Υγεία

Γιν και Γιανγκ ως θεμέλιο του ολόκληρου Σύμπαντος.

Author

Date

Share Now

«Ο Κίτρινος Αυτοκράτορας είπε: Η αρχή του Γιν και του Γιανγκ είναι το θεμέλιο του ολόκληρου Σύμπαντος. Διέπει τα πάντα στη δημιουργία. Επιφέρει  ανάπτυξη και γονιμότητα. Είναι η ρίζα και η πηγή της ζωής και του θανάτου. Βρίσκεται μέσα στους ναούς των Θεών. Για να θεραπεύσουμε τις ασθένειες πρέπει να αναζητήσουμε την προέλευσή τους στο Γιν και το Γιανγκ.»
«Οι Ουρανοί δημιουργήθηκαν από τη συγκέντρωση του Γιανγκ και την δύναμη του φωτός. Η Γη δημιουργήθηκε από τη συγκέντρωση του Γιν και το σκοτάδι. Το Γιανγκ αντιπροσωπεύει ειρήνη και γαλήνη. Το Γιν αντιπροσωπεύει σύγχυση και αναταραχή. Το Γιανγκ καταστρέφει. Το Γιν διατηρεί. Το Γιανγκ προκαλεί αποσύνθεση. Το Γιν δίνει σχήμα στα πράγματα.»
«Το καθαρό και διαυγές φως ως στοιχείο, εκδηλώνεται στα ανώ στόμια ( ανοίγματα του σώματος ) και το θολό σκοτάδι ως στοιχείο, εκδηλώνεται στα κάτω στόμια. Το Γιανγκ, το φωτεινό στοιχείο, προέρχεται από τους πόρους. Το Γιν ή σκοτεινό στοιχείο, κινείται μέσα στα πέντε σπλάχνα ( όργανα Γιν ). Το Γιανγκ, η διαυγής δύναμη του φωτός, εκδηλώνεται στα τέσσερα άκρα. Το Γιν, το σκοτάδι, αποθηκεύει τη δύναμη των έξι θησαυρών της φύσης*. Το στοιχείο Νερό είναι η έκφραση του Γιν, όπως το στοιχείο Φωτιά είναι η έκφραση του Γιανγκ. Το Γιανγκ δημιουργεί τον αέρα, το Γιν δημιουργεί τις αισθήσεις που ανήκουν στο φυσικό σώμα. Το πνεύμα λαμβάνει την τροφή του μέσω του αέρα και το σώμα λαμβάνει τη τροφή του μέσω των αισθήσεων. »

«Αν το Γιανγκ θα είναι υπερβολικά δυνατό, το Γιν θα είναι αδύναμο. Εάν το Γιν θα είναι πολύ ισχυρό, το Γιανγκ θα είναι σε έλλειψη. Εάν η αρσενική ενέργια είναι συντριπτική, θα υπάρξει η υπερβολική θερμότητα. Εάν η θηλυκή δύναμη είναι συντριπτική, θα υπάρξει το υπερβολικό κρύο. Η έκθεση σε επαναλαμβανόμενο και έντονο κρύο θα οδηγήσει σε πυρετό. Η έκθεση σε επαναλαμβανόμενη και έντονη ζέστη θα προκαλέσει το τρέμουλο. Το κρύο βλάπτει το σώμα, ενώ η θερμότητα βλάπτει το πνεύμα. Όταν πληγώνεται το πνεύμα, επακολουθεί ο έντονος πόνος. Όταν το σώμα πονάει, δημιουργείται το οίδημα. Έτσι, όταν ο έντονος πόνος εμφανίζεται πρώτα και το οίδημα εμφανίζεται αργότερα, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι μια δυσαρμονία στο πνεύμα έχει κάνει κακό στο σώμα. Ομοίως, όταν εμφανίζεται πρώτα το οίδημα και ακολουθεί ο αισθητός έντονος πόνος, τότε μια δυσλειτουργία στο σώμα έχει τραυματίσει το πνεύμα. »
«Η φύση έχει τις τέσσερις εποχές και τα πέντε στοιχεία. Για να διαρκεί η ζωή, οι εποχές και τα στοιχεία πρέπει να αποθηκεύουν τη δύναμη της δημιουργίας στη ζέστη, την υγρασία, στο κρύο, την ξηρότητα και τον άνεμο. Ο άνθρωπος έχει πέντε σπλάχνα στα οποία αυτές οι πέντε ποιότητες μετατρέπονται στη χαρά, τη συμπάθεια, το φόβο, την θλίψη και το θυμό. Τα συναισθήματα της χαράς και του θυμού είναι βλαβερά για το πνεύμα. Το κρύο και η ζέστη είναι βλαβερά για το σώμα. Ο υπερβολικός θυμός εξαντλεί το Γιν. Η υπερβολική χαρά εξαντλεί τον Γιανγκ. Όταν τα αναστατωμένα συναισθήματα ανεβαίνουν στους Ουρανούς, ο παλμός εξαφανίζεται. Όταν η χαρά και ο θυμός δεν ελέγχονται, τότε το κρύο και η ζέστη υπερβαίνουν το κάθε μέτρο και η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο. Το Γιν και το Γιανγκ πρέπει να είναι σεβαστά στον ίδιο βαθμό.»
« Υπάρχει εναλλακτική στον νόμο του Γιν και του Γιανγκ; – ρώτησε ο Κίτρινος Αυτοκράτορας τον Qi Bo.
Ο Qi Bo απάντησε: Όταν το Γιανγκ είναι πιο δυνατό, το σώμα είναι ζεστό, οι πόροι είναι κλειστοί και οι άνθρωποι αρχίζουν να λαχανιάζουν, γίνονται θορυβώδεις, χονδροειδείς και δεν ιδρώνουν. Μπορεί να έχουν πυρετό, το στόμα τους μπορεί να είναι ξηρό και ευαίσθητο, η κοιλιά είναι σφιγμένη και υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Όταν το Γιανγκ είναι σε υπερβολή, οι άνθρωποι αντέχουν τον Χειμώνα αλλά όχι το Καλοκαίρι. Όταν το Γιν είναι πολύ δυνατό, το σώμα είναι κρύο και καλύπτεται με τον ιδρώτα. Τότε οι άνθρωποι όταν αρρωσταίνουν, τρέμουν και κρυώνουν. Το πνεύμα τους αναστατώνεται. Το στομάχι τους δεν μπορεί πλέον να αφομοιώσει την τροφή και εξασθενούν γρήγορα. Όταν το Γιν είναι σε υπερβολή, οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν το Καλοκαίρι αλλά όχι τον Χειμώνα. Έτσι το Γιν και το Γιανγκ εναλλάσσονται. Οι άμπωτες και οι εξάρσεις τους ποικίλλουν, όπως και ο χαρακτήρας των ασθενειών».

«Για να προσδιορίσει κανείς αν υπερισχύει το Γιν ή το Γιανγκ, πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνει έναν ελαφρύ παλμό χαμηλής τάσης από έναν σκληρό, σφυροκοπημένο. Σε μια ασθένεια του Γιανγκ, κυριαρχεί το Γιν. Σε μια ασθένεια του Γιν, κυριαρχεί το Γιανγκ. Όταν κάποιος είναι γεμάτος με σθένος και δύναμη, το Γιν και το Γιανγκ βρίσκονται σε κατάλληλη αρμονία. »
«Ο Κίτρινος Αυτοκράτορας ρώτησε: Μπορεί να γίνει κάτι για να εναρμονιστούν και να προσαρμοστούν αυτές οι δύο αρχές της φύσης;
Ο Qi Bo απάντησε: Αν κάποιος έχει την ικανότητα να γνωρίζει τους επτά τραυματισμούς και τα οκτώ πλεονεκτήματα, μπορεί να φέρει τις δύο αρχές σε αρμονία. Αν κάποιος δεν ξέρει πώς να χρησιμοποιήσει αυτή τη γνώση, η ζωή του θα είναι καταδικασμένη σε πρόωρη γήρανση. Μέχρι την ηλικία των σαράντα, η δύναμη του Γιν στο σώμα θα μειωθεί στο μισό της φυσικής του δύναμης και η ικανότητα ανανέωσης θα επιβραδυνθεί. Μέχρι την ηλικία των πενήντα, το σώμα θα επιβαρυνθεί. Η ακοή δεν θα είναι τόσο καλή πια. Τα μάτια δεν θα βλέπουν πλέον καθαρά. Στην ηλικία των εξήντα, η δύναμη Γιν της αναπαραγωγής, θα είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Θα ξεκινήσει η ανικανότητα. Τα εννέα στόμια δεν θα ωφελούν πλέον το ένα το άλλο. »
«Αυτοί που θα αναζητήσουν τη σοφία πέρα από τα φυσικά όρια θα διατηρήσουν την καλή ακοή και καθαρή όραση. Το σώμα τους θα παραμείνει ελαφρύ και δυνατό. Θα γερνούν με τα χρόνια, αλλά θα παραμείνουν δυναμικοί και θα είναι σε θέση να κυβερνούν έχοντας μεγάλα πλεονεκτήματα. Για αυτό το λόγο οι αρχαίοι σοφοί δεν έσπευσαν στις υποθέσεις του κόσμου. Στις απολαύσεις και στα θέλω τους ήταν αξιοπρεπείς και ήρεμοι. Έκαναν καλά αυτό που πίστευαν και δεν κατεύθυναν τη θέληση ή τη φιλοδοξία τους στην επίτευξη κενών στόχων. Η διάρκεια της ζωής τους ήταν απεριόριστη, όπως αυτή του Ουρανού και της Γης. Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι αρχαίοι σοφοί ελέγχανε το σώμα και συμπεριφέρονταν στον εαυτό τους. »
Από την “Κλασική Ιατρική του Κίτρινου Αυτοκράτορα.”

Οι επτά τραυματισμοί ή επτά αιτίες ασθενειών των εσωτερικών οργάνων:
1. Η υπερκατανάλωση τροφής – προκαλεί βλάβη στο Σπλήνα
2. Οι εκρήξεις θυμού – βλάβη στον Ήπαρ.
3. Το σήκωμα βαρών ή το παρατεταμένο κάθισμα σε υγρό και κρύο μέρος – βλάβη στα Νεφρά.
4. Το κρύο ή η κατανάλωση του κρύου ποτού – βλάβη στους Πνεύμονες.
5. Η θλίψη και η στεναχώρια – βλάβη στην Καρδιά.
6. Ο άνεμος, η βροχή, το κρύο και η ζέστη – βλάβη στη σωμα.
7. Ο τρόμος και η ακράτεια στη σεξουαλική ζωή – βλάβη στη θέληση.
Τα οκτώ πλεονεκτήμαται: 8 κατευθύνσεις, 8 θεραπευτικές ασκήσεις του Τσι Γκονγκ.
* Oι έξι θησαυροί ή οι φυσικοί πόροι για τη ζωή: νερό, φωτιά, μέταλλο, ξύλο, γη και δημητριακά.
Πηγή: https://www.laphamsquarterly.org/medicine/yin-and-yang

Tags :

Related Post