Παραδόξως, αλλά το ανθρώπινο σώμα αποτελείται 65% από το οξυγόνο. Το οξυγόνο είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρά μας. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια (ερυθροκύτταρα) μεταφέρουν το οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλους τους ιστούς του σώματος και επιστρέφουν πίσω στους πνεύμονες το διοξείδιο του άνθρακα. Η υποξία είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία, ολόκληρο το σώμα στερείται επαρκούς οξυγόνωσης. Συχνότερα η υποξία αναπτύσσεται στους κατοίκους των πόλεων όπου τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι αυξημένα.
Υποξία μπορεί να εμφανιστεί και για πολλούς άλλους λόγους :
Οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως κορωνοϊός, γρίπη, βρογχίτιδα, πνευμονία. Post-covid σύνδρομο, χρόνιες παθήσεις της αναπνευστικής οδού αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να οδηγήσουν στην πνευμονική ίνωση και μείωση της ικανότητας απορρόφησης του οξυγόνο.
Παθολογικές καταστάσεις. Ειδικότερα, το άσθμα, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι διαφορετικοί τύποι αναιμίας και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Έλλειψη οξυγόνου στον αέρα λόγω: αυξημένης υγρασίας στην ατμόσφαιρα, σε ψηλές ορεινές περιοχές, σε αποπνικτικούς και μη αεριζόμενους χώρους.
Ανεπαρκής διατροφή που προκαλέι έλλειψη βιταμινών και μικροστοιχείων, κυρίως σιδήρου και βιταμινών Β, απαραίτητων για την απορρόφηση του οξυγόνου.
Καθιστική ζωή. Οι άνθρωποι που προτιμούν τον καθιστικό τρόπο ζωής αναπνέουν ρηχά χωρίς να λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα οξυγόνου.
Υπερβολική σωματική δραστηριότητα, όταν η ανάγκη για οξυγόνο υπερβαίνει σημαντικά την πραγματική ροή του στα όργανα.
Αγγειακά προβλήματα. Οι αθηρωματικές πλάκες και οι κιρσοί παρεμβαίνουν στην ελεύθερη ροή του αίματος. Το χρόνιο στρες επηρεάζει τα αγγεία καθώς αυξάνει την πίεση και προκαλεί σπασμό των στεφανιαίων αγγείων.
Το κάπνισμα και η κατάχρηση του αλκοόλ. Οι ρητίνες της νικοτίνης φράζουν τις κυψελίδες των πνευμόνων και ο ατμός της αιθανόλης διαλύει την επιφανειοδραστική λιπαρή ουσία ή την πνευμονική σουρφακτάνη που εμποδίζει τις κυψελίδες να κολλάνε μεταξύ τους.
Και οι δύο συνήθειες μειώνουν την «περιοχή εργασίας» των πνευμόνων με την πάροδο του χρόνου.
Η υποξία μπορεί να υποβόσκει για αρκετό χρόνο χωρίς τις έντονες εκδηλώσεις.
Εάν έχετε περισσότερα από τα τρία ακόλουθα συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα καλό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό:
– γενική αδυναμία,
– γρήγορη κόπωση,
– πονοκέφαλο,
– σύγχυση,
– αυξημένη υπνηλία (ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας),
– περιστασιακή ζάλη,
– μυϊκός πόνος που οφείλεται στη συσσώρευση γαλακτικού οξέος στους ιστούς,
– κακή συγκέντρωση και εξασθένηση της μνήμης,
-ωχρότητα ή κυάνωση (μελάνιασμα) του δέρματος και των βλεννογόνων,
– συχνή, βαθιά αναπνοή,
– ταχυκαρδία,
– χαμηλή πίεση αίματος,
– πρήξιμο στα πόδια.
Δώστε προσοχή στα χέρια σας. Στη χρόνια υποξία, τα νύχια αποκτούν στρογγυλό σχήμα και οι φάλαγγες των δακτύλων αυξάνονται στο μέγεθος.
Εάν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έχετε έλλειψη οξυγόνου στο σώμα, η εργασία όλων των συστημάτων διαταράσσεται. Αν η κατάσταση δεν θα αντιμετωπιστεί εγκαίρως, οι παθολογικές αλλαγές μπορούν να γίνουν μη αναστρέψιμες. Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρείται στα 94-98% κορεσμός οξυγόνου στο αίμα για την πρόληψη της υποξίας και της βλάβης των ιστών.
Στις περιπτώσεις υποξίας, ο τακτικός έλεγχος των επιπέδων κορεσμού οξυγόνου με ένα παλμικό οξύμετρο, η αρκετή ενυδάτωση και η κατάλληλη διατροφή, οι βαθιές αναπνοές και η ήπια αερόβια άσκηση, είναι μερικά εργαλεία που θα βοηθήσουν να θέσετε τα επίπεδα οξυγόνου υπό τον έλεγχό σας.
Πώς μπορείτε να διασφαλίσετε την επαρκή ποσότητα οξυγόνου στον οργανισμό:
Το νερό διασφαλίζει την ενυδάτωση των πνευμόνων για να λειτουργούν σωστά και να οξυγονώνουν το αίμα αποβάλλοντας το διοξείδιο του άνθρακα από το σώμα.
Οι ορισμένες τροφές που βοηθούν στη βελτίωση των επιπέδων οξυγόνο είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α, Β2, Β3, Β5, Β9 και Β12, μέταλλα όπως ο σίδηρος και ο χαλκός και το μόριο του μονοξειδίου του αζώτου.
Οι αλκαλικές τροφές μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και υπέρτασης, βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου και ενεργοποιούν τη βιταμίνη D.
Φρούτα για την αύξηση των επιπέδων οξυγόνου:
1. Αβοκάντο
Τα αβοκάντο είναι πλούσιo σε βιταμίνες Α, Β3, Β6, Β12, χολίνη, φυλλικό οξύ, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs) και διαιτητικές ίνες . Αυτά τα θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στην ενίσχυση των επιπέδων οξυγόνου, στη μείωση της χοληστερόλης, στην προώθηση μιας υγιούς καρδιάς, στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση του προφίλ λιπιδίων, στην προστασία του DNA, στην πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας, στη βελτίωση της υγείας των ματιών και στη διαχείριση του βάρους . Καταναλώστε μισό αβοκάντο κάθε μέρα για να ενισχύσετε τα επίπεδα οξυγόνου και να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία.
2. Ρόδι
Τα ρόδια περιέχουν σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, βιταμίνες Β3 και Β6 και χολίνη. Βελτιώνουν τη ροή του αίματος αυξάνοντας τη βιοδιαθεσιμότητα του μονοξειδίου του αζώτου και ενισχύουν την παροχή οξυγόνου. Η κατανάλωση κόκκων ροδιού ή φρεσκοτριμμένου χυμού ροδιού βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, επιτρέποντας τη βελτίωση της ροής του αίματος. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο βλάβης των ιστών λόγω χαμηλού κορεσμού οξυγόνου.
3. Ροδάκινα
Τα ροδάκινα είναι γεμάτα με βιταμίνες Α, Β3, Β5 και Β6, σίδηρο, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά που αποτρέπουν τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες. Καταναλώστε ένα μεγάλο ροδάκινο την ημέρα ή κάθε δεύτερη μέρα.
4. Πεπόνι
Το πεπόνι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών A, B3, B5, B6, C, χολίνης, φυλλικού οξέος, σιδήρου και αντιοξειδωτικών. Αυτό το φρούτο είναι χαμηλό σε ζάχαρη και μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα . Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις και ενισχυτικές ιδιότητες του ανοσοποιητικού . Καταναλώστε ένα φλιτζάνι πεπόνι για να βελτιώσετε τα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα.
5. Ακτινίδιο
Είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών, χαλκού, σιδήρου, βιταμινών Α, Β3, Β5, Β6 και C, χολίνης και αρκετών αντιοξειδωτικών. Το ακτινίδιο βοηθά στην πρόληψη της βλάβης του DNA, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού στους ηλικιωμένους και μειώνει τη φλεγμονή. Καταναλώστε ένα μεγάλο ακτινίδιο την ημέρα για να αυξήσετε την κατανάλωση βιταμινών και μετάλλων που συμβάλλουν στην αύξηση του κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα.
6. Ανανάς
Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, Β3, Β5, Β6 και C, χαλκού, σιδήρου, καλίου, ψευδαργύρου, χολίνης, φυλλικού οξέος και βήτα-καροτίνης . Αυτά τα γλυκά και ζουμερά τροπικά φρούτα βοηθούν στην αύξηση της διαπερατότητας των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων στο οξυγόνο και σε άλλα θρεπτικά συστατικά. Το ενεργό συστατικό του ανανά, η βρομελίνη, βοηθά επίσης στη μείωση της φλεγμονής και αποτρέπει το σχηματισμό θρόμβων αίματος .
7. Μούρα
Τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα σμέουρα είναι εξαιρετικές πηγές βιταμινών Α, Β3, Β5, Β6 και C, σιδήρου, καλίου, χαλκού, ψευδαργύρου, χολίνης, φυλλικού οξέος και αντιοξειδωτικών. Τα μούρα βοηθούν επίσης στη μείωση της φλεγμονής και των επιπέδων χοληστερίνης και βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
8. Σύκα και χουρμάδες
Τα αποξηραμένα σύκα και οι χουρμάδες είναι πλούσια σε σίδηρο, χαλκό, κάλιο, βιταμίνες Α, Β3, Β5 και φολικό οξύ. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στη βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων. Οι χουρμάδες και τα σύκα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθούν στη για την πρόληψη του νευροεκφυλισμού και στη μείωση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες.
9. Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C που βοηθά στην ανάπτυξη φορέων οξυγόνου με βάση την αιμοσφαιρίνη (HBOCs). Αρκετοί δευτερογενείς μεταβολίτες, όπως αλκαλοειδή, κουμαρίνες, φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, λιμονοειδή και καροτενοειδή, που υπάρχουν στα εσπεριδοειδή είναι επίσης εξαιρετικά ωφέλιμοι για την ανθρώπινη υγεία. Έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθούν στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας, αποτρέπουν τη βλάβη των νευρικών κυττάρων και βελτιώσουν τη ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία.
10. Μήλα
Οι φωτοχημικές ουσίες του μήλου καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και τυχόν φλεγμονές, καταστάσεις που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την πνευμονική λειτουργία. Η κατανάλωση μήλων έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος και καρκίνου του πνεύμονα, πράγμα που μπορεί να οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, όπως τα φλαβονοειδή και η βιταμίνη C.
11. Σταφύλια
Τα σταφύλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ροής του αίματος στο σώμα. Επιπλέον, τα σταφύλια περιέχουν αρκετά ένζυμα που βοηθούν στη ρύθμιση της ορμονικής ισορροπίας. Η προσθήκη μαύρων σταφυλιών στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων οξυγόνου.
Τα λαχανικά για αύξηση των επιπέδων οξυγόνου
1. Παντζάρια
Τα παντζάρια περιέχουν μονοξείδιο του αζώτου που βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και επιτρέπει την ανεμπόδιστη οξυγονωμένη ροή αίματος στους ιστούς. Αρκετές μελέτες δείχνουν επίσης ότι ο χυμός παντζαριών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υποξίας.
2. Καρότο
Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β3, Β5, Β6 και C, χολίνη, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και χαλκό . Περιέχουν επίσης φυτοχημικά που διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ζωτικής σημασίας για την αποτοξίνωση του σώματος και την αύξηση της παροχής οξυγόνου στους ιστούς .
3. Σπανάκι
Η βασίλισσα των φυλλωδών λαχανικών. Το σπανάκι είναι γεμάτο δε σίδηρο, βιταμίνες Α, Β3, Β5, Β6 και C και πολλά αντιοξειδωτικά. Μειώνει τη φλεγμονή και έχει υπογλυκαιμικές (μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα) και υπολιπιδαιμικές (μειώνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα) ιδιότητες .
4. Σκόρδο
Το σκόρδο είναι γνωστό ότι προάγει την υγεία της καρδιάς. Έχει υπολιπιδαιμικές, αντιμικροβιακές και αντιαιμοπεταλιακές ιδιότητες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σκόρδου θα μπορούσε να βελτιώσει τα αρχικά επίπεδα αρτηριακού οξυγόνου και να μειώσει την υποξαιμία σε άτομα με ηπατοπνευμονικό σύνδρομο (HPS), μια κατάσταση που επηρεάζει τους πνεύμονες ασθενών με ηπατική νόσο. Καταναλώστε τουλάχιστον μία σκελίδα σκόρδο κάθε μέρα με το φαγητό. Αποφύγετε την κατανάλωση σκόρδου εάν παίρνετε αντιπηκτικά.
5. Γλυκοπατάτα
Οι γλυκοπατάτες με πορτοκαλί ή μοβ φλούδα περιέχουν βιταμίνες Α, Β3, Β5 και Β6, σίδηρο, χαλκό, ανθοκυανίνη και βήτα καροτίνη. Η κατανάλωση γλυκοπατάτας βοηθά στη μείωση του αρτηριακού οξειδωτικού στρες (μια διαταραχή που προκαλεί οξειδωτική βλάβη πρωτεϊνών, λιπιδίων και DNA) και της αρτηριακής ακαμψίας (σκλήρυνση μεγάλων αρτηριών που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων) .
6. Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι πλούσιο αντιοξειδωτικά και έχει φυτοχημικά που βοηθούν στην αναστολή της φλεγμονής . Ένα πείραμα επιβεβαίωσε ότι το μπρόκολο βοηθά στην πρόληψη σοβαρότιτας COVID-19 .
7. Μαρούλι
Το μαρούλι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, Β3, Β5, Β6 και C, φυλλικού οξέος, σιδήρου, καλίου και ψευδαργύρου. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως καροτενοειδή και βιταμίνες Ε και C. Μια μελέτη σε ζώα έδειξε ότι η κατανάλωση μαρουλιού αποτρέπει τη βλάβη των ιστών που προκαλείται από οξειδωτικό στρες (οξείδωση ιστών), βελτιώνει τη σύνθεση των λιπιδίων (μεταβολισμός λιπιδίων) και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων .
Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες για αύξηση των επιπέδων οξυγόνου:
1. Μανιτάρια
Τα μανιτάρια είναι μια από τις καλύτερες πηγές διατροφικών πρωτεϊνών και περιέχουν σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, κάλιο, χαλκό, μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες Β3, Β5 και Β6, C και D. Οι βήτα-γλυκάνες που υπάρχουν στα μανιτάρια έχουν αντιοξειδωτικά και αντιχοληστερολαιμικά (μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα) και αποτρέπουν τη βλάβη των νεύρων. Τα συστατικά μανιταριών διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, εμποδίζουν τη θρόμβωση και το σχηματισμό λιπών στις αρτηρίες, έχουν αντιφλεγμονώδες ιδιότητες. Καταναλώστε μισό φλιτζάνι μανιτάρια 2-3 φορές την εβδομάδα. Το σοτάρετε πριν το προσθέσετε σε σαλάτες ή σούπες. Εάν έχετε αρθρίτιδα, μιλήστε με το γιατρό σας πριν καταναλώσετε μανιτάρια.
2. Όσπρια
Τα όσπρια, όπως οι φακές, τα ρεβίθια, τα φασόλια, η φάβα και τα φύτρα φασολιών, είναι πλούσια σε σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι εξαιρετικές πηγές φυτικής πρωτεΐνης χωρίς λιπαρά. Η κατανάλωση οσπρίων βοηθά στη μείωση της υπέρτασης, στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, στη βελτίωση του προφίλ των λιπιδίων και στη διαχείριση του βάρους.
3. Ξηροί καρποί και ηλιόσποροι
Οι ξηροί καρποί και οι ηλιόσποροι είναι εξαιρετικές πηγές σιδήρου, χαλκού, ψευδαργύρου, ασβεστίου, βιταμινών Β3, Β5, Β6 και Ε, πρωτεϊνών, διαιτητικών ινών και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στη βελτίωση της ροής του οξυγόνου και στη μεταφορά οξυγονωμένου αίματος στα άλλα μέρη του σώματος από την καρδιά. Βοηθούν επίσης στην παραγωγή του μονοξείδιου του αζώτου, στην έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και κινδύνου εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου καθώς και στην ενίσχυση της αγγειακής δραστηριότητας. Έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντι-υπερτασικές ιδιότητες. Καταναλώστε 2-4 μουλιασμένα αμύγδαλα, δύο καρύδια, 3-4 πεκάν και μια χούφτα αλεσμένους ηλιόσπορους με πρωινό ή σε σαλάτες. Ωστόσο, αποφύγετε τα εάν έχετε υψηλή χοληστερίνη.
4. Ζωικές πρωτεΐνες
Τα βραστά αυγά είναι εξαιρετικές πηγές σιδήρου, ψευδαργύρου, καλίου, πρωτεΐνης, σεληνίου, βιταμινών A, D, B5, B6, B12, E και K, φολικού οξέος και βήτα-καροτίνης . Μια μελέτη έδειξε ότι οι κρόκοι αβγών έχουν αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες.
Το γιαούρτι και το βούτυρο Γκι περιέχουν ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη D, προβιοτικά, πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη τύπου 2. Καταναλώστε μισό φλιτζάνι γιαούρτι ή ένα κουταλάκι του γλυκού Γκι για να λάβετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από αυτά τα γαλακτοκομικά προϊόντα που απαιτούνται για καλύτερη οξυγόνωση.
Το άπαχο κρέας και το ψάρι είναι καλές πηγές βιταμινών Β12 και Β3, σιδήρου, ψευδαργύρου, σεληνίου, ασβεστίου, πρωτεΐνης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Η κατανάλωση του άπαχου κρέατος, όπως στήθος κοτόπουλου, ο περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, όπως το μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί και η συμπερίληψη λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και οι σαρδέλες στη διατροφή μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της αγγειακής υγείας , αντοχή των οστών και μεταφορά οξυγόνου.
Τα βότανα για την αύξηση των επιπέδων οξυγόνου στο σώμα:
Ο Κουρκουμάς αυξάνει τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου, που είναι υπεύθυνο για τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Βελτιώνει τη ροή του αίματος στα ζωτικά όργανα, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα οξυγόνου. Μπορείτε να πίνετε ένα φλιτζάνι τσάι με Κουρκουμά το πρωί για να ενισχύσετε τα επίπεδα ενέργειας.
Τα βότανα, όπως το Τζίντζερ, το Γκίνγκο Μπιλόμπα και η Ροδιόλα, συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων οξυγόνου του σώματος. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και οι φαρμακευτικές τους ιδιότητες ενισχύουν τη συνολική μας υγεία. Αυτά τα βότανα αυξάνουν τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου, που είναι υπεύθυνο για τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Βελτιώνουν τη ροή του αίματος στους ιστούς.
Οι βιταμίνες για την αύξηση των επιπέδων οξυγόνου στο σώμα:
Η βιταμίνη Β12 και το φολικό οξύ βοηθούν στην πλήρη αφομοίωση του σιδήρου στο αίμα. Αυξάνουν την ικανότητα της μεταφοράς οξυγόνου. Είναι απαραίτητα τόσο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων όσο και για την αξιοποίηση του σιδήρου.
Η υποξία του σώματος μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων, άνοιας και προκαλεί τις βλάβες στο νευρικό σύστημα. Το νευρικό, είναι από τα πρώτα συστήματα που υποφέρουν.
Ο εγκέφαλος χρειάζεται το 20% του οξυγόνου που παρέχεται στο σώμα. Ακόμα και με μια ελαφρά μείωση του επιπέδου του στο αίμα, αμέσως εμφανίζονται συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, υπνηλία, λήθαργος, μειωμένη προσοχή. Μια πιο σοβαρή μορφή υποξίας μπορεί να οδηγήσει σε αποπροσανατολισμό, διαταραχές ψυχικής φύσεως, λιποθυμία, εγκεφαλικό οίδημα.
Η υποξία βλάπτει τη λειτουργία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος. Με την ελλείψει οξυγόνου, ο καρδιακός μυς (μυοκάρδιο) εξασθενεί, αντλεί ελάχιστες ποσότητες αίματος. Η παρατεταμένη έλλειψη οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμα και την καρδιακή προσβολή.
Για να παρέχονται στο αίμα τα ερυθρά αιμοσφαίρια της υψηλής ποιότητας, είναι απαραίτητη η τακτική πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων. Θυμηθείτε τον κανόνα του «ουράνιου τόξου στο πιάτο»: να τρώτε πέντε έως επτά διαφορετικά είδη φρούτων και λαχανικών την ημέρα, προσπαθήστε να είναι διαφορετικών χρωμάτων.
Για την καλή απορρόφηση του οξυγόνου στους πνεύμονες, στη διατροφή πρέπει να υπάρχουν τα λίπη. Η έλλειψή τους προκαλεί την μείωση της επιφανειοδραστικής ουσίας ή της πνευμονικής σουρφακτάνης, μιας ουσίας που εμποδίζει τις κυψελίδες να κολλήσουν μεταξύ τους.
Η πνευμονική σουρφακτάνη αποτελείται κατά 70-80% από φωσφολιποειδή (τα λίπη) και 20-30% από πρωτεΐνες. Προσθέστε τροφές πλούσιες σε υγιεινά λιπαρά στην καθημερινή σας διατροφή – ελιές, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και σπόρους, ψάρια, αυγά, φυτικά μη επεξεργασμένα έλαια.
Προσέξτε τις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ και του καπνού στους πνεύμονές σας καθώς μειώνουν την πνευμονική σουρφακτάνη.
Η μέτρια άσκηση βοηθά στην αναπλήρωση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα. 10.000 βήματα την ημέρα είναι η πιο απλή συνταγή για υγεία. Βάλτε τις αερόβιες ασκήσεις στο καθημερινό σας πρόγραμμα: τρέξιμο, κολύμπι, χορό, ποδήλατο, σκανδιναβικό περπάτημα. Οι ασκήσεις αναπνοής σε καλά αεριζόμενο ή εξωτερικό χώρο θα αυξήσουν την παροχή οξυγόνου σε λίγα λεπτά. Το πρωί, αυτή η πρακτική θα σας αναζωογονήσει καλύτερα από ένα φλιτζάνι καφέ.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να κάνετε τις πεντάλεπτες ασκήσεις της πλήρης αναπνοής.
Εισπνεύστε τον αέρα ανεβάζοντας ελαφριά τους ώμους και εκπνεύστε αργά, τραβώντας την κοιλιά προς τα μέσα και κρατώντας την αναπνοή. Η εκπνοή πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την εισπνοή, έτσι η στιγμαία υποξία θα προωθήσει την μεγαλύτερη παραγωγή των εριθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα.
Μερικές αναπνοές αυτού του τύπου πριν τον ύπνο θα βοηθήσουν στην καλύτερη οξυγόνωση εγκεφάλου και θα σας χαρίσουν ποιοτική ξεκούραση κατά τις νυχτερινές ώρες.