Για πολλά χρόνια, οι εκπρόσωποι της κλασικής ιατρικής θεωρούσαν τη Χοληστερόλη ως κύριο εχθρό του καρδιαγγειακού συστήματος. Σήμερα, ολοένα και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα, υποδεικνύουν σημαντικό ρόλο της Ομοκυστεΐνης στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών και νευροεκφυλιστικών παθήσεων.
Η Ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που σχηματίζεται στο σώμα κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού της μεθειονίνης, Η μεθειονίνη είναι ένα άλλο αμινοξύ που βρίσκεται σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες. Για να μετατρέψει την Ομοκυστεΐνη σε άλλες ευεργετικές ουσίες, ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί βιταμίνες Β12, Β6, B1 και φυλλικό οξύ (Β9).
Τα χαμηλά επίπεδα Ομοκυστεΐνης δεν θεωρούνται επικίνδυνα. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες, τα υψηλά επίπεδά της είναι τοξικά για τον οργανισμό και μπορούν να προκαλέσουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών.
Η αυξημένη Ομοκυστεΐνη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και βλάβη στα εσωτερικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Η Χοληστερόλη, λαμβάνοντας το σήμα σχετικά με τη βλάβη, συσσωρεύεται στις ουλές που έχουν δημιουργηθεί. Ως αποτέλεσμα, στις αυτές τις ουλές ουλές σχηματίζεται η αθηροσκληρωτική πλάκα, η οποία σιγά-σιγά κλείνει τον αγγειακό αυλό και με την πάροδο του χρόνου, οδηγεί στην ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων, θρόμβωσης και άλλων ασθενειών.
Τα υψηλά επίπεδα Ομοκυστεΐνης μπορεί να έχουν καταστροφική επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία και του εγκεφαλικού ιστού, κάτι που συμβάλλει στην ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών διεργασιών και νευροψυχιατρικών παθήσεων, όπως κατάθλιψη, άγχος, νόσος Αλτσχάιμερ, άνοια και σχιζοφρένεια.
Στις έγκυες γυναίκες, τα υψηλά επίπεδα Ομοκυστεΐνης σχετίζονται με επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως αποβολή, πρόωρο τοκετό και ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης νευρικού συστήματος του εμβρίου.
Τα αυξημένα επίπεδα Ομοκυστεΐνης μπορεί να σπροκαλέσουν την εκφύλιση ωχράς κηλίδας, απώλεια ακοής, οστεοπόρωση και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η έλλειψη βιταμινών B1, Β6, Β12 και φυλλικού οξέος ή Β9 ( βλ. Πιο σημαντικές βιταμίνες για το νευρικό σύστημα – Β1, Β6, Β12 και Β9 ) είναι η κύρια αιτία των ανεβασμένων επίπεδων Ομοκυστεΐνης. Η ανεπάρκεια μπορεί να προκύψει από διάφορους παράγοντες. Η απουσία αρκετής ποσότητας Β βιταμινών στη διατροφή είναι το πιο συνηθισμένο προβλημα. Η μειωμένη παραγωγή του γαστρικού οξέος, η δυσβακτηρίωση του εντέρου και άλλα πεπτικά προβλήματα, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, εμποδίζουν την απορρόφηση. Αυξάνουν την απέκκριση των Β βιταμινών, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.