Υγεία

Το πιο σημαντικό σύστημα ρύθμισης στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική.

Author

Date

Share Now

Από την άποψη της Ανατολικής Ιατρικής, η υγεία του ανθρώπου εξαρτάται από τα τρία λειτουργικά συστήματα του σώματος: τον Άνεμο (νευρική ρύθμιση), της Χολής (ενεργειακή ρύθμιση ) και της Βλέννας (ανοσοποιητική /ορμονική / μεταβολική ρύθμιση).
«Η κοινή αιτία όλων των ασθενειών είναι μία, η άγνοια που προκύπτει από την έλλειψη επίγνωσης του εαυτού», πιστεύουν οι θεραπευτές της Ανατολής. Ως συνέπεια της άγνοιας, εμφανίζονται οι τρεις αιτίες της ασθένειας – τα τρία δηλητήρια: πάθος, θυμός και ανοησία. Τα παράγωγα αυτών των αιτιών ονομάζονται επίσης οι «ασθένειες των συνεπειών», είναι οι διαταραχές των τριών συστημάτων ρύθμισης, του Ανέμου, της Χολής και της Βλέννας.

Το πρώτο σύστημα ρύθμισης του Ανέμου, θεωρείται το κύριο και το πιο σημαντικό, για αυτό λέγεται: “Ο Άνεμος ελέγχει όλο το σώμα.” “Ο Άνεμος ανεβάζει τη ζέστη της Χολής και ψυχραίνει το κρύο της Βλέννας”. Ο Άνεμος που αναφέρεται εδώ αφορά τις νευρικές διαταραχές. Ένας νευρικός κλονισμός επιδεινώνει όλα χρόνια προβλήματα υγείας.
Η θεραπεία σχεδόν όλων των ασθενειών στη θιβετιανή και κινεζική παραδοσιακή ιατρική περιλαμβάνει τα μέτρα για την ρύθμιση του Άνεμου και τη βελτίωση της κατάστασης του νευρικού συστήματος. Ανεξάρτητα από το αν η νευρική διαταραχή ήταν η άμεση αιτία της νόσου, έμμεση αιτία ή ένας παράγοντας κινδύνου για την έξαρσή του, είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Κατά την κινεζική παραδοσιακή ιατρική, το κεντρικό νευρικό και το αυτόνομο νευρικό σύστημα ελέγχονται από τον Άνεμο. Αυτό το σύστημα ρύθμισης συνδέεται επίσης με τη διαδικασία της αναπνοής και την πνευματική δραστηριότητα, τη ταχύτητα των οργανικών διεργασιών, την κατάσταση των αισθητήριων οργάνων και την κίνηση του σώματος.

Όταν ο Άνεμος βρίσκεται σε κατάσταση ανισορροπίας, εμφανίζονται διάφορα θέματα νευρικής φύσεως. Το άτομο μπορεί να αναστενάζει συχνά, ο νους του να μεταπηδά από το ένα θέμα στο άλλο, κάτι που αντανακλάται στην ομιλία. Μπορεί να αισθάνεται ζάλη, κρυάδες, κουδούνισμα στα αυτιά, ξηρότητα και ερυθρότητα της γλώσσας, συχνό χασμουρητό, επιθυμία για τέντωμα, αϋπνία και ευερεθιστότητα, πόνο μετά την λήψη της τροφής, κνησμό στο δέρμα, πυρετό, κινούμενους πόνους ή το κοινό κρυολόγημα.
Τα άλλα χαρακτηριστικές συμπτώματα διαταραχής του Ανέμου είναι το τρέμουλο, επιληπτικές κρίσεις και οι σπασμοί. Οι επιπτώσεις κυμαίνονται από το άγχος μέχρι την κατάθλιψη.
Χαρακτηριστικές χρόνιες ασθένειες με ανισορροπία του Ανέμου: νεύρωση, νευραλγίες, φοβίες, ψυχικές διαταραχές, ημικρανία, τραυλισμός, νυχτερινή ενούρηση, τικ, πάρεση, υπόταση, υπέρταση, στηθάγχη, απώλεια ακοής, νεφρική νόσο, διαταραχές εμμήνου ρύσεως, σεξουαλικές διαταραχές.
Η Άνοιξη είναι η εποχή του Ανέμου, τόσο στο περιβάλλον όσο και στο σώμα. Όσοι βρίσκονται κάτω από την επήρεια του μόνιμου στρες για μεγάλο χρονικό διάστημα ή παρουσιάζουν κάποια από συμπτώματα ή έχουν χρόνιες ασθένειες της ανισορροπίας του Ανέμου, καλό να δώσουν περισσότερη προσοχή στην κατάσταση του νευρικού συστήματος. Την Άνοιξη γίνεται το νευρικό μας σύστημα γίνεται πιο ευαίσθητο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου.
Όταν ο Άνεμος είναι σε ισορροπία, κρατάει όλα τα συστήματα ρύθμισης σε τάξη. Οι ειδικοί λόγοι που αναστατώνουν τον Άνεμο περιλαμβάνουν:
υπερβολική κατανάλωση τροφών με πικρή γεύση ( καφές, κακάο, αμύγδαλα, καρύδια, γκρέιπφρουτ, γογγύλι, τσάι, χόρτα)
πείνα
άγρυπνες νύχτες
επίπονη εργασία
οι συζητήσεις σε κατάσταση πείνας για θλιβερά θέματα
έντονο κλάμα
σωματικό και ψυχικό στρες
Ο σταθερός ρυθμός ζωής, ζεστά φαγητά και ροφήματα, ζεστό δωμάτιο, ζεστά ρούχα, θερμή και φιλική ατμόσφαιρα υποστηρίζουν την ισορροπία του Ανέμου και του νευρικού συστήματος. Ενώ το κάθε τι κρύο και ψυχρό: κρύο δωμάτιο, κρύα ρούχα, κρύα φαγητά και ποτά, αποστασιοποίηση και αδιαφορία, επιδεινώνουν την ανισορροπία.

Η ατμόσφαιρα στην οποία γίνεται το γεύμα είναι πολύ σημαντική: τίποτα δεν πρέπει να προκαλεί άγχος. Τα δυσάρεστα άτομα ή οι συζητήσεις μπορούν να καταστρέψουν ακόμη και το καλύτερο φαγητό. Οτιδήποτε κάνει το δείπνο πιο γαλήνιο και ήσυχο, θα ηρεμήσει τον Άνεμο.
Οι ηρεμιστικές τροφές που έχουν ευεργετική επίδραση είναι: βούτυρο, ζεστές σούπες, ζεστά δημητριακά και ζυμαρικά (ολικής αλέσεως και προτιμότερο χωρίς Γλουτένη ), ρύζι με φακές. Αυτά τα προϊόντα είναι έχουν γλυκιά γεύση που λειτουργεί πιο καταπραϋντικά για το σώμα.
Τα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σέλινο, όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πιπεριές, κολοκυθάκια, καλό να σοτάρετε με μικρή ποσότητα λάδι καθώς το ωμό επιβαρύνει την πέψη και αυξάνει το Άνεμο. Το ίδιο ισχύει για τα μανιτάρια.
Τα παντζάρια, τα καρότα, τα πράσινα φασόλια, οι πατάτες, τα κρεμμύδια και το σκόρδο (όχι ωμά) είναι ωφέλιμα στις περιπτώσεις νευρικής αναστάτωσης και της διαταραχής του Ανέμου.

Ευνοϊκά είναι όλα τα ψημένα και ώριμα γλυκά φρούτα, όπως τα μήλα και οι μπανάνες.
Το τσάι από τα βότανα είναι καλύτερο από το κανονικό τσάι. Το τσάι και ο καφές περιέχουν καφεΐνη, σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να διαταράσσουν τον Άνεμο και να προκαλέσουν νευρικότητα. Ευνοϊκό να πίνετε με μικρές γουλιές ένα ποτήρι ζεστό νερό πριν το δείπνο και σε όλη διάρκεια της ημέρας καθώς καταπραΰνει το νευρικό σύστημα.
Από δημητριακά πρέπει να περιοριστούν κριθάρι, φαγόπυρο, καλαμπόκι, κεχρί και σίκαλη. Οι καλύτερες επιλογές είναι η βρώμη και τα κινόα.
Από τα όσπρια επιτρέπονται μόνο οι φακές και τα κόκκινα φασόλια, ενώ ο αρακάς και τα λευκά φασόλια είναι ανεπιθύμητα.
Από το κρέας, να προτιμάτε τα πουλερικά και τα ψάρια.
Είναι πολύ επιβλαβές για τους ανθρώπους με διαταραχές του Ανέμου να τρώνε ξηρά τροφή, όπως τα σάντουιτς, τα πατατάκια και τα διάφορα σνακ, γιατί επιδεινώνουν την κατάστασή.
Τα πικρά και πικάντικα καρυκεύματα όπως ο κόλιανδρος, ο μαϊντανός, ο κουρκουμάς σε μεγάλες ποσότητες πρέπει να αποφεύγονται.
Ένα από τα καλύτερα φαγητά για να ζεστάνει και να εξισορροπεί τον Άνεμο είναι το Ταχίνι.

Το μέλι, η μελάσα και η καστανή ζάχαρη μπορεί να χρησιμοποιούνται ως γλυκαντικά, με μέτρο.
Οι ξηροί καρποί καλύτερα να τρώγονται σε μορφή πάστας.
Το τζίντζερ είναι το τέλειο μπαχαρικό για την εξισορρόπηση του Ανέμου και χρησιμοποιείται συχνά για τη βελτίωση της πέψης, όπως είναι και άλλα γλυκά μπαχαρικά (κανέλα, μάραθο ή κάρδαμο).
Η σωστή διαχείριση του στρες, ο καλός ποιοτικός ύπνος, η διαλογιστική ενσυνειδητότητα, τόνωση του Πνευμονογαστρικού νεύρου, ένας ήρεμος περίπατος στην φύση ώστε τα εγκεφαλικά κύματα να συντονιστούν με ενεργειακό παιδίο της Γης ή τα κύματα Σούμαν, η επαφή με τους αγαπημένους ανθρώπους, θα βελτιώσουν την κατάσταση του νευρικού συστήματος και θα ηρεμήσουν τον Άνεμο.
Ο Βιοσυντονισμός με BICOM2000 σε συνδυασμό με Βιοθυμική Υπνοθεραπεία, είναι τα δυο αποτελεσματικά θεραπευτικά εργαλεία στην αντιμετώπιση όλων των ψυχοσωματικών προβλημάτων υγείας.
Κύρια πηγή: “365 Θιβετιανά και Κινεζικά μυστικά για υγεία και μακροζωία” της Ειρήνα Πηγουλεύσκαγα

Tags :

Related Post