Ιστολόγιο, Υγεία

Η Γύρη Ανθέων – τροφή εμποτισμένη με τη δύναμη αιώνιας νεότητας.

Author

Date

Share Now

H σχέση των ανθρώπων με τις μέλισσες ανάγεται στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Σύμφωνα με παλαιοντολογικά δεδομένα, οι μέλισσες εμφανίστηκαν στη Γη πριν περίπου 30 εκατομμύρια χρόνια – τα απολιθωμένα υπολείμματά τους βρέθηκαν στα στρώματα της Τριτογενούς περιόδου. Ο άνθρωπος, υπάρχει μόνο 2 εκατομμύρια χρόνια, ο Homo sapiens ακόμη λιγότερο – μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Επιβίωση και ανάπτυξή του Homo sapiens σε μεγάλο βαθμό σχετίστηκε με τη χρήση των μελισσών.
Το γεγονός ότι στην αρχαιότητα οι πρόγονοί μας συνέλεγαν μέλι επιβεβαιώνεται από αρχαίες βραχογραφίες. Στην Ισπανία , στο τοίχο του Spider Cave υπάρχει απεικόνιση έναν άνδρα να βγάζει κηρήθρα από μια φωλιά μέλισσας που χρονολογείται περίπου 7000 χρόνια π.Χ.

Τα αρχαιολογικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι πριν από 6.000 χρόνια στην Αίγυπτο οι αρχαίοι άνθρωποι μεταπήδησαν από τη συλλογή μελιού στη μελισσοκομία.
Σε κάθε πολιτισμό υπάρχουν καλά τεκμηριωμένα στοιχεία για τα θρεπτικά και ιατρικά οφέλη των προϊόντων μελισσών, από το μέλι μέχρι τον βασιλικό πολτό, τη πρόπολη, το δηλητήριο μελισσών και τη γύρη μελισσών.
Από την αρχαιότητα, ένας τεράστιος αριθμός μύθων και θρύλων έχουν συνδεθεί με τις μέλισσες. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν τις μέλισσες υπηρέτες των θεών που μεταδίδουν μηνύματα και έχουν θεραπευτικές δυνάμεις. Πίστευαν ότι ο θεός του Ήλιου, ο Ρα, δημιούργησε αυτά τα εντυπωσιακά έντομα από τα δάκρυά του. Στην ινδουιστική μυθολογία, οι μέλισσες είναι οι θεϊκοί αγγελιοφόροι που βοηθούν τον άνθρωπο να διατηρεί τη φύση σε αρμονία και ο Θεός – δημιουργός Μπράχμα παρομοιάζεται με μια μέλισσα που βουίζει βεδικά ιερά κείμενα.

 

Αποδίδουν στις μέλισσες τις θεϊκές ιδιότητες και στην αρχαία Ελλάδα. Μια από τις εκδηλώσεις Μητέρας Θεάς των Μινωιτών της Κρήτης ήταν η μέλισσα. Τον μικρό Θεό Δία, τάϊζε με μέλι μια νύμφη με το όνομα Μέλισσα και για αυτό ονομάστηκε ο Δίας Μελισσαίος.
Τη Θεά Άρτεμις, η προστάτιδα των ζώων και του κυνηγιού, απεικόνιζαν ως μέλισσα. Οι μέλισσες ονομαζόταν και οι ιέρειες της Άρτεμης, της Περσεφόνης, της Δήμητρας και της Κυβέλης. Ένα από τα ονόματα της Πυθίας ήταν «δελφία μέλισσα».
Οι 12 θεοί της Ελληνικής Μυθολογίας, τρέφονταν με αμβροσία και έπιναν νέκταρ των μελισσών, γιατί πίστευαν ότι έτσι αποκτούν αθανασία και δύναμη. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι αν το μαγικό έντομο ακουμπούσε στα χείλη ενός παιδιού, εκείνο θα αποκτούσε φοβερές ικανότητες στις τέχνες και τα γράμματα, παρομοίως με τον Σοφοκλή και τον Πλάτωνα τους οποίους «φίλησαν» οι μέλισσες.
Το μέλι, το «ουράνιο νέκταρ», αγαπήθηκε για τη γλύκα του, τις θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Θεοί και άνθρωποι τρεφόμενοι με μέλι, καθάρισαν την ψυχή και το σώμα από κάθε σφάλμα και κέρδιζαν μακροζωία. Γνωστή από την αρχαιότητα ήταν και μια άλλη «θεϊκή» τροφή εμποτισμένη με δύναμη αθανασίας και αιώνιας νεότητας – η γύρη μελισσών.
Στην αρχαία Κίνα, Ινδία, Άπω Ανατολή υπάρχουν αναφορές για τα οφέλη της γύρης. Ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, ο Ιπποκράτης και ο φιλόσοφος Πυθαγόρας συνταγογραφούσαν τη γύρη λόγω των ιαματικών ιδιοτήτων. Οι Ρωμαίοι τη θεωρούσαν πανάκεια. Οι ιθαγενείς της Αμερικής μεταφέρανε τη γύρη σε σακούλες γύρω από το λαιμό για να τους προσφέρει ενέργεια σε μακρινά ταξίδια.

Χρυσό κόσμημα των Μαλίων,  Μινωικής χρυσοτεχνίας του 1800 – 1700 π.Χ.
Σήμερα η γύρη μελισσών θεωρείται μια από τις πιο ολοκληρωμένες τροφές που υπάρχει στη φύση. Εκτενείς δοκιμές έδειξαν πως η ζωή του ανθρώπου θα μπορούσε να στηριχθεί μόνο και μόνο στη διατροφή με γύρη και νερό.

Τι είναι η Γύρη μελισσών;

Eίναι ένα φυσικό κοκτέιλ από το νέκταρ λουλουδιών, τη γύρη ανθέων, τα ένζυμα και οι εκκρίσεις που παράγονται από τις μέλισσες. Η γύρη περιέχει περισσότερες από 200 γνωστές δραστικές ουσίες.
Είναι πιο πλούσια τροφή σε πρωτεΐνη και αμινοξέα από οποιαδήποτε άλλη ζωική πηγή. Το 40% της σύστασης αποτελείται από πρωτεΐνες.
Περίπου 20% της γύρης αποτελείται από απαραίτητα για τον άνθρωπο αμινοξέα: αργινίνη, γλυκίνη, μεθειονίνη, βαλίνη, κυστίνη, ισολευκίνη, σερίνη, γλουταμινικό οξύ, φαινυλαλανίνη, ασπαρτικό οξυ, λυσίνη, ισταμίνη, τρυπτοφάνη.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, Β6 και Β12.
Περιέχει επίσης τις βιταμίνες C, Α και Ε, μαζί με τα καρωτινοειδή και το φολικό οξύ.
Περιλαμβάνει κολλαγόνο και λεκιθίνη.

Σύγχρονες έρευνες αποδεικνύουν ότι η Γύρη Ανθέων:

Είναι η εξαιρετική πηγή των προβιοτικών και πρεβιοτικών με αξιόλογες ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
Βελτιώνει τις λειτουργίες του προστάτη. Λόγω των αντιφλεγμονωδών και αντι-ανδρογόνων ιδιοτήτων, η γύρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με την υπερπλασία του προστάτη, τα σύνδρομα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος που συνοδεύονται από υπερπλασία του. Συμβάλλει στη θεραπεία ανδρικής σεξουαλικής δυσλειτουργίας, προστατίτιδας και μειώνει τη δυσφορία που σχετίζεται με αυτά τα προβλήματα υγείας.
Έχει αντικαρκινική δράση. Η αντικαρκινική επίδραση της χορήγησης γύρης μελισσών εξηγείται από τους παρατηρούμενους υποκείμενους μηχανισμούς, όπως η διέγερση της απόπτωσης, η αναστολή του κυτταρικού πολλαπλασιασμού σε πολλαπλές κυτταρικές γραμμές και η μείωση της ανάπτυξης του όγκου. Χρησιμοποιείται ως βοηθητική θεραπεία για τον καρκίνο.

Βοηθά στη θεραπεία του διαβήτη Β: μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης και των λιπιδίων. Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. Η μακροχρόνια κατανάλωση μπορεί να βελτιώσει την ανοσία του ασθενούς με διαβήτη και να προάγει την υγεία. Χρησιμοποιείται ως διαιτητική θεραπεία μία φορά την ημέρα χωρίς παρενέργειες.
Βοηθά στις διαταραχές που σχετίζονται με χρόνιες παθήσεις και το ανοσοποιητικό.
Αυξάνει την ανθρώπινη ανοσία και πνευματική αντοχή.
Συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και γαστρεντερικών διαταραχών.
Έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιγηραντικές και ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες.
Ευεργετική για τον εγκέφαλο, τα νεφρά, τους τένοντες και την ενδυνάμωση των οστών.
Βελτιώνει την όραση.

Μειώνει το βάρος και τις ημικρανίες.
Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.
Βοηθάει στην αποτοξίνωση και τον ύπνο.
Καθυστερεί την εμμηνόπαυση.
Έχει καλή θεραπευτική επίδραση στη θεραπεία παθήσεων του μαστού, ιδιαίτερα του καρκίνου του μαστού, των νεοπλασμάτων και της υπερπλασίας.
Βελτιώνει κατάσταση του δέρματος: η σύνθεση της γύρης, η υψηλή συγκέντρωση νουκλεϊνικών οξέων και ισχυρά φυσικά αντιβιοτικά που περιέχει, ασκεί εσωτερική βιολογική δράση στον οργανισμό, η οποία εμποδίζει την πρόωρη γήρανση των κυττάρων και διεγείρει την ανάπτυξη νέου δερματικού ιστού.

Κλινικές δοκιμές απέδειξαν πως η γύρη των μελισσών είναι αποτελεσματική για την καταπολέμηση της αλλεργικής ρινίτιδας και άλλων αλλεργικών εκδηλώσεων.
Δρα κατά των μικροβιακών ασθενειών: έχει αντιβακτηριακή και αντιική δράση. Αναστέλλει την ανάπτυξη του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Ασκεί αντιφλεγμονώδης επίδραση στα δόντια και τα ούλα. Χρησιμοποιείται για πρόληψη της ουλίτιδας.
Σύμφωνα με τους κινέζους ερευνητές εξαλείφει την υγρασία στο σώμα. Η υγρασία θεωρείται ο παράγοντας που συμβάλλει σε πολλές ασθένειες όπως η υψηλή χοληστερόλη, ο καρκίνος, οι μεταβολικές διαταραχές, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ινομυαλγία, το έκζεμα, οι αλλεργίες και οι περιβαλλοντικές ασθένειες. Τα συμπτώματα της υγρασίας περιλαμβάνουν: υπνηλία, ζάλη, κόπωση, αδυναμία, αίσθημα βάρους των μελών του σώματος, οίδημα των άκρων, ανορεξία, ζάλη και αίσθημα πληρότητας στο στήθος, εκκρίσεις φλέγματος, κατακράτηση, εντερικές διαταραχές.
Η γύρη θα έπρεπε να θεωρείται ως τροφή στο καθημερινό διαιτολόγιο και όχι ως συμπλήρωμα τροφής. Πάντα καλύτερα θα είναι βιολογικής προέλευσης.
Η κατανάλωση πρέπει να ξεκινήσει με μικρή ποσότητα. Προτείνεται μια κουταλιά του γλυκού καθημερινά για μια περίπου εβδομάδα και σταδιακή αύξηση σε μια γεμάτη κουταλιά της σούπας (επιτρεπόμενη ποσότητα 100 γρ. την ημέρα) από 1 ως 3 φορές την ημέρα.
Η κατανάλωση γύρης θα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς διακοπή για 2 – 4 μήνες ανάλογα με τις ανάγκες και την αντίδραση του κάθε ατόμου ξεχωριστά ώστε να δείξει τις ευεργετικές επιδράσεις της.
Για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, η γύρη νατρώγεται 15 – 30 λεπτά πριν το φαγητό. Όσοι θέλουν να κερδίσουν βάρος να τη τρώνε αμέσως μετά το φαγητό.
Ο συνιστώμενος τρόπος είναι να καταναλώνεται αυτούσια, να μασιέται και να αναμιγνύεται με σίελο πριν την κατάποση για τα μέγιστα οφέλη. Μπορεί, επίσης, να αναμιγνύεται με καλής ποιότητας οργανικό μέλι, σε αναλογία 2:1 – γύρη/μέλι.
Πηγη

Tags :

Related Post