Διατροφή

Τα παντζάρια – μια υπερτροφή που βοηθά στην υποξία, πέψη και αποτοξίνωση.

Author

Date

Share Now

Τα παντζάρια είναι μια υπερτροφή που ωφελεί εξαιρετικά και ολιστικά την υγεία μας.
Όλα τα μέρη των παντζαριών είναι βρώσιμα και αποτελούν πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών. Τα κοτσάνια και τα φύλλα των λαχανικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα πιάτα για να τονώσουν όλα τα συστήματα του οργανισμού.
1. Είναι καλή πηγή σιδήρου που συμβάλλει στη φυσιολογική μεταφορά του οξυγόνου, προστατεύει το σώμα από υποξία, βελτιώνοντας τη διαδικασία αναπνοής. Βοηθάει επίσης στην ενδυνάμωση της ανοσίας, ενισχύοντας το σπλήνα, καθώς και το φυσιολογικό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης.
2. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα, τις ενώσεις που μετατρέπονται στο σώμα σε μονοξείδιο του αζώτου. Το μονοξείδιο του αζώτου με τη σημαντικότερη λειτουργία του την αγγειοδιαστολή, επιτρέπει στο αίμα, τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο να ταξιδεύουν σε κάθε μέρος του σώματος. Το μονοξείδιο του αζώτου βελτιώνει την αναπνευστική διαδικασία, ωφελεί υγεία πνευμόνων, εγκεφάλου και της καρδιάς, μειώνει αρτηριακή πίεση καθώς και προστατεύει από τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η περιορισμένη ικανότητα παραγωγής μονοξειδίου του αζώτου σχετίζεται  με την ηλικία και οδηγεί σε υποξία, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, υψηλή πίεση, γνωστική υπολειτουργία και στυτική δυσλειτουργία.

 

3. Τα παντζάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, με το 87% του όγκου τους να προέρχεται από νερό που ενυδατώνει τους ιστούς του σώματος.
4. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες γεγονός που βοηθάει στην αποτοξίνωση και πρόληψη δυσκοιλιότητας, υποστηρίζει την τακτική λειτουργία του εντέρου.
5. Τα παντζάρια είναι μια εξαιρετική τροφή για την υγεία του ήπατος. Οι βεταλαΐνες, τα ισχυρά φυτοχημικά του παντζαριού, προάγουν την απελευθέρωση ενζύμων που απαιτούνται για την αποτοξίνωση του ήπατος από τα φάρμακα, τις χημικές ουσίες και τα μεταβολικά παραπροϊόντα. Έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που προστατεύουν τα ηπατικά κύτταρα από την οξείδωση, εξισορροπούν τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και ωφελούν τα άτομα με λιπώδη ηπατική νόσο.
6. Η βεταΐνη ή αλλιώς τριμεθυλογλυκίνη (TMG), είναι ένας μεταβολικός συμπαράγοντας που βρίσκεται στα παντζάρια και βοηθά στην προώθηση της αναγέννησης των ηπατικών κυττάρων, στην αραίωση και ροή της χολής. Χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων δυσπεψίας, για διάλυση του λίπους, για διατήρηση της ομοκυστεΐνης σε φυσιολογικά επίπεδα και βελτίωση υγείας της καρδιάς.

Οι πιο συχνές αιτίες αυξημένων επιπέδων ομοκυστεΐνης είναι η έλλειψη φυλλικού οξέος (Β9) και βιταμινών Β1, Β6 και Β12. Τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης συχνά αυξάνονται στους καπνιστές και σε ανθρώπους που ακολουθούν καθιστικό τρόπο ζωής.
Η ομοκυστεΐνη ( συσσωρεύοντας στο σώμα ), αρχίζει να «επιτίθεται» στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών – τον έσω χιτώνα, καλυμμένο με ενδοθήλιο. Σιγα – σιγα δημιουργείται η ενδοθηλιακή βλάβη, προκαλώντας το σχηματισμό θρόμβων αίματος και αθηρωματικών πλακών, αυξάνωντας τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ και της γεροντικής άνοιας.
7.Τα παντζάρια είναι μια πλούσια πηγή φυλλικού οξέος που είναι ζωτικής σημασίας για την εξουδετέρωση ομοκυστεΐνης και την προστασία του DNA από βλάβες. Τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος αυξάνουν τον κίνδυνο μεταλλάξεων του DNA και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
8. Η βηταξανθίνη, μια χρωστική ουσία στα παντζάρια, αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και τα προστατεύει από την οξείδωση και τη φλεγμονή που σχετίζονται με καρκινογένεση.

9. Τα φύλλα από παντζάρια είναι εξαιρετικά πλούσια σε καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένης της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης, τα φυτοθρεπτικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και εμφάνισης του γλαυκώματος που σχετίζεται με την ηλικία .
Ευτυχώς, μπορούμε να τρώμε αυτή την εξαιρετικά θρεπτική γλυκιά μοβ ρίζα όλο το χρόνο σε οποιαδήποτε μορφή –  χυμού, σούπας, ωμή, βραστή, ψητή, τουρσί. Πάντα καλύτερα το παντζάρι να είναι βιολογικό ή οργανικό. Είναι κετοφιλική τροφή, χαμηλή σε καθαρούς υδατάνθρακες και θερμίδες, αλλά πλούσια σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για συνολική υγεία και μακροζωία.
Τα άτομα με εντερικές παθήσεις και χρόνια διάρροια, καλό να αποφεύγουν τα παντζάρια, καθώς θεωρούνται φυσικό καθαρτικό. Αντενδείκνυται η κατανάλωση παντζαριών σε αυτούς που έχουν παθήσεις του στομάχου που σχετίζονται με υψηλή οξύτητα, όπως και στις περιπτώσεις ουρικής και ρευματοειδής αρθρίτιδας, νεφρικής ανεπάρκειας, χολολιθίασης και ουρολιθίασης.
Το παντζάρι περιέχει οργανικές ουσίες που μπορούν να επιδεινώσουν τη φλεγμονώδη διαδικασία. Κάποια από αυτά, κατά τη διάρκεια χημικών αντιδράσεων, σχηματίζουν ενώσεις οξαλικού οξέος που μπορεί να οδηγήσουν στο σχηματισμό λίθων (οξαλικών). Τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες οξαλικών είναι: αμύγδαλα, σπανάκι, παντζάρια, φιστίκια, δημητριακά, φασόλια, γλυκοπατάτες, ακτινίδιο, σοκολάτα, κανέλα, ζάχαρι. Τo νερό με λεμόνι ευνοεί τα νεφρά και την χοληδόχο κύστη, τα προστατεύει από οξαλικά άλατα.
Εάν έχετε έλκος ή γαστρίτιδα, το κιτρικό οξύ που βρίσκεται στο λεμόνι μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία. Πρώτα χρειάζετε να θεραπεύσετε το στομάχι. Σύμφωνα με έρευνες, ένα σοβαρό θεραπευτικό αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση του χυμού λάχανου ή της μαστίχας .
Η μέθοδος Βιοσυντονισμού με BICOM2000 είναι αρκετά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος.

 

Tags :

Related Post