Ιστολόγιο

Το Οξικό οξύ και άλλα πολλά οφέλη του Μηλόξυδου.

Author

Date

Share Now

Η χρήση του μηλόξυδου χρονολογείται από την εποχή του Ιπποκράτη, ο οποίος συνέστησε την κατανάλωσή του στα πεπτικά προβλήματα και τις αιματολογικές διαταραχές. Σύγχρονες μελέτες αποδεικνύουν ότι το βιολογικό ακατέργαστο μηλόξυδο ενισχύει την διαδικασία της πέψης, βελτιώνει νεφρική αποτοξινωτική λειτουργία, συμβάλλει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού και ισορροπεί το pH του αίματος.
Το μηλόξυδο αποτελείται κυρίως από Οξικό οξύ και είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, προβιοτικά και ένζυμα. Περιέχει β – καροτένιο, ασβέστιο, κάλιο, τα οποία μένουν αναλλοίωτα κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Επιπλέον περιέχει μια σειρά από οξέα όπως γαλλικό, μηλικό, καφεϊκό και χλωρογενικό οξύ. Οι περισσότερες δράσεις του μηλόξυδου αποδίδονται στα προβιοτικά και στα οξέα που περιέχει, όταν αυτό είναι ακατέργαστο και απαστερίωτο!
Το Οξικό οξύ είναι απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή Ακετιλοχολίνης, του πιο σημαντικού νευροδιαβιβαστή του περιφερικού νευρικού συστήματος καθώς και για την καλή λειτουργία του Πνευμονογαστρικού νεύρου, το οποίο ευθύνεται για τον καρδιακό ρυθμό, τις διαδικασίες της πέψης, τον ύπνο, την νοητική δραστηριότητα καθώς και την ανοσία μας.
Μόνο ένα ποτήρι νερό με 1 -2 κουταλιές σούπας του βιολογικού μηλόξυδου που πίνεται με άδειο στομάχι πριν το γεύμα:
Βοηθά στην πέψη: Το υδροχλωρικό ή γαστροκό οξύ που παράγει το στομάχι έχει pH από 1.0 έως 2.0. Το οξύ αυτό αποστειρώνει την πεπτική οδό και καταστρέφει τα μικρόβια. Το επίπεδό του γαστρικού οξέος μειώνεται με την ηλικία, με αποτέλεσμα της εμφάνισης Υποχλωρυδρίας Σε αυτή την περίπτωση τα ανεπιθύμητα βακτήρια μπορεί να αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Οι συνέπειες είναι αίσθηση φουσκώματος και δυσπεψία, όπως και αδυναμία απορρόφησης των απαραίτητων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Το pH του (αραιωμένου) μηλόξυδου είναι 2.4. Φαίνεται λογικό ότι η πρόσληψή του βελτιώνει την υγεία του στομάχου και ενισχύει την παραγωγή του υδροχλωρικού οξέος και πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων που χρειαζόμαστε.
Η τακτική κατανάλωση μηλόξιδου δεν επιτρέπει πολλαπλασιασμό του μύκητα Candida: βοηθά στη βελτίωση της στομαχικής και εντερικής χλωρίδας αντιστρέφοντας την υπερανάπτυξη του μύκητα και άλλων ανεπιθύμητων βακτηριδίων, όπως Helicobacter pylori, Escherichia coli.
Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα: Όταν καταναλώνεται πριν το γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη ενώ μειώνει το σάκχαρο νηστείας στο αίμα. Τα πρεβιοτικά, θρέφουν τα υγιή βακτήρια (προβιοτικά), τα οποία ήδη βρίσκονται στο γαστρεντερικό σας σύστημα. Η πηκτίνη, πρεβιοτικό, την οποία βρίσκουμε στο μηλόξιδο, στον πάτο του μπουκαλιού, είναι γνωστό ότι επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης. Οπότε, ανακινήστε καλά πριν το χρησιμοποιήσετε.
Βοηθάει στη διαχείριση βάρους: Έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον έλεγχο της όρεξης. Υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι το μηλόξυδο μας κάνει να νιώθουμε χορτασμένοι. Αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, κάτι που σημαίνει ότι τρώμε και λιγότερο.
Συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης: Η ημερήσια κατανάλωση 1 κουταλιάς της σούπας μηλόξυδου πριν το γεύμα αυξάνει την παραγωγή χολικών οξέων και χολής και ενισχύει τη λειτουργία του ήπατος.
Επιδρά θετικά στην αρτηριακή πίεση: Σύμφωνα με αναφορές, το οξικό οξύ μειώνει την πίεση και τη δραστηριότητα της ρενίνης, ενός ένζυμου που εκκρίνεται από τα νεφρά και διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Αλκαλοποιεί το αίμα και τα ούρα: Βοηθά να απαλλάξει το σώμα από τις τοξίνες και τα μέταλλα που μπορεί να οδηγήσουν σε πέτρες στα νεφρά. Εχει καθαριστικό αποτέλεσμα και ασκεί προστατευτική δράση έναντι της οξειδωτικής βλάβης των νεφρών αυξάνοντας τα αντιοξειδωτικά ένζυμα.
Ενισχύει την ανδρική και τη γυναικεία γονιμότητα: Μετά την ηλικία των 40, αρκετοί άνδρες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον προστάτη και η κατανάλωση του μηλόξυδου έχει αποδειχθεί ότι επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Επίσης, το μηλικό οξύ θρέφει και ενισχύει την ποιότητα των σπερματοζωαρίων. Η καντιντίαση στις γυναίκες μπορεί να προκλέσει φραγμένες σάλπιγγες, πολύποδες, ενδομητρίωση και να οδηγήσει σε υπογονιμότητα. Το μηλόξυδο βοηθά στη θεραπεία της συγκεκριμένης λοίμωξης.
Συμβάλλει στην παραγωγή Ακετιλοχολίνης υποστηρίζοντας το Παρασυμπαθητικό Νευρικό σύστημα που διανέμεται σε διάφορα όργανα και ρυθμίζει σχεδόν όλες λειτουργίες του οργανισμού.
Μπορεί να χρησιμοποιείται καθημερινά σε μικρές ποσότητες. Ως προτεινόμενος τρόπος λήψης ορίζονται οι 1-2 κουταλιές της σούπας σε ένα ποτήρι νερό. Δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα είναι αρκετές για επαρκή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και ενίσχυση του μεταβολισμού στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.
Όσοι επιθυμούν να χρησιμοποιούν το μηλόξυδο στη διατροφή τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών. Για να το αποφύγετε αυτό, χρειάζεται να το ανακατεύετε πάντα σε ένα ποτήρι νερό, ή το το παίρνετε μαζί με τρόφιμα και όχι σκέτο.
Μπορεί να αλληλεπιδράσει με μερικά φάρμακα, όπως τα διουρητικά και η ινσουλίνη. Εκείνοι που λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πρέπει πρώτα να μιλήσουν με τον γιατρό τους.
Μπορεί να ερεθίσει το στομάχι καθώς είναι αρκετά όξινο. Στην περίπτωση ελκώδης γαστρίτιδας που προκλήθηκε απο Helicobacter pylori, πρέπει να αποφεύγεται η χρύση του μηλόξυδου, πρώτου θεραπεύτει το υπάρχον πρόβλημα.
Πηγή

Tags :

Related Post