Ιστολόγιο, Υγεία

Στομάχι και Υποχλωρυδρία (χαμηλό οξύ του στομάχου). Αιτίες και αντιμετώπιση.

Author

Date

Share Now

Η υγεία του ανθρώπου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και περιλαμβάνει αρχικά τη σωστή πέψη των τροφών. Εάν παρατηρείτε ότι παρά το προσεγμένο τρόπο διατροφής, οι αιματολογικές σας εξετάσεις δείχνουν ελλείψεις βιταμινών και μετάλλων. Εαν βλέπετε ότι σε λίγες ώρες μετά το φαγητό παρουσιάζετε καούρες, παλινδρόμηση, φούσκωμα, αέρια. Αν μετά την κατανάλωση πρωτεϊνούχων τροφών αισθάνεστε κούραση, ζάλη, ναυτία. Εάν είστε δυσανεκτικοί σε διάφορα τρόφιμα και σας ταλαιπωρούν προβλήματα όπως ακμή, σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου, τριχόπτωση, εύθραυστα νύχια, καντιντίαση, ξυροδερμία. Εαν υποφέρετε από διάρροια ή δυσκοιλιότητα, στομαχικές κράμπες, βήχα μετά τη λήψη του φαγητού, κακή αναπνοή, άγχος και νευρικότητα, πιθανότατα τα επίπεδα των γαστρικών σας οξέων είναι πολύ χαμηλά και έχει αναπτυχθεί την Υποχλωρυδρία του στομάχου.
Η Υποχλωρυδρία είναι ανεπάρκεια οξέος του στομάχου. Εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου το 20% του γενικού πληθυσμού στις δυτικές χώρες. Κατά την υποχλωρυδρία εκκρίνονται μικρές ποσότητες γαστρικών οξέων, οι οποίες δεν επαρκούν για να ενεργοποιήσουν τα ένζυμα για την περαιτέρω διάσπαση και απορρόφηση στο λεπτό έντερο της τροφής που εισέρχεται από το στομάχι. Η Υποχλωρυδρία μπορεί να προκαλέσει παθήσεις, όπως γαστρίτιδα, αυτοάνοσες, ορμονικές και ψυχικές διαταραχές, δερματικά προβλήματα, ακόμα και κακοήθη αναιμία.
H μειωμένη έκκριση γαστρικών οξέων από τα στομαχικά τοιχώματα έχει ως αποτέλεσμα τη βαθμιαία διάβρωση της γαστρεντερικής μεμβράνης και παράλληλα την ατελή πέψη κυρίως των πρωτεϊνών, μειωμένη παραγωγή χολικών αλάτων, αυξάνει τον κίνδυνο χολολιθίασης, οστεοπόρωσης, υποσιτισμού και υπερανάπτυξης βακτηρίων στο έντερο και στο στομάχι (ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού).

Αιτίες της Υποχλωρυδρίας:

Στρες. Η παραγωγή γαστρικού οξέος ρυθμίζεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα και από ορισμένες ορμόνες. Υπεύθυνο για χαλάρωση μέρος του αυτόνομου νευρικού, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, μέσω του πνευμονογαστρικό νεύρου διεγείρει τις νευρικές απολήξεις στο στομάχι που εκκρίνουν δύο νευροδιαβιβαστές: την ακετυλοχολίνη και το πεπτίδιο που απελευθερώνει γαστρίνη. Η γαστρίνη δρα και στα κύτταρα του στομάχου προκαλώντας την απελευθέρωση ισταμίνης που ρυθμίζει την έκκριση του γαστρικού οξέο. Δηλαδή, εαν τα επίπεδα άγχους του ατόμου είναι αυξημένα και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημά του βρίσκεται σε καταστολή, το πνευμονογαστρικό νεύρο δεν μπορεί να εκτελέσει σωστά τις λειτουργίες του με αποτέλεσμα να μην εκκρίνονται οι αρκετοί νευροδιαβιβαστές που χρειάζονται για την παραγωγή του γαστρικού οξέος.
Ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε η ποσότητες των γαστρικών οξέων μειώνονται. Η συχνή χρήση αντιόξινων φαρμάκων για καούρες και φουσκώματα, δεν λύνει το πρόβλημα αλλά το επιδεινώνει, διότι αυτά τα φάρμακα αντί να βοηθήσουν στην αύξηση των γαστρικών οξέων, αντίθετα εμποδίζουν το στομάχι να τα εκκρίνει ανακουφίζοντας προσωρινά τα συμπτώματα.
Έλλειψη βιταμινών. Τα θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο και η βιταμίνη B1 και βιταμίνη B4, είναι απαραίτητα για τη διατήρηση καλών επιπέδων του γαστρικού οξέος.
Μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του οξέος στο στομάχι, όπως και η απώλεια θρεπτικών συστατικών λόγω διάφορων προβλημάτων υγείας, καπνίσματος ή κατανάλωσης αλκοόλ.

 

Χειρουργική επέμβαση στομάχου. Οι επεμβάσεις στο στομάχι όπως η γαστρική παράκαμψη μπορεί να προκαλέσουν Υποχλωρυδρία.
Μπορείτε απευθυνθείτε σε έναν γαστρεντερολόγο για να κάνετε εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωση της υποχλωρυδρίας αν υποψιάζεστε ότι έχετε σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχει ένα τεστ που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να ελέγξετε τα επίπεδα του γαστρικού οξέος στο στομάχι μόνοι σας. Είναι το τεστ μαγειρικής σόδας.

Τεστ μαγειρικής σόδας.

Η θεωρία πίσω από αυτό το τεστ βασίζεται στο ότι η μαγειρική σόδα σε συνδυασμό με το οξύ του στομάχου παράγει διοξείδιο του άνθρακα (C02), το οποίο σας κάνει να ρέψετε. Για τη δοκιμή, με άδειο στομάχι πρέπει να πιείτε μισό ποτήρι κρύο νερό σε συνδυασμό με ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού μαγειρικής σόδας. Στη συνέχεια, θα δείτε πόσο χρόνο θα πάρει να ρέψετε. Εάν διαρκέσει περισσότερο από τρία έως πέντε λεπτά, τότε όντως δεν έχετε αρκετό γαστρικό οξύ.

Ευτυχώς, η υποχλωρυδρία θεραπεύεται σχετικά απλά:

Το πρώτο που χρειάζεται είναι να μην τρώτε ποτέ αγχωμένοι, να μη βιάζεστε.
Να απολαμβάνετε το φαγητό σας, νιώστε τις γεύσεις. Να μασάτε αργά και καλά για να δώσετε στο πεπτικό σας σύστημα την ευκαιρία να διασπάσει την τροφή.
Προσπαθήστε να μην τρώτε αργότερα τις 19.00, ιδίως τις επεξεργασμένες αμυλούχες δύσπεπτες τροφές. Η Διαλειμματική νηστεία, είναι ένα εργαλείο που βοηθάει στην αποκατάσταση της παραγωγής των στομαχικών οξέων.
Η πρωτεΐνη στην αρχή του γεύματος θα βοηθήσει στην τόνωση της παραγωγής γαστρικού οξέος. Να αποφεύγετε συνδυασμό της πρωτεΐνης και αμύλου γιαιτί επιβαρύνει την πέψη.
Να πίνετε υγρά τουλάχιστον 30 λεπτά αφού τελειώσετε το γεύμα σας. Αυτό δίνει στο στομάχι σας περισσότερο χρόνο για να παράγει οξύ και να μεταβολίσει τις πρωτεΐνες.
Πριν το γεύμα μπορείτε να πιείτε ζεστό νερό με λίγο με ή χωρίς (στην περίπτωση των πεπτικών έλκων) μηλόξυδο καθώς βελτιώνει την παραγωγή των γαστρικών οξέων.
Καταναλώστε μαζί με το γεύμα τα προβιοτικά και πρεβιοτικά τρόφιμα ή τα συμβιωτικά, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, ο αρακάς, κομπούχα και η γύρη ανθέων, για να ενισχύσετε τα καλά βακτήρια του εντέρου σας και να κρατήσετε υπό έλεγχο τα επιβλαβή βακτήρια.
Τα μπαχαρικά που ενισχύουν την πέψη είναι η μέντα, ο κορίανδρος, ο κάρδαμος, η κανέλλα, όπως και το τζίντζερ.
Αποφύγετε τα υπερβολικά λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι πιο δύσκολα στην πέψη και προσφέρουν λίγη θρεπτική αξία.
Πολλές οι ανεπάρκειες που σχετίζονται με το χαμηλό γαστρικό οξύ, συμπεριλαμβάνουν τις ανεπάρκειες πρωτεϊνών, σιδήρου, ασβεστίου, ψευδαργίρου και βιταμίνης Β12 που βρίσκονατι σε αφθονία σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εάν είστε χορτοφάγος, βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αυτά τα θρεπτικά συστατικά απο τα συμπληρώματα και τα ποιοτικά οργανικά μείγματα πρωτεϊνών.
Τα συμπληρώματα φυσικών ενζύμων με εκχυλίσματα παπάγιας και ανανά για την ενίσχυση της παραγωγής οξέος στο στομάχι είναι βοηθητικά. Το συμπληρώματα όπως η Υδροχλωρική Βεταΐνη για την αποκατάσταση του ph του στομάχου που συχνά συνδυάζεται με το ένζυμο Πεψίνη, μπορεί να λαμβάνονται με τα γεύματα. Αυτό θα βοηθήσει το οξύ του στομάχου να επανέλθει σταδιακά σε φυσιολογικά επίπεδα ώστε να μπορείτε να διακόψετε τη λήψη τους. Διατίθονται χωρίς την ιατρική συνταγή, αλλά δεν είναι κατάλληλη για όλους και επομένως θα πρέπει πρώτα να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Tags :

Related Post