Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PNAS από το Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία δείχνει πώς η μεγαλύτερη πρόσληψη ανόργανων νιτρικών αλάτων που εντοπίζονται σε πολλά είδη πράσινων λαχανικών, μειώνει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ και συμβάλλει στην αποτοξίνωσή του.
Η ηπατική στεάτωση είναι μια κοινή ηπατοπάθεια που πλήττει περίπου το 25% του πληθυσμού. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει σήμερα μια εγκεκριμένη θεραπεία της πάθησης, το νέο «πράσινο» εύρημα των ερευνητών του Ινστιτούτου Καρολίνσκα θεωρείται πολύ σημαντικό.
Οι ερευνητές συμβουλεύουν τον πληθυσμό να καταναλώνει περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μαρούλι ή πολύ πλούσια σε νιτρικά άλατα – σπανάκι και ρόκα.
«Δεν χρειάζονται τεράστιες ποσότητες προκειμένου να αποκομίσει κάποιος τα προστατευτικά οφέλη που παρατηρήσαμε, μόλις 200 γραμμάρια την ημέρα είναι αρκετά.” – λέει ο Mattias Carlström, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του Ινστιτούτου Karolinska.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα νιτρικά άλατα από τα πράσινα λαχανικά ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των μιτοχονδρίων – μονάδας παραγωγής ενέργειας του κυττάρου, βελτιώνουν τη φυσική αντοχή. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η υψηλότερη πρόσληψη πράσινων λαχανικών μαζί με το ήπαρ, έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιαγγειακή λειτουργία και προστετεύει από τον διαβήτη.
«Πιστεύουμε ότι αυτές οι ασθένειες συνδέονται με παρόμοιους μηχανισμούς, όπου το οξειδωτικό στρες προκαλεί τη μειωμένη σηματοδότηση μονοξειδίου του αζώτου (NO) η οποία έχει επιζήμια επίδραση στις καρδιομεταβολικές λειτουργίες», λέει ο Δρ Carlström.