Όπως αποδεικνύεται, η παραγωγή σεροτονίνης ή της “ορμόνης χαράς και ευεξίας” επηρεάζεται άμεσα από το φως του ήλιου. Η έλλειψη του ηλιακού φωτός χαμηλώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στο σώμα. Αν δεν βρισκόμαστε αρκετές ώρες στον ήλιο, ο οργανισμός μας αρχίζει να χρησιμοποιεί δεν έχει τη διαθέσιμη σεροτονίνη για την παραγωγή μελατονίνης ή της “ορμόνης του ύπνου”.
Έρευνες δείχνουν ότι περίπου 3% των ατόμων πάσχουν από την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, η οποία εκδηλώνεται κατά τους ανοιξιάτικούς, φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.
Η υγεία του εντέρου έχει επίσης ισχυρή επίδραση στα επίπεδα της σεροτονίνης, καθώς έως το 95% αυτής της ορμόνης παράγεται στο εντερικό σωλήνα. Αν έχετε εντερικά προβλήματα είναι πολύ πιθανό να έχετε έλλειψη σεροτονίνης.
Η σεροτονίνη είναι ο ανταγωνιστής της κορτιζόλης – ορμόνης του στρες. Το συνεχές άγχος εξαντλεί τα επίπεδα της σεροτονίνης και συμβάλλει στην ανεπάρκειά της.
Η σεροτονίνη είναι ένας σημαντικός χημικός νευροδιαβιβαστής. Προέρχεται από το αμινοξύ τρυπτοφάνη και βρίσκεται κυρίως στο γαστρεντερικό σωλήνα και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης και της κοινωνικής συμπεριφοράς, της περισταλτικής και της πέψης, της όρεξης και του κορεσμού, της εναλλαγής ύπνου και αφύπνισης, της μνήμης, της σεξουαλικής επιθυμίας και λειτουργίας. Ρυθμίζει την αντοχή μας στον πόνο, συμβάλλει στην αγγειοδιαστολή μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, ενθαρρύνει την επούλωση πληγών.
Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με:
Διαταραχές μνήμης
Μειωμένη διάθεση και συναισθηματική αστάθεια
Χρόνιο πόνο, δυσκολία κίνησης και ακαμψία
Διαταραχές ύπνου, αϋπνία
Υπέρταση
Ανησυχία
Επιθετικότητα
Κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση
Διατροφικές διαταραχές
Επιθυμία για γλυκά και αμυλούχα φαγητά
Πληγές που δεν επουλώνονται γρήγορα