Ημερολόγιο Υγείας

 ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΦΩΤΙΑ ( 06.05.2024 – 21.07.2024 )
Ένας διορατικός τρόπος του συντονισμού μας με τον κόσμο τριγύρω είναι η παρατήρηση της επίδρασης που ασκούν οι εποχιακές μεταβολές στον οργανισμό μας. Είναι απολύτως φυσιολογικό να κοιμόμαστε περισσότερο και να είμαστε περισσότερο εσωστρεφείς κατά την διάρκεια του Χειμώνα καθώς το φως της ημέρας μειώνεται, ενώ το Καλοκαίρι με την αύξηση του φωτός να γινόμαστε πιο δραστήριοι, επικοινωνιακοί και δημιουργικοί.
Παρομοίως με τον κιρκάδιο ρυθμό της ημέρας, η ψυχοσωματική μας κατάσταση επηρεάζεται από το βιολογικό ρολόι του έτους.
Οι κυκλικές μεταβολές του Γιν και του Γιανγκ και οι επιρροές των φυσικών στοιχείων επηρεάζουν τον άνθρωπο, προσδίδοντας μια ιδιαίτερη χροιά σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής του.
Σύμφωνα με την αρχαία κινεζική θεραπευτική παράδοση, η καλύτερη στιγμή για την παρατήρηση, θεραπεία και εναρμόνιση της λειτουργίας συγκεκριμένων οργάνων και συστημάτων, θεωρείται η περίοδος όταν στη φύση ενεργοποιείται η ποιότητα του στοιχείου με το οποίο αυτά τα όργανα συσχετίζονται.
Η εποχή που αντιστοιχεί στο στοιχείο Φωτιά ή το Καλοκαίρι ξεκίνησε στις 6 Μαίου και θα διαρκέσει 72 μέρες ως τις 21 Ιουλίου, με αποκορύφωση την ημέρα του Θερινού Ηλιοστάσιου.
Ολοκληρώνεται η εποχή της Φωτιάς και του Φωτός με την 18-ήμερη περίοδο μεσοδιαστήματος που συσχετίζεται με το στοιχείο Γη στις 8 Αυγούστου προετοιμάζοντάς μας για την καρποφορία του Φθινοπώρου και ενεργοποίηση του στοιχείου Μετάλλου.
Ως στοιχείο η Φωτιά συνδέεται με το Φως. Αντιπροσωπεύει την διαδικασία εστίασης προσοχής, παρατήρησης και επίγνωσης. Είναι η ποιότητα της συνείδησης που μας βοηθά να νιώθουμε και να ακολουθούμε την έμπνευση, να υποστηρίζουμε όραμα η πραγμάτωση του οποίου μας γεμίζει με ζωτικότητα και ενθουσιασμό.

Το στοιχείο Φωτιά ενθαρρύνει την δημιουργική έκφραση και ενισύχει την επιμονή στην επίτευξη των στόχων που θέτουμε. Στην καθημερινότητα, αντιστοιχεί σε κάθε στιγμή συνειδητοποίησης, επιτυχίας, ευτυχίας, σε κάθε στιγμή που κορυφώνονται οι προσπάθειές μας.
Η αρετή της Φωτιάς είναι η Ευπρέπεια και η Αυτοπεποίθηση που δεν προβάλλει τον εαυτό σαν κάτι ξεχωριστό, δεν έχει ανάγκη να έχει συνέχεια δίκιο και να αποδεικνύει την αξία του.
Η κατανόηση ότι αποτελούμε ένα μέρος του Όλου και ότι τα πράγματα  συνδέονται μεταξύ τους σε ένα δίκτυο μιας ανώτερης τάξης και συνειδητότητας, δημιουργεί το φαινόμενο συγχρονικότητας και την ικανότητα να είμαστε στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή.
Στο σώμα το στοιχείο Φωτιά εκφράζεται στην Καρδιά η οποία συμβολίζει το παρόν, την παρουσία και την καθοδήγηση που προκύπτει απο την εσωτερική μας αλήθεια.
 Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, η Καρδιά είναι ο Αυτοκράτορας, ο κυβερνήτης του νού και του σώματος. Ελέγχει όλα τα εσωτερικά όργανα, τα συναισθήματα και τις σκέψεις. Ο καλός Αυτοκράτορας πρέπει να είναι γαλήνιος και γεμάτος αγάπη για να επικρατεί η αρμονία στο βασίλειό του.
Η έκφραση του στοιχείου Φωτιά στη φύση είναι η ώρα της ζέστης, του αυξημένου φωτός,  της άνθισης και της ωρίμανσης των καρπών. Μέσα στην ημέρα είναι οι ώρες γύρω από το μεσημέρι, όταν ο ήλιος φτάνει στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό.
Στο ανθρώπινο σώμα η Καρδιά μαζί με το Περικάρδιο είναι τα Γιν όργανα που διαχειρίζονται το στοιχείο Φωτιά, ενώ το Λεπτό έντερο και ο Τριπλός θερμαστής είναι τα όργανα Γιάνγκ. Η Φωτιά αντιστοιχεί επίσης στο ενδοκρινικό σύστημα, το αίμα, τον ιδρώτα και τη γλώσσα.

Όταν η Καρδιά είναι δυνατή, τα αιμοφόρα αγγεία είναι ανθεκτικά, το αίμα πλούσιο σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, ο καρδιακός παλμός γεμάτος και κανονικός, έχουμε καλή φυσική αντοχή και πέψη.
Το στοιχείο Φωτιά εκφράζεται στο αισθητήριο της γλώσσας. Μια κανονική γλώσσα έχει απαλό κόκκινο χρώμα και η αίσθηση της γεύσης είναι φυσιολογική.
Η υγιή Φωτιά εκδηλώνεται στη σαφής ομιλία και καθαρή φωνή, στη σπίθα των ματιών και στην φωτεινότητα που εκπέμπει το σώμα. Οι φωτισμένες σκέψεις είναι ταχύτερες από τους ήχους, γρηγορότερες και ελαφρύτερες από οτιδήποτε ξέρουμε, σαν μια κυματική δύναμη διαπαιρνούν την ύλη, αλλάζουν και μεταμορφώνουν τον κόσμο.
Το συναίσθημα της Καρδιάς είναι η χαρά: αν και όλα τα συναισθήματα προέρχονται από την Καρδιά, η χαρά σχετίζεται στενότερα με τη φυσιολογική και παθολογική κατάσταση αυτού του οργάνου.
Η χαρά είναι ένα θετικό συναίσθημα που έχει ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ταυτόχρονα, η υπερβολική χαρά μπορεί να διαταράξει την ομαλή καρδιακή λειτουργία, με αποτέλεσμα το άτομο να χάσει τον έλεγχο εαυτού και να οδηγηθεί σε νευρική αναστάτωση.
Αν και η Φωτιά θεωρείται περισσότερο ως ένα στοιχείο Γιανγκ, μπορεί να υπάρχει είτε σε κατάσταση Γιανγκ είτε σε κατάσταση Γιν καθώς όλα τα στοιχεία έχουν Γιν και Γιανγκ τους έκφραση για να διατηρείται η ισορροπία.

Το Γιάνγκ της Καρδιάς σε υπερβολή εκδηλώνεται όπως:

κόκκινο χρώμα στο πρόσωπο
κοκκινισμένα μάτια
αίσθημα βάρους στην περιοχή του θώρακα
σφίξιμο στο λαιμό και ένταση στην ομιλία
ιδρωμένες παλάμες
πόνους και δυσκαμψία στο στήθος και στους ώμους
υπερκινητικότητα
νευρικότητα
αδυναμία χαλάρωσης
συνεχής δίψα
φλεγμονές
κρύα κοιλιά,
ταχυπαλμία
υπέρταση και ζαλάδες

Το υπερβολικό Γιν στην Καρδιά ευθύνεται για:

ακανόνιστο ή αδύναμο παλμό
διανοητική και σωματική κόπωση
αδύναμη φωνή
απάθεια
εξασθένηση της μνήμης και θέλησης
πονοκέφαλους
άτονη πέψη
οσφυαλγία
εύκολα κρυολογήματα
ευαισθησία στην υγρασία και στις αλλαγές της θερμοκρασίας
υπόταση
αρρυθμία
εμμονές

 
Το Καλοκαίρι δύο πιθανές διαταραχές μπορεί να εναλλάσσονται μεταξύ τους. Eίτε να επικρατεί το υπερβολικό Γιανγκ και νευρικότητα, μια κατάσταση που οδηγεί στην αφυδάτωση. Eίτε το υπερβολικό Γιν να δημιουργεί την υγρασία στους ιστούς, αδυναμία και απάθεια.
Την ανισορροπία των στοιχείων μπορούμε να αποκαταστήσουμε ακολουθώντας τις αρχές κινέζικης ιατρικής, βάση των οποίων στην εποχή της Φωτιάς είναι ευνοϊκο να προστατέψουμε την Καρδιά ενισχύοντας τα Νεφρά.
Στη περίπτωση του υπερβολικού Γιανγκ χρειαζόμαστε περισσοτερες δροσιστικές τροφές, αρκετά υγρά για να διασκορπίζουν τη ζέστη, να ενισχύσουν αποτοξίνωση, να ηρεμήσουν τη Καρδία, να απομακρύνουν τη θερμότητα από το Ήπαρ, να ανακουφίσουν το Στομάχι και τους Πνεύμονες.
Επομένως, καλό να ενυδατώνουμε το σώμα, να πίνουμε αρκετά όχι παγωμένα αλλά χλιαρά υγρά.
Η μέντα, ο διόσμος και το πράσινο τσαί υποστηρίζουν την ήπια λειτουργία του Ήπατος που κατά της κινεζικής θεραπευτικής παράδοσης ευθύνεται για την καλή λειτουργία της Καρδιάς.

Το αλκοόλ και ο καφές αντιθέτως προκαλούν την υπερδιέγερσή του Ηπατος και αυξάνουν την Φωτιά.
Οι γλυκοί χυμοί, οι κομπόστες ενδεικνύονται. Ροφήματα απο τις βρασμένες φλούδες των εσπεριδοειδών ( λεμόνια, πορτοκαλια, γρεϊπφρουτ) θα αφαιρέσουν τη περίσσεια ζέστη.
Τα βαριά ποτά καλό να αποφεύγονται, το κρασί με νερό και η πικρή μαύρη μπύρα επιτρέπονται.
Οι τροφές που δροσίζουν τον οργανισμό και βοηθούν στην κατακράτηση υγρών είναι τα ώμα φρούτα και λαχανικά.
Οι κρυες σούπες και τα γαλακτοκομικά προϊοντα είναι ευνοϊκα. Το Καλοκαίρι, είναι η μοναδική περίοδος όταν τα γαλακτοκομικά γίνονται πραγματικά ωφέλημα (εκτός απο γαλακτοκομικά με ξινή γεύση γιατί ζεσταίνουν τον οργανισμό).
Μικρές ποσότητες αλμυρών τροφων θα βοηθήσουν στη τόνωση των Νεφρών.
Το πικρό, στυφό και γλυκό σβήνει τη Φωτιά. Όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα πικρά χόρτα, μαρούλι, μαϊντανός, άνηθος κτλ είναι επωφελή στις περιπτώσεις αυξημένης θερμότητας.
Τα γλυκά και ζουμερά φρούτα όπως το καρπούζι, πεπόνι, σταφύλι, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα κατεβάζουν την υψηλή θερμότητα.
Τα κεράσια επιτρέπονται σε μικρές ποσότητες καθώς επιβαρύνουν το Στομάχι και το Σπλήνα.
Να θυμάστε ότι τα φρούτα χρειάζεται να τρώμε με μέτρο και ξεχωριστά από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Ο συνδιασμός φρουκτόζης, λιπών ή επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδεις ασθένειες του Ήπατος.
Τα δημητριακά σε μορφή χυλού με λιωμένο βούτυρο, ιδίως το ρύζι, το κεχρί, η βρώμη σβήνουν την Φωτιά, δροσίζουν τον οργανισμό.
Το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, τα ψάρια την ανεβάζουν τη Φωτιά, τα πουλερικά αντίθετα, τη διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα.
Το ξινό και το καυτερό γεννάει τη Φωτιά, όπως και τα τηγανιτά και τα ζεστά φαγητά.
Καλό να κάνουμε ήπια άσκηση που να μη κουράζει το σώμα. Με τον ιδρώτα χάνεται το Νερό και αυξάνεται η Φωτιά.

Η υγρασία είναι η κατάσταση Γιν που πλήττει την ενέργεια Γανγκ, αποδυναμώνει την πεπτική φωτιά, την καθιστά αδύναμη να ολοκληρώσει το έργο της. Μπορεί να προέρχεται από υπερβολική σκέψη σε συνδυασμό με έλλειψη δράσης και κίνησης προς την επιθυμητή κατεύθυνση.
Η Φωτιά εξασθενεί από υπερφαγία, ακόμα και των τροφών που θεωρούνται υγιεινές, από υπερκατανάλωση υγρών με κρύα θερμοκρασία.
Ελαττώνοντας την κατανάλωση κρύων ωμών και αλμυρών τροφών, γλυκών, κορεσμένων λιπών, προσθέτοντας μυρωδικά που ενισχύουν την πέψη όπως το τζίντζερ, η κανέλλα, ο κάρδαμος, μπορούμε να αυξήσουμε τη Φωτιά στον οργανισμό.
Ευνοϊκό να κοιμόμαστε αργά και να ξυπνάμε νωρίς. Ο μεσημεριανός ύπνος στις πιο ζεστές ώρες είναι ωφέλιμος και βοηθάει στη διατήρηση του Γιανγκ.
Η απόλαυση ομορφιάς της φύσης θα ηρεμήσει το νου και το πνεύμα.

Να βρισκόμαστε έξω στις δροσερές ώρες και στους δροσερούς χόρους, να μην ιδρώνουμε πολύ χάνοντας το πολύτιμο Γιν.
Η επαφή με τους ανθρώπους που μας φέρνουν χαρά, η ενασχόληση με θέματα που δημιουργούν ενθουσιασμό και αισιοδοξία, το παιχνίδι, η δημιουργική διάθεση και άλλες ευχάριστες εμπειρίες θα βοηθήσουν στο συντονισμό με την καλοκαιρινή εποχή και στην δημιουργία του αποθέματος Γιάνγκ για το υπόλοιπο έτος με ένα αρμονικό τρόπο.
Σημαντικό να εκδηλώνουμε συμπόνια και αυτοέλεγχο για να προστατέψουμε την Καρδιά μας.
Η αντίληψη και η έκφραση αγάπης και οικειότητας, δημιουργικότητας και αισιοδοξίας – γνήσιων ποιοτήτων της Φωτιάς, θα δυναμώσουν το εσωτερικό Φως.
Καλό να είμαστε ως το “λουλούδι που ετοιμάζεται να ανοίξει”, να ακολουθούμε τη μέση γαλήνια οδό, να παραμείνουμε στην παρούσα στιγμή και να εξασκούμε Επίγνωση.
 
“Ο Νότος γεννά θερμότητα. Η θερμότητα γεννά το στοιχείο Φωτιά. Η Φωτιά γεννά την πικρή γεύση. Η πικρή γεύση γεννά την Καρδιά. Η Καρδιά γεννά το αίμα. Το αίμα γεννά το Σπλήνα. Η Καρδιά ελέγχει την γλώσσα.
Στον Ουρανό αντιστοιχεί στη θερμότητα, στη Γη στο στοιχείο Φωτιά. Στον άνθρωπο είναι τα ενεργειακά κανάλια. Στα όργανα, είναι η Καρδιά. Στα χρώματα, είναι το κόκκινο. Στους ήχους, είναι ο ήχος – τζενγκ. Μεταξύ των διαμορφώσεων της φωνής, είναι το γέλιο. Μεταξύ των συναισθηματικών κινήσεων, είναι η λυπημένη σκέψη, η πικρία. Μεταξύ των συναισθηματικών επιθυμιών, είναι η χαρά.
Η υπερβολική χαρά καταστρέφει την Καρδιά. Ο φόβος νικάει τη χαρά. Η ζέστη καταστρέφει την πνοή Τσί. Το κρύο νικάει τη ζέστη. Η πικρία καταστρέφει την πνοή Τσί. Το αλμυρό νικάει το πικρό.”
“Οι τρεις μήνες του Καλοκαιριού ονομάζονται η ανθοφορία. Είναι η στιγμή της σύνδεσης πνοής Τσί του Ουρανού και της Γης. Δέκα χιλιάδες οντότητες-αντικείμενα ανθίζουν και καρποφορούν. Πρέπει να πηγαίνεις για ύπνο αργά και να σηκώνεσαι νωρίς. Να μην μείνεις κάτω από τον ήλιο για πολύ καιρό.
Στις συναισθηματικές εκδηλώσεις να προσέχεις τον εκνευρισμό. Να αφήσεις τα άνθη να σχηματίσουν καρπούς. Είναι απαραίτητο η πνοή Τσί να ξεχειλίσει για να βγει η περίσσεια.
Όταν το αντικείμενο των επιθυμιών σου βρίσκεται έξω, τότε ακολουθείς το μονοπάτι της θρέψης ζωής και πνοής Τσί του Καλοκαιριού. Εάν παραβιάσεις τους κανόνες, θα βλάψεις την Καρδιά και το φθινόπωρο θα αρρωστήσεις με χρόνιο πυρετό και δεν θα υπάρξει αρκετό σθένος για συγκομιδή. Και στην ώρα του Χειμερινού Ηλιοστασίου η ασθένεια ξανά θα εκδηλωθεί με ανανεωμένη δύναμη .”
– Η Κλασική Ιατρική Του Κίτρινου Αυτοκράτορα Huang Di