Κατά την κινεζική παραδοσιακή ιατρική, διάφορα όργανα και συστήματα του ανθρώπινου σώματος εκτελούν τις λειτουργίες τους προκειμένου να εξυπηρετούν την Καρδιά ή τον «αυτοκράτορα» για να επικρατεί στο βασίλιό του ευημέρια και αρμονία . Αν το Περικάρδιο είναι ο «αγγελιοφόρος» που προστατεύει τον βασιλιά από τους εξωτερικούς κινδύνους, το Λεπτό Έντερο περιγράφεται ως «υπουργός, υπεύθυνος για τις εσωτερικές υποθέσεις», καθώς φροντίζει το βασίλειο, διαχωρίζοντας το καθαρό από το ακάθαρτο, το χρήσιμο από το άχρηστο. Αυτό ισχύει τόσο για τις τροφές όσο και για τις προθέσεις της Καρδιάς. Στην πεπτική διαδικασία, το Λεπτό Έντερο αποσπά την ευεργετική ουσία της τροφής από την θολή για να κρατήσει μόνο αυτό που έχει αξία. Ταυτόχρονα υποστηρίζει την Καρδιά στη διατήρηση της διαύγειας του νου, στη διάκριση της ορθής πρόθεσης από την εσφαλμένη.
Η Καρδιά και το Περικάρδιο, στην κινεζική θεραπευτική παράδοση, ταξινομούνται ως όργανα Γιν, ενώ το Λεπτό Έντερο και ο Τριπλός Θερμαστής ως όργανα Γιανγκ. Λόγω των φυσιολογικών και ενεργειακών τους ποιοτήτων, συνδέονται με το στοιχείο Φωτιά και την καλοκαιρινή εποχή. Η Φωτιά, στο ανθρώπινο ψυχισμό εκφράζεται μέσω χαράς και κοινωνικής επαφής, συνδέεται με ευτυχία, αγάπη, ενθουσιασμό, προωθεί την ανθρώπινη αλληλεπίδραση και εμπνέει το πάθος για τη ζωή. Είναι μια ζωηρή, εκτεταμένη ενέργεια που φέρνει ζεστασιά και ζωτική δύναμη στον κόσμο.
”Το Λεπτό Έντερο είναι υπεύθυνο για τη λήψη και την ευημερία των πραγμάτων. Οι μετασχηματισμένες ουσίες προέρχονται από αυτό.” Nei Jing Su Wen.
Η λειτουργία του Λεπτού Εντέρου δεν περιορίζεται μόνο στην πέψη, αφομοίωση και αποτοξίνωση. Το Λεπτό Έντερο χρησιμοποιεί μόνο ότι έχει αξία, είτε σε μορφή θρεπτικών ουσιών, είτε σε μορφή σκέψεων και συναισθημάτων. Μεταμορφώνει και αποβάλλει το κάθε τι περιττό. Η καθαρή μας κρίση, σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την ικανότητα του Λεπτού Έντέρου να διαχωρίζει το απαραίτητο από το περιττό, είτε αυτό αφορά διατροφή, είτε πληροφορίες και συναισθήματα. Έτσι επηρεάζει τη νοητική διαύγεια και την κρίση. Βοηθά στη λήψη αποφάσεων. Αν η Χοληδόχος Κύστη υποστηρίζει την πρωτοβουλία μας προσφέροντας θάρρος και αυτοπεποίθηση, το Λεπτό Έντερο έχει ως στόχο να διακρίνει και να ξεχωρίζει τι είναι σημαντικό και τι όχι σε κάθε δεδομένη στιγμή.
Η λειτουργία τοτ Λεπτού Εντέρου είναι να παίρνει τις θρεπτικές ουσίες από την τροφή που εισέρχεται από το Στομάχι και να τις παραδίδει στην κυκλοφορία του αίματος. Είναι ο κύριος προμηθευτής απαραιτήτων συστατικών και υγρών στο σώμα. Λαμβάνει το υλικό και μέσω της διαδικασίας διαχωρισμού, ταξινομεί τι να κρατήσει και τι να απορρίψει. Το καθαρό μέρος της τροφής αποστέλλεται στο Σπλήνα και στη συνέχεια μετατρέπεται σε Τσι για να θρέψει άλλα όργανα. Το Παχύ Έντερο λαμβάνει το ακάθαρτο μέρος, το διαχωρίζει σε υγρό και στέρεο. Τα καθαρά υγρά μεταφέρονται στην Ουροδόχο Κύστη για να αποβληθούν από το σώμα.
Επομένως, το Λεπτό Έντερο έχει άμεση επίδραση στην Ουροδόχο Κύστη και επηρεάζει τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Σε περίπτωση ουρολογικού προβλήματος, το Λεπτό Έντερο θα πρέπει να εξετάζεται παράλληλα με την Ουροδόχο Κύστη.
Το Γιάνγκ των Νεφρών, παρέχοντας Τσι και Θερμότητα, ελέγχει τη λειτουργία του διαχωρισμού για να βοηθήσει τη διαδικασία πέψης που συμβαίνει στο Λεπτό Έντερο. Εάν αυτή η λειτουργία είναι διαταραγμένη, μπορεί να εμφανιστεί υπερβολική ή περιορισμένη ούρηση, ανάλογα με το αν το Λεπτό Έντερο είναι Κρύο ή Ζεστό.
Το Κρύο μπορεί να προκληθεί είτε από υπερβολικό Γιν, είτε από έλλειψη Γιανγκ.
Η συχνή κατανάλωση κρύων, ωμών ή δύσπεπτων τροφών, ιδίως το Χειμώνα, είναι η οδός για τη στασιμότητα του Τσι και σχηματισμό του Κρύου.
Τα κύρια συμπτώματα του υπερβολικού Γιν είναι: αίσθημα κρύου, κρύα άκρα, απουσία δίψας, ωχρό πρόσωπο, κοιλιακός πόνος που επιδεινώνεται με την πίεση, επιθυμία για κατανάλωση ζεστών υγρών, χαλαρά κόπρανα, καθαρή και άφθονη ούρηση, βαθύς πλήρης σφυγμός και ωχρή γλώσσα με παχύ λευκό επίχρισμα.
Τα κύρια συμπτώματα της έλλειψης Γιανγκ είναι: δυσανεξία στο κρύο, προτίμηση για ζεστά κλίματα, ζεστά φαγητά και ποτά, χλωμή επιδερμίδα, ανικανότητα, ψυχρότητα, έλλειψη όρεξης, εξασθενημένο ανοσοποιητικό συστήματος, βραδύτητα στην ομιλία και αργές κινήσεις, χλωμή γλώσσα, αργός σφυγμός.
Η Θερμότητα μπορεί να είναι σημάδι υπερβολικής Γιανγκ ή ανεπάρκεια Γιν.
Η Θερμότητα μπορεί να προέρχεται άμεσα από την υπερβολική κατανάλωση ζεστών και καυτερών τροφών π.χ. κόκκινου κρέας, μπαχαρικών και αλκοόλ, ειδικά το Καλοκαίρι ή έμμεσα από συναισθηματικό στρες.
Εάν η ενέργεια Γιν είναι ελλιπής για μεγάλο χρονικό διάστημα, το Γιν καταναλώνεται και το Γιανγκ αυξάνεται. Οι κύριες γενικές εκδηλώσεις είναι: αίσθημα Θερμότητας στο τέλος της ημέρας, ξηροστομία με επιθυμία για κατανάλωση νερού σε μικρές γουλιές, ξηρός λαιμός τη νύχτα, νυχτερινή εφίδρωση, αίσθημα θερμότητας στο στήθος και στις παλάμες και τα πέλματα, ξηρά κόπρανα, λιγοστά σκούρα ούρα, γρήγορος σφυγμός και κόκκινη γλώσσα χωρίς επίχρισμα.
Τα κύρια συμπτώματα της υπερβολικής Γιανγκ είναι: δίψα, ψυχική ανησυχία, κόκκινο πρόσωπο, κόκκινα δερματικά εξανθήματα, ξηρά κόπρανα, λιγοστά σκούρα ούρα, ταχυπαλμικός πλήρης σφυγμός και κόκκινη γλώσσα με κίτρινη επικάλυψη.
Η κινεζική ιατρική θεωρεί το Λεπτό Έντερο ως ρυθμιστή της κριτικής σκέψης. Αν δυσκολεύεστε να εκφράσετε τη γνώμη σας ή δεν μπορείτε να βρείτε λύσεις στα προβλήματα της ζωής, ίσως υπάρχουν διαταραχές στο κανάλι αυτού του οργάνου.
Οι παθήσεις του Λεπτού Έντέρου επηρεάζουν την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση του ατόμου. Ο άνθρωπος μπορεί να βιώνει αμφιβολίες και φόβους, να χάνει τις ευκαιρίες, να σπαταλά το χρόνο και το ταλέντο του. Συχνά σκέφτεται πάρα πολύ, προσπαθεί να ελέγξει τα συναισθήματά του με το μυαλό, εως που χάνει την αίσθηση του χιούμορ και καταλείγει στην κατάθλιψη.
Η χρόνια έλλειψη ενέργειας στο μεσημβρινό του Λεπτού Εντέρου εκδηλώνεται ως: θαμπός πόνος στην κοιλιακή χώρα, βορβορυγμός που προκαλείται απο κίνηση των αέριων, διάρροια και δυσκολία στην ούριση. Οι γυναίκες παρουσιάζουν χρόνια προβλήματα περιόδου, προεμμηνοροϊκό σύνδρομο, καθώς και κύστες, πόνους στις ωοθήκες. Τα ψυχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν: υπερβολική σκέψη, άγχος, αναποφασιστικότητα, αμφισβήτηση του εαυτού και τάση κατάθλιψης.
Η παρατεταμένη περίσσια ενέργειας στο μεσημβρινό εκδηλώνεται ως: έλκη στο στώμα, δίψα, πιάσιμο στην περιοχή του αυχένα και της ωμοπλάτης, πίεση στο στήθος, ζάλη, αϋπνία, κοκκινισμένο πρόσωπο, λιγοστά σκούρα ούρα, πόνος στην ούρηση, εποίγουσα ούρηση, χρόνια δυσκοιλιότητα που εναλλάσσεται με διάρροια. Τα ψυχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν: υπερκινητικότητα, ανησυχία και υπερβολικά γρήγορη αποφασιστικότητα, συναισθηματική ασυγκράτιση και δυσκολία χαλάρωσης.
Το Λεπτό Έντερο στην κλασική ιατρική και οι αιτίες των διαταραχών.
Το Λεπτό Εντέρο έχει μήκος 5 – 7 μέτρα και αποτελείται από τα τρία μέρη: το Δωδεκαδάκτυλο, τη Νήστιδα και τον Ειλεό.
Η απορρόφηση πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων, απαραίτητων για τη ζωή του ανθρώπου συμβαίνει στο Λεπτό Έντερο.
Το Δωδεκαδάκτυλο είναι το πρώτο τμήμα του όπου ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της πέψης. Η απορρόφηση των αμινοξέων που λαμβάνονται ως αποτέλεσμα της διάσπασης πρωτεϊνης, γίνεται στο Δωδεκαδάκτυλο.
Αφού η τροφή διασπαστεί στο Δωδεκαδάκτυλο, μετακινείται στη Νηστίδα, όπου τα εσωτερικά τοιχώματα απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά.
Ο Ειλεός, το τρίτο μέρος του Λεπτού Εντέρου, απορροφά τη βιταμίνη Β12 και τα χολικά οξέα που παράγονται από το Ήπαρ, αποθηκεύονται και εκκρίνονται από τη Χοληδόχο Κύστη.
Η έλλειψη φυτικών ινών ( ΣΗΠ 25γρ ) είναι μια από τις ποιο συχνές αιτίες των παθήσεων Λεπτού Εντέρου. Οι φυτικές ίνες είναι τροφή για τα ωφέλιμα βακτήρια. Η απουσία των φυτικών ινών στη διατροφή, μακροχρόνια χρήση ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, ορμονικές διαταραχές, όπως το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου μπορούν να βλάψουν το έντερο, να προκαλέσουν δυσβακτηρίωση και δυσαπορρόφηση.
Οι βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β7, Β9, Β12 και D, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το σίδηρο, εμπλέκονται σε διεργασίες αφομοίωσης τροφής. Η απουσία αρκετής ποσότητάς τους στη διατροφή και προβλήματα που σχετίζονται με δυσαπορρόφηση και εντερικές φλεγμονές, οδηγούν σε ανεπάρκειες αυτών των θρεπτικών συστατικών και δημιουργούν ενα φαύλο κύκλο ελλείψεως.
Οι ανεπάρκεια βιταμινών και ενζύμων, βακτηριακές, ιογενείς και παρασιτικές λοιμώξεις, η νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα, οι αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η κοιλιοκάκη, μπορεί να ευθύνονται για φλεγμονή του Λεπτού Εντέρου.
Η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών και επεξεργασμένων τροφών, μπαχαρικών και γλυκών, αυξάνει τις πιθανότητες δυσλειτουργίας του μικροβιώματος.
Ανακάλυψη του πεπτικού εγκεφάλου.
Μόλις πρόσφατα, η δυτική ιατρική ανακάλυψε την ύπαρξη εντερικού νευρικού συστήματος, (ΕΝΣ) αποτελούμενο εκατομμυρία νευρώνες που βρίσκονται στα εσωτερικά εντερικά τοιχώματα. Το αποκάλεσαν ο «δεύτερος εγκέφαλος». Ο πεπτικός εγκέφαλος, αισθάνεται, σκέπτεται και θυμάται. Καθορίζει τους εθισμούς μας, το επίπεδο ανοσίας, τη συναισθηματική μας κατάσταση.
Αποδεικνύεται ότι ο εγκέφαλος και το έντερο, βρίσκονται σε συνεχή επαφή, μεταδίδουν ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών μεταξύ τους.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ορισμένοι μικροοργανισμοί του Λεπτού Έντέρου είναι ικανοί να παράγουν τον νευροδιαβιβαστή Γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA), ο οποίος ελέγχει τις περιοχές του εγκεφάλου υπεύθυνες για συναισθήματα.
Περίπου το 90% της Σεροτονίνης που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης, του ύπνου και της όρεξης, δημιουργείται στο έντερο.
Οι τελευταίες έρευνες καταλήγουν ότι ο Lactobacillus reuteri, ως μέρος μικροβιώματος του εντέρου, αλληλεπιδρά με το νευρικό σύστημα μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, επηρεάζοντας την παραγωγή Ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο. Ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που βελτιώνει τη κοινωνική συμπεριφορά, μειώνει το άγχος, δημιουργεί την αίσθηση γαλήνης, ηρεμίας και γενικής ευεξίας.
Όταν κάποιος αγχώνεται, ο εγκέφαλος στέλνει σήματα στο γαστρεντερικό σωλήνα. Το στομάχι αρχίζει να συστέλλεται, το έντερο εκκρίνει τη βλέννα και τους πεπτικούς χυμούς που μπορεί να καταστρέψουν τη χλωρίδα του.
Φάνηκε ότι ο «δεύτερος εγκέφαλος», προέρχεται από τους ίδιους, με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, ιστούς που δημιουργήθηκαν κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη και αλληλεπιδρά με τον εγκέφαλο μέσω του Πνευμονογαστρικού νεύρου του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος.
Το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα αποτελείται από δυο τμήματα, το Συμπαθητικό ( επίθεση, διέγερση, στρες, εγρήγορση ) και Παρασυμπαθητικό ( ύπνος, χαλάρωση, πέψη, ίαση).
Σύμφωνα με τις έρευνες, η καλή λειτουργία του Πνευμονογαστρικού νεύρου, καθώς και του Παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, υποστηρίζει την πέψη, τον ύπνο, την ξεκούραση, τη σωστή ανοσοποιητική, ορμονική, καρδιαγγειακή και γνωστική λειτουργία.
Το κάθε συνειδητό ή ασυνείδητο μακροχρόνιο στρες που διεγείρει το Συμπαθητικό νευρικό σύστημα, επιβαρύνει τη λειτουργία του Πνευμονογαστρικού νεύρου, διαταράσσοντας το έντερο. Με τον καιρό οι διαδικασίες απορροφήσης και τις διάσπασης τροφών, η σύνθεση νευροδιαβιβαστών, η αφομοίωση πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων και άλλων απαραιτήτων ουσιών, αποδιοργανώνονται. Η δυσβακτηρίωση και οι εντερικές φλεγμονές ασκούν επίσης αρνητική επίδραση στο πιο σημαντικό νεύρο του Παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.
Ως αποτέλεσμα χρόνιων φλεγμονών και ελλείψεων μπορεί να εμφανιστούν αϋπνίες, πονοκέφαλοι, αυτοάνοσα και άλλα νοσήματα, σωματικές και ψυχικές διαταραχές.
Συμπληρώματα διατροφής και οι τροφές που υποστηρίζουν την υγεία Λεπτού Εντέρου.
Βιταμίνες Β συμμετέχουν στις διαδικασίες πέψης, ρυθμίζουν τη λειτουργία του στομάχου και των εντέρων, ομαλοποιούν τα επίπεδα γαστρικού οξέος.
Βιταμίνη D ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ρυθμίζει την απορρόφηση ασβεστίου και μαγνησίου, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία του εντέρου.
Βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προάγει την επούλωση του εντερικού βλεννογόνου.
Σίδηρος, ψευδάργυρος και μαγνήσιο είναι απαραίτητα για την κανονική λειτουργία των εντέρων, καθώς συμμετέχουν στις διαδικασίες απορρόφησης και μεταβολισμού.
Προβιοτικά και πρεβιοτικά βελτιώνουν την εντερική μικροχλωρίδα, βοηθώντας στην πέψη των τροφών, προστατεύοντας το έντερο από επιβλαβείς μικροοργανισμούς.
Οι φυτικές ίνες λειτουργούν ως πρεβιοτικά, τροφοδοτώντας τα ωφέλιμα βακτήρια στο Λεπτό Έντερο. Τα βακτήρια, με τη σειρά τους, βοηθούν στην πέψη και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, προστατεύουν τον εντερικό βλεννογόνο και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το Αλόη Βέρα έχει αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες, καταπραΰνει εντερικό ερεθισμό.
Η Τριφάλα, είναι η παραδοσιακή Αγιουρβεδική φόρμουλα που βελτιώνει την πέψη και την κινητικότητα του εντέρου.
Το Εκχύλισμα Γαϊδουράγκαθου περιέχει σιλυμαρίνη, η οποία προστατεύει τα κύτταρα του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, επηρεάζοντας έμμεσα την υγεία του εντέρου.
Η βρωμελίνη, είναι ένζυμο που βρίσκεται στον ανανά και η παπαϊνη – ένζυμο που υπάρχει στην παπάγια , βοηθούν στη διάσπαση των πρωτεϊνών και στη βελτίωση της πέψης.
Η Ρίζα Γλυκόριζας έχει αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες, ασκεί θεραπευτική δράση στις περιπτώσεις ελκώδης κολίτιδας.