Ιστολόγιο

Μελατονίνη το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό που παράγει ο οργανισμός μας.

Author

Date

Share Now

Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στη Μελατονίνη. Η ορμόνη αυτή εκκρίνεται από την επίφυση και χρησιμοποιείται για να ρυθμίζει το ρολόι των 24 ωρών του οργανισμού.
Μπορεί να έχετε ακούσει ότι η Μελατονίνη διατηρεί τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση σταθερή, διεγείρει την παραγωγή της αυξητικής ορμόνης καθώς και τις ορμόνες για την αποκατάσταση ιστών και μυών, βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην πρόληψη του καρκίνου. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι η Μελατονίνη είναι το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό που παράγει ο οργανισμός μας.
Τα άλλα αντιοξειδωτικά ένζυμα δεν μπο­ρούν να εξουδετερώσουν τις ρίζες υδροξυλίου και υπεροξυλίου, που είναι τα πιο ενεργά συστατικά του οξειδωτικούς στρες, αλλά η Μελατονίνη μπο­ρεί. Μπορεί ακόμα να διεγείρει το σώ­μα ώστε να παράγει περισσότερα τα άλλα αντιοξειδωτικά ένζυμα.

Σύμφωνα με το δρα Russell J. Reiter, το μεγαλύτερο ερευνητή στο πεδίο αυτό, η Μελατονίνη περισυλλέγει και εκκαθαρίζει τις ρίζες υδροξυλίου και υπεροξυλίου αποτελεσματικότερα από όλα τα άλλα γνωστά αντιοξειδωτικά.
Συγκεκριμένα, η Μελατονίνη είναι ενδεχομέ­νως 10 φορές αποτελεσματικότερη από τη Γλουταθειόνη στην εξου­δετέρωση των ελεύθερων ριζών.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η Μελατονίνη ενισχύει την παραγωγή Γλουταθειόνης. Και επειδή εισέρχεται εύκολα στα λιπίδια, εισέρχε­ται εύκολα και στις μεμβράνες των κυττάρων. Αυτό βοηθά τα κύτταρα να γίνουν ανθεκτικότερες στις οξειδωτικές επιθέσεις.
Με τα χρόνια ο οργανισμός παράγει όλο και λιγότερη Μελατονίνη. Όταν φτάνουμε σε ηλικία πενήντα ετών, το σώμα φτιά­χνει ένα κλάσμα της ποσότητας Μελατονίνης που έφτιαχνε στην εφηβεία.
Σύμφωνα με τη μελέτη του Δρ. Xiao Meng υπάρχουν ορισμένες τροφές οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν την παραγωγή της και είναι τα τροπικά φρούτα, όπως η μπανάνα, ο ανανάς, τα εσπεριδοειδή και το κεράσι.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για την εξίσωση των επιπέδων της Mελατονίνης:
– να ρυθμίσετε τη διαδικασία του ύπνου, να καλύψετε τις ελλείψεις βιταμινών (D3, Β1, Β6) και ιχνοστοιχείων (ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο)
– να βρίσκεστε κάτω απο το φως της ημέρας γύρω στις δύο ώρες καθημερινά για την παραγωγή της Σεροτονίνης – πρόδρομου της Μελατονίνης.
– να μειώσετε την έκθεση στο μπλε φως το βράδυ
– να μην τρώτε βαριά αργά το βράδυ
– να κάνετε κάποια ένα ζεστό μπάνιο,
– να πιείτε ένα χαλαρωτικό ζεστό ρόφημα,
– να διαβάσετε ένα βιβλίο,
– να ακούσετε μουσική,
– να διαλογιστείτε ή να προσευχηθείτε για να πέσουν τα εγκεφαλικά κύματα Βήτα στο επίπεδο Άλφα κάι να μπορείτε να κοιμηθείτε με μια αίσθηση ασφάλειας και ησυχίας.
– να κοιμάστε σε ένα εντελώς σκοτεινό δωμάτιο χωρίς φωτισμό
– να δοκιμάσετε ένα συμπλήρωμα Μελατονίνης.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ένας καλός επαρκής ύπνος διάρκειας 7-8 ωρών, καθώς και η χορήγηση Μελατονίνης σε μορφή συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση της ανοσίας, στην εξουδετέρωση τις οξειδωτικής βλάβης στα κύτταρα και να καθυστερήσει διαδικασία της γήρανσης.

Tags :

Related Post