέφαλο. H υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση μέρα πάρα μέρα σε συνδιασμό με αερόβια άσκηση 3 – 5 φορές την εβδομάδα χωρίς υπερβολή (η υπερβολική άσκηση δημιουργεί το οξειδωτικό στρες ), είναι πολύ επωφελής για τη μιτοχονδριακή ισορροπία.
Όμως οι βασικοί κανόνες για να ζήσουμε καλύτερα και περισσότερο παραμένουν διαχρονικοί. Είναι η αισιόδοξη στάση ζωής απέναντι στις δυσκολίες που συναντάμε, οι επαφές με τους ανθρώπους που αγαπάμε, η ζωή μέσα στη φύση, η προσφορά μας στο σύνολο, αυτά τα απλά πράγματα είναι πρωταρχικά σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα, καθώς γεμίζουν τη ζωή μας με νόημα και ενθουσιασμό, δημιουργούν έμπνευση, δίνουν δύναμη για να υπάρχουμε και να εξελισσόμαστε.

Tags :

Related Post