Διατροφή

Τα μήλα, σχετίζονται άμεσα με την υγεία των Πνευμόνων και του Εντέρου.

Author

Date

Share Now

Κατά την κινεζική ιατρική, το Φθινόπωρο είναι η καλύτερη στιγμή για να ενισχύσουμε την υγεία μας και να φροντίσουμε τους πνεύμονες και το εντερό, τα όργανα που ευαισθητοποιούνται αυτή την εποχή. Η φύση σαν να το γνωρίζει, μας χαρίζει απλόχερα τους υπέροχους φθινοπωρινούς καρπούς της – τα μήλα, οποία όπως αποδεικνύεται έχουν ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά για την βελτίωση λειτουργίας αναπνευστικού και εντερικού συστήματος και επομένως, όλου του ανθρώπινου οργανισμού.
Σύμφωνα με τις έρευνες τα μήλα είναι το μόνο τρόφιμο που σχετίζεται άμεσα με τη μείωση αναπνευστικών προβλημάτων. Η φλούδα ενός μήλου περιέχει υψηλή ποσότητα της φυσικής ουσίας Κουερσετίνης που ανήκει στα βιοφλαβονοειδή με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η Κουερσετίνη έχει τις ιδιότητες που προσφέρουν την προστασία στους πνεύμονες από τις βλαβερές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του καπνού του τσιγάρου.

Ο συνδιασμός της Κουερσετίνης και της βιταμίνης C στα μήλα, εμποδίζει ελεύθερες ρίζες να έχουν βλαβερή επίδραση σε όλους τους ιστούς του σώματος. Εκτός αυτού, οι έρευνες σε πολλές κλινικές εχουν αποδείξει ότι η Κουερσετίνη βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου από τις εκφυλιστικές διαταραχές, όπως η νόσος του Alzheimer και η άνοια.
Το συγκεκριμένο φλαβονοειδές αναστέλλει ανάπτυξη κυττάρων καρκίνου του μαστού και των λευχαιμικών κυττάρων.
Η Κουερσετίνη παρέχει ανακούφιση από τα συμπτώματα αλλεργίας καθώς καταστέλλει τη δράση των χημικών ουσιών που προάγουν τη φλεγμονή, όπως η ισταμίνη.
Οι πολυφαινόλες του μήλου συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν καθημερινά ένα μήλο, μείωσαν κατά 59% τις πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα και εγκεφαλικό.
Το σίδερο που υπάρχει στη σύνθεση μήλων, αυξάνει τα επίπεδα των ερυθρών αιμοσφαιρίων ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την οξυγόνωση των ιστών του σώματος.
 Όλο και περισσότερα επιστημονικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι υπάρχει μια ζωτικής σημασίας αλληλεπίδραση μεταξύ της μικροχλωρίδας εντέρου και πνευμόνων, γνωστή ως άξονας εντέρου-πνευμόνων και μεταξύ της μικροχλωρίδας εντέρου και εγκεφάλου, γνωστή ως άξονας εντέρου-εγκεφάλου. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχει ένα μήλο βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού σωλήνα βελτιώνοντας ταυτόχροντα τη λειτουργία αναπνευστικού συστήματος και εγκεφάλου.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες του μήλου προκαλούν τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης (‘κακής’ LDL χοληστερόλης) στο αίμα, λόγω της αυξημένης απέκκρισης χολικών αλάτων, αλλά και της Πηκτίνης που περιέχεται σε αυτές.
Η Πηκτίνη επηρεάζει επίσης το μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθά στη διατήρηση στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ένα μήλο ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό και εξαλείφει την ατονία ή τη ζάλη που προκαλούν τα χαμηλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Οι έρευνες στη Φινλανδία δείχνουν ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στην τακτική κατανάλωση μήλων και μείωση κινδύνου καρκίνου των πνευμόνων. Αρχικά παρατηρείται μια αύξηση της αναπνευστικής ικανότητας (μείωση χρόνιας βρογχίτιδας, εμφυσήματος) και εν συνεχεία δημιουργείται ένα προστατευτικό πλέγμα στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
Σημειώνεται μια ισχυρή θετική συσχέτιση μεταξύ της πνευμονικής λειτουργίας και του αριθμού των φρούτων που καταναλώνονται την εβδομάδα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περίπου 5 ή περισσότερων μήλων μέσα σε μια εβδομάδα βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση του αναπνευστικού συστήματος και ολιστική υγεία, γενικότερα.

Οι κόκκινες ποικιλίες μήλων λόγω μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε Κουερσετίνη είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στις πνευμονικές και καρδιαγγειακές παθήσεις. Στις παθήσεις των νεφρών και του ήπατος. Οι διαβητικοί καλύτερα να αποκλείουν τα κόκκινα μήλα από τη διατροφή, γιατί περιέχουν πολύ περισσότερη ζάχαρη σε σχέση με τα άλλα.
Οι πράσινες ποικιλίες μήλων περιέχουν λιγότερη ζάχαρη και θερμίδες, περισσότερες φυτικές ίνες και χλωροφύλλη. Τα πράσινα μήλα σπάνια προκαλούν αλλεργική αντίδραση, οπότε ακόμη και τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες μπορούν να τα φάνε. Προτείνονται για απώλεια βάρους και διαβήτη, για διατήρηση  ομορφιάς του δέρματος.
Τα κίτρινα μήλα έχουν περισσότερη Πηκτίνη, αλλά λιγότερο σίδηρο. Οι κίτρινες ποικιλίες απομακρύνουν αποτελεσματικά τα άλατα των βαρέων μετάλλων και τις τοξίνες, βοηθούν στο σχηματισμό μιας υγιούς μικροχλωρίδας εντέρου. Τα κιτρινα μήλα είναι ευεργετικά για το συκώτι, προάγουν την έκκριση χολής.

Το κύριο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι για να ωφελήσουν τα μήλα την υγεία σας, θα πρέπει να τα τρώτε με μέτρο, όχι περισσότερα από 2-3 μεσαίου μεγέθους μήλα την ημέρα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες αντενδείξεις, όπως:

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Γαστρίτιδα με υψηλή οξύτητα.
Πεπτικό έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου σε οξύ στάδιο.
Παρουσία αλλεργικών αντιδράσεων.
Μη αντιρροπούμενος σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ και Ι.

Tags :

Related Post