Επίγνωση

Η νοημοσύνη της Καρδιάς ως υπόσχεση ενός νέου σταδίου στην ανθρώπινη εξέλιξη. Ο άξονας καρδιάς – εγκεφάλου.

Author

Date

Share Now

«Καθώς περισσότεροι άνθρωποι εξασκούν τη ζωή που βασίζεται στην καρδιά, θα υπάρξει μια στροφή στο επόμενο επίπεδο συνείδησης και η χρήση της διαισθητικής καθοδήγησης της καρδιάς θα γίνει κοινή λογική – πρακτικός λόγος».
– Doc Childre, HeartMath founder
Η ανθρώπινη καρδιά, σοφή, απρόβλεπτη, ανεξήγητη. Από την αρχαιότητα, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να κατανοήσουν τα κρυμμένα μέσα της μυστικά.
Οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι Ο Άνουβις, θεός του κάτω κόσμου και κριτής των νεκρών, θα ζύγιζε τις καρδιές των ανθρώπων που πρόσφατα έχουν φύγει από τη ζωή. Στη μία πλευρά της ζυγαριάς, θα τοποθετούσε μια καρδιά – σύμβολο της ψυχής και στην άλλη, ένα φτερό σύμβολο της αλήθειας. Εάν κάποιος είχε « καθαρή καρδιά», τότε οι δύο ζυγαριές ήταν ισορροπημένες και οι δίκαιοι θα πήγαιναν στον παράδεισο, αν η καρδιά ήταν φορτωμένη με αμαρτίες, πιο βαριά από το φτερό, θα θεωρούνταν ένοχη και θα καταναλωνόταν από την Αμμούτ – ένα λιοντάρι με κεφάλι κροκόδειλου.
Ο Αριστοτέλης θεωρούσε ότι η καρδιά είναι το κέντρο του νου, των σκέψεων και των συναισθημάτων και κατέχει πιο υψηλή θέση από τον εγκέφαλο. Ο Άραβας φιλόσοφος του ένατου αιώνα Abu Nasr Al-Farabi πίστευε ότι «το κυρίαρχο όργανο στο ανθρώπινο σώμα είναι η καρδιά. Ο εγκέφαλος είναι το δευτερεύον όργανο που υποτάσσεται στην καρδιά».
Ο Auguste Comte, ένας Γάλλος φιλόσοφος του 19ου αιώνα, υποστήριζε ότι ο εγκέφαλος πρέπει να υπηρετεί την καρδιά. Παγκοσμίου φήμης ο Αυστριακός επιστήμονας και ψυχίατρος V.E. Frankl υποστήριζε ότι στην επιστήμη του η σοφία έχει δικαίωμα ψήφου και αυτή είναι η σοφία της καρδιάς, για την οποία ο B. Pascal έλεγε: «Η καρδιά έχει τη δική της αλήθεια , η οποία δεν γνωρίζει λογική».
Όλοι ξέρουμε τις εκφράσεις «μίλα από καρδιάς», «σκέψου με την καρδιά», «ακολούθησε την καρδιά», «μείνε στην καρδιά», «από καρδιά σε καρδιά». Πράγματι, κατά τη διάρκεια της ιστορίας οι άνθρωποι συχνά στρέφονταν στη διαίσθηση της καρδιάς που αποκαλείται «ψυχή», «εσωτερική φωνή» ή «ανώτερη δύναμη» ως πηγή σοφίας και καθοδήγησης. Τώρα αποδεικνύεται ότι δεν είναι ένας παράλογος συναισθηματισμός καθώς σύμφωνα με τις πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, η καρδιά μας διαθέτει τη δική της διαισθητική νοημοσύνη.
Τελευταία σε πολλά επιστημονικά κέντρα του κόσμου, μελετάται ο ρόλος της καρδιάς στο ανθρώπινο σώμα και η επιρροή που ασκεί σε ολόκληρη τη σφαίρα της ανθρώπινης ζωής. Η έρευνα διεξάγεται σε πολύ διαφορετικές κατευθύνσεις και συνδυάζει απροσδόκητους κλάδους – καρδιολογία, ανοσολογία, ψυχολογία, θεωρία συστημάτων, βιοχημεία, βιοηλεκτρονική, φυσική, κβαντική φυσική και άλλα.
Οι επιστήμονες εμβαθύνουν στους λεπτούς και ελάχιστα μελετημένους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης μεταξύ νευρικών, ορμονικών και ηλεκτρομαγνητικών δομών, με τη βοήθεια των οποίων το έργο της καρδιάς επηρεάζει τόσο τις φυσιολογικές όσο και τις γνωστικές διεργασίες.
Κεφαλοκεντρική δυτική σχολή σκέψης, αρχίζει σταδιακά να αναγνωρίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της καρδιάς στις θεραπευτικές και διαισθητικές διαδικασίες. Η Ανατολή, όμως, ήξερε πάντα πόσο μεγάλη δύναμη περιέχεται στην καρδιά.
Από αρχαία χρόνια οι θεραπευτικές πρακτικές του Θιβέτ βασίζονταν στον παλμό της καρδιάς. Οι ηλεκτρομαγνητικές ώσεις που παράγει η καρδιά, μπορούν να εξουδετερώσουν την τάση που υπάρχει στους βιο-ηλεκτρικούς οδούς διαφόρων οργάνων και συστημάτων, παρέχοντας θεραπευτική ενεργειακή αποφόρτιση.
Η ισχύς του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου της καρδιάς είναι 60 φορές μεγαλύτερη από τη δύναμη του ίδιου του εγκεφάλου και η συντονιστική δυναμική καρδιάς-εγκεφάλου, ρυθμίζει κάθε λειτουργία του σώματος επηρεάζοντας την αυτορρυθμιστική ικανότητα των κυττάρων και φυσικά, την ποιότητα των σχέσεών μας με τους άλλους.
Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η καρδιά ονομάζεται «βασιλιάς» όλων των οργάνων. Στο Classics of Internal Medicine λέγεται: «Η καρδιά κυβερνά όλα τα όργανα, φιλοξενεί το πνεύμα και ελέγχει τα συναισθήματα». Ίσως για αυτό, στην κινεζική γλώσσα «καρδιά» και «νους» ορίζονται με την ίδια λέξη «xin». Θεωρείται ότι δυνατή και ήρεμη καρδιά ελέγχει τα συναισθήματα και εναρμονίζει τη λειτουργία όλου του σώματος και όταν είναι αδύναμη και ταλαντευόμενη, τα συναισθήματα διαταράσσονται, η εξουσία που έχει πάνω στο σώμα χάνεται και μαζί της χάνεται η διαισθητική γνώση του πώς να ενεργεί κάποιος σε μια δεδομένη κατάσταση.
«Στο κέντρο της Καρδιάς σας , εκεί που αρχίζει η ζωή, είναι το πιο όμορφο μέρος στη Γη.» – Ρουμί
Η ανθρώπινη ζωή ξεκινά με τους χτύπους της καρδιάς. Αμέσως μετά τον πρώτο καρδιακό παλμό αρχίζει να σχηματίζεται η αμυγδαλή, η οποία καθορίζει την προσωπικότητά μας. Η αμυγδαλή αποθηκεύει όλες τις υποσυνείδητες αναμνήσεις της ζωής μας στη μήτρα της μητέρας, την ευδαιμονία που αισθανόμαστε επιπλέοντας στο αμνιακό υγρό και τη φρίκη της απώλειας της σύνδεσης.
Στην αμυγδαλή αποτυπώνονται όλες εμπειρίες των πρώτων χρόνων του βρέφους , την ευφορία που προσφέρει θρέψη, κίνηση, αγκαλιά, αλλά και οι τρομερή δυσφορία που αισθάνεται όταν οι ανάγκες του δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Εκεί αποτυπώνονται επίσης οι αναμνήσεις από τη ζωή της μητέρας, χαρές, θλίψεις και οι φοβίες της. Η συσσώρευση ασυνείδητων αναμνήσεων συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των δύο ετών και καταγράφεται. Από την ηλικία των δύο ετών, όταν ωριμάζει ο ιππόκαμπος, αυτές οι αναμνήσεις γίνονται συνειδητές και προσβάσιμες. Ωστόσο, οι αναμνήσεις της ζωής που ζήσαμε στο προηγούμενο στάδιο εξέλιξη παραμένουν κλειστές από το συνειδητό νου και γίνονται ο προσωπικός εφιάλτης, το τυφλό σημείο της ζωής μας, η πηγή όλων των φόβων, ο άγνωστος λόγος για τον οποίο κάνουμε αυτό που κάνουμε, ακόμα κι αν δεν ξέρουμε γιατί το κάνουμε.
Μπορούμε όμως να θεραπεύσουμε τα τραύματα που προκλήθηκαν από την πρωταρχική μάθηση μέσω του συστήματος που σχηματίστηκε πριν την αμυγδαλή, χάρη στη ηλεκτρομαγνητική δύναμη της καρδιάς και στην ικανότητα της να μεταμορφώνει το περιβάλλον.
Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής:
1. Η καρδιά περιέχει το δικό της νευρικό σύστημα. Περισσότερα από 40.000 νευρώνες λαμβάνουν συνεχώς χημικές πληροφορίες από τον περιβάλλοντα χώρο, τα νευρικά γάγγλια επεξεργάζονται αυτές τις πληροφορίες και τις στέλνουν στο νεοφλοιό.
2. Η καρδιά είναι ένας ορμονικός αδένας που εμπλέκεται στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών: ωκυτοκίνης – ορμόνης της αγάπης και της ευτυχίας , κατεχολαμίνων – αδρεναλίνης, νορεπινεφρίνης – που επηρεάζουν τα νεφρά, τα επινεφρίδια, το κυκλοφορικό σύστημα και τον νεοφλοιό.
3. Η καρδιά παράγει ηλεκτρικό πεδίο 45-60 φορές μεγαλύτερο από τον εγκέφαλο.
4. Ο ηλεκτρισμός που προέρχεται από την καρδιά του ατόμου Α μπορεί να ανιχνευθεί και να μετρηθεί στα εγκεφαλικά κύματα ανθρώπων που τον αγγίζουν ή βρίσκονται κοντά του.
5. Τα κύτταρα της καρδιάς διαθέτουν την κυτταρική μνήμη, όπως φαίνεται σε περιπτώσεις μεταμόσχευσης.
6. Το DNA μας μπορεί να αλλάξει όταν εκτίθεται σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπονται από την καρδιά.
Ο Rollin McCraty PhD, συνιδρυτής του Ινστιτούτου Heartmath, δηλώνει: «Η μεγαλύτερη κρυφή πηγή άγχους στον πλανήτη είναι η αποδιοργάνωση της καρδιάς/νου που προκαλεί έλλειψη συνοχής. Η έλλειψη συνοχής τρώει τη ζωτικότητα και την ευτυχία της ανθρωπότητας».
Το Ινστιτούτο HeartMath έχει αναπτύξει μεθόδους για την υποστήριξη της ευθυγράμμισης καρδιάς-εγκεφάλου. Τα εργαλεία, οι τεχνικές και η διαδικασία εκπαίδευσης του HeartMath έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό – λειτουργούν μόνο στο εδώ και τώρα. Μια από τις μεθόδους αυτορρύθμισης που περιγράφεται παρακάτω είναι πολύ απλή και έχει να κάνει με την εμπειρία της καρδιάς σε ένα βαθύτερο επίπεδο.
1. εστιάστε στην καρδιά
2. ενεργοποιήστε τη συμπόνια
3. εκπέμπεστε αυτό το συναίσθημα τόσο στον εαυτό σας όσο και σε όλους τους άλλους ανθρώπους
Υπάρχουν τέσσερις λέξεις-κλειδιά: εκτίμηση, ευγνωμοσύνη, φροντίδα και συμπόνια. Όταν εξασκούμαστε στη μετάβαση σε καταστάσεις που αντιστοιχούν σε μία από αυτές τις λέξεις ή σε κάποιον συνδυασμό των τεσσάρων λέξεων, δημιουργούμε μια σύνδεση μεταξύ της καρδιάς και του εγκεφάλου. Χρειάζονται περίπου τρεις ημέρες για να δημιουργηθούν νέα συνήθη μοτίβα νευρωνικών δικτύων που υποστηρίζουν τη σύνδεση και την επικοινωνία μεταξύ καρδιάς και εγκεφάλου. Αυτή η ευθυγράμμιση δεν ωφελεί μόνο εμάς σαν άτομα, αλλά μπορεί να δημιουργήσει συντονισμό σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ότι μπορούμε να φανταστούμε.
Άρα η καρδιά δεν είναι απλώς μια αντλία του αίματος. Είναι ένα έξυπνο σύστημα, με τους δικούς του υποδοχείς, τη δική του ηλεκτρομαγνητική δύναμη, ικανό να αλλάξει το δικό μας DNA, να λαμβάνει και να επεξεργάζεται πληροφορίες για μη τοπικά γεγονότα και πιθανότατα σχετίζεται με την εσωτερική διασύνδεση των πάντων στο Σύμπαν.
Σε μια μελέτη καρδιακών παλμών, τα υποκείμενα της δοκιμής, συνδεδεμένα με μετρητές αναπνευστικής, καρδιακής και άλλων φυσιολογικών λειτουργιών, κάθισαν μπροστά σε υπολογιστές, βλέποντας τυχαίες εικόνες – κάποιες όμορφες, κάποιες δυνητικά δυσάρεστες. Η ροή εικόνων περιλάμβανε ένα μικρό χρονικό διάστημα μεταξύ των εικόνων. Έξι δευτερόλεπτα πριν εμφανιστεί η εικόνα, η φυσιολογία των υποκειμένων αντέδρασε σε αυτό που συνέβαινε, είτε ήταν φρικτό είτε ευχάριστο. Το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι η «μη τοπική» διαίσθηση της καρδιάς προσδοκά το επικείμενο άγχος ή την ευχαρίστηση έξι δευτερόλεπτα πριν από την πραγματική εμπειρία.
Τα αποτελέσματα της μελέτης παρέχουν εκπληκτικά δεδομένα που δείχνουν ότι η καρδιά, και στη συνέχεια ο εγκέφαλος, λαμβάνει και ανταποκρίνεται σε πληροφορίες προ-ερεθίσματος σχετικά με ένα μελλοντικό γεγονός πριν συμβεί στην πραγματικότητα.
«Βρήκαμε ότι από την άποψη του σώματος, είναι η καρδιά που λαμβάνει πρώτη αυτά τα μη τοπικά σήματα ή τις διαισθήσεις που μετά μεταδίδονται στον εγκέφαλο. Δεν θα περίμενα τέτοιο αποτέλεσμα. Η καρδιά έχει πρόσβαση σε πληροφορίες πέρα από τα όρια του χρόνου και του χώρου. Αυτό έχει αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφιβολία», λέει ο Rollin McCraty.
Αυτό που εννοείται με όρους όπως «η διαισθητική καρδιά» ή «η νοημοσύνη της καρδιάς» είναι αυτό που ονομάζουμε ενεργητική καρδιά που συνδέεται με ένα βαθύτερο μέρος του εαυτού μας. Πολλοί το αποκαλούν «ανώτερο εαυτό» τους ή ως τις «υψηλότερες ικανότητές» τους. Ο φυσικός Ντέιβιντ Μπομ το ονόμασε«η εμπλεκόμενη τάξη και η αδιαίρετη ολότητά μας» η οποία είναι αντίθετη στη δυϊστική καρτεσιανή τάξη.
«Το μέλλον μας εξαρτάται από το αν νιώθουμε μέρος του Όλου ή νιώθουμε σαν είμαστε το κάτι ξεχωριστό», έλεγε ο David Bohm. «Κάποια στιγμή οι σκέψεις, μας απογοητεύουν και μόνο η ιερή σιωπή μπορεί να αποκαλύψει την αλήθεια. Αυτή η σιωπή είναι η γλώσσα του συνόλου, είναι το Σύμπαν που εκφράζεται μέσα από εμάς σε μια ζωή ολότητας και όχι κατακερματισμού.»
Η νοημοσύνη της καρδιάς είναι η ροή της υψηλότερης επίγνωσης και της διαίσθησης που βιώνουμε όταν το μυαλό και τα συναισθήματα βρίσκονται σε συγχρονική ευθυγράμμιση με την καρδιά. Όταν είμαστε καρδιοκεντρικοί και συνεκτικοί, έχουμε μια πιο στενή σύνδεση με τη βαθύτερη πηγή της διαισθητικής μας νοημοσύνης, είμαστε σε θέση να ακούμε την «εσωτερική φωνή» και να αυτορρυθμίζουμε πιο έξυπνα τις σκέψεις και τα συναισθήματά, κάτι που με τον καιρό ανυψώνει τη συνείδηση και δημιουργεί νέα εσωτερική φυσιολογική και ψυχολογική βάση.
Η πρόσβαση στη βαθύτερη και έμφυτη σοφία, μπορεί να διευκολύνει τους ανθρώπους να ξεδιπλώσουν αυτό που πραγματικά είναι και να προσεγγίσουν προσωπικές, κοινωνικές και παγκόσμιες υποθέσεις με αυξημένη διαύγεια, σοφία και συμπόνια.
«Η καρδιά – γράφει ο Doc Childre στο βιβλίο του, – δεν είναι παράλογη. Είναι έξυπνη και ισχυρή, μας επιτρέπει να πιστέψουμε ότι περιέχει την υπόσχεση ενός νέου σταδίου στην ανθρώπινη εξέλιξη και την δυνατότητα μετασχηματισμό του κόσμου ».

Πηγή

Tags :

Related Post