Υγεία

Τριπλός Θερμαστής, o μεσημβρινός της Αλχημικής Φωτιάς.

Author

Date

Share Now

Σύμφωνα με παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το καλοκαίρι μαζί με το καρδιαγγειακό μας σύστημα ευαισθητοποιείται και λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ενδοκρινικό σύστημα ελέγχεται από το μεσημβρινό που σχετίζεται με το στοιχείο Φωτιά και ονομάζεται Τριπλός Θερμαστής.
Εάν η Καρδιά και το Περικάρδιο είναι όργανα Γιν και η ενέργεια που κυκλοφορεί στους αντίστοιχους μεσημβρινούς έχει κατερχόμενη κατεύθυνση, ο Τριπλός Θερμαστής και το Λεπτό Έντερο είναι όργανα Γιανγκ και η κατεύθυνση της ενέργειας στα κανάλια τους είναι ανοδική.
Για τους Ταοϊστές, ο Τριπλός Θερμαστής (San Jiao) είναι υπεύθυνος για μετακίνηση και διάδοση της ουσίας Jing που αποθηκεύει το «πρόγραμμα της ζωής» μας, βρίσκεται στα Νεφρά και συνδέεται με πρωταρχικό στοιχείο Νερό. Η ουσία Jing περιέχει πληροφορίες για το «μονοπάτι» που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος σε αυτή τη ζωή για να απελευθερωθεί από τους κύκλους της μετενσάρκωσης. Σε αυτή τη διαδικασία και βοηθά η ενέργεια του Τριπλού Θερμαστή, η οποία ανεβαίνοντας προς τα πάνω, διευκολύνει τη μετάβαση από το υλικό πεδίο στο πνευματικό, μέσω εξαγνισμού και μεταμόρφωσης που προκαλεί η αλχημική Φωτιά.
Μέχρι πρόσφατα, ο Τριπλός Θερμαστής θεωρούνταν ένας μυστηριώδης μεσημβρινός, επειδή είχε «λειτουργία, αλλά όχι μορφή». Ωστόσο, σχετικά πρόσφατα με τη βοήθεια της σύγχρονης ηλεκτροσκοπικής ανάλυσης, έχει ανακαλυφθεί η μορφή του. Είναι το διάμεσο υγρό ( Interstitium), μια δεξαμενή και σύστημα μεταφοράς θρεπτικών και διαλυμένων ουσιών που διανέμονται μεταξύ οργάνων, κυττάρων και τριχοειδών αγγείων.
О Τριπλός Θερμαστής επηρεάζει την λειτουργία όλων των ορμονικών αδένων: επινεφρίδια, υποθάλαμο, υπόφυση, επίφυση, παραθυρεοειδή και θυρεοειδή αδένα, θύμο αδένα, πάγκρεας και γονάδες. Αποτελείται από τα τρία μέρη, καθένα από τα οποία σχετίζεται με μία από τις τρεις κύριες κοιλότητες του σώματος: στήθος, κοιλιά και λεκάνη. Ένα αρχαίο κινεζικό ιατρικό κείμενο λέει: «Ο Ανώτερος Θερμαστής ελέγχει την πρόσληψη, ο Μεσαίος Θερμαστής ελέγχει τον μετασχηματισμό και ο Κάτω Θερμαστής ελέγχει την απέκκριση».
Ο Κάτω Θερμαστής είναι υπεύθυνος για το διαχωρισμό καθαρών και ακάθαρτων προϊόντων διατροφής, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και την απομάκρυνση των υπολειμμάτων. Εναρμονίζει τις λειτουργίες του Ήπατος, των Νεφρών, της Ουροδόχου Κύστης, του Παχέος και του Λεπτού εντέρου, ρυθμίζει επίσης τις σεξουαλικές και τις αναπαραγωγικές λειτουργίες.
Ο Μεσαίος Θερμαστής ελέγχει την πέψη εναρμονίζοντας τις λειτουργίες του Στομάχου, του Σπλήνα και του Παγκρέατος. Είναι υπεύθυνος για την εξαγωγή της θρεπτικής ενέργειας από τα τρόφιμα και τα υγρά, τη διανομή της στους Πνεύμονες και σε άλλα μέρη του σώματος.
Ο Άνω Θερμαστής εναρμονίζει τις λειτουργίες της Καρδιάς και των Πνευμόνων, ρυθμίζει αναπνοή και την κατανομή της προστατευτικής ενέργειας στις εξωτερικές επιφάνειες του σώματος.
Ο μεσημβρινός του Τριπλού Θερμαστή ξεκινά από το νύχι του παράμεσου δακτύλου, περνάει από το πίσω μέρος του αντιβραχίου, διατρέχει το πίσω μέρος του ώμου, γύρω από το αυτί και καταλήγει στο εξωτερικό άκρο του φρυδιού.
Ο Τριπλός Θερμαστής ευθύνεται για την κίνηση και το μετασχηματισμό στερεών και υγρών στον οργανισμό, την παραγωγή και κυκλοφορία της θρεπτικής και προστατευτικής ενέργειας, παρέχοντας ρύθμιση και έλεγχο σε όλα τα λειτουργικά συστήματα του σώματος. Όπως ένας θερμοστάτης, ελέγχει τη θερμότητα του σώματος με τρεις τρόπους: αναπνοή, αφομοίωση και απέκκριση.
Μέσω του θύμου αδένα επηρεάζει τη λειτουργία ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω των επινεφριδίων και άλλων αδένων την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε το στρες, καθώς και την αντίδραση «μάχης, φυγής, παγώματος». Λόγω της αλληλεπίδρασης με την επίφυση επηρεάζει τον ύπνο, με τον θυρεοειδή αδένα – μεταβολισμό, με τις γονάδες – ερωτικές και σεξουαλικές εκδηλώσεις. Υποστηρίζει επίσης την ισορροπία των γυναικείων και ανδρικών ορμονών.
Ο βιολογικός του ρόλος στη διασφάλιση ανταλλαγής ουσιών μεταξύ του αίματος και των εσωτερικών οργάνων, εκφράζεται εξωτερικά ως διατήρηση ισορροπίας στις σχέσεις μας με τον έξω κόσμο. Όταν ο Τριπλός Θερμαστής είναι σε αρμονία, τα όριά μας είναι υγιή, η συνείδηση σταθερή, οι προθέσεις καλοπροαίρετες και καλόκαρδες, οι επιθυμίες και οι σκέψεις καθαρές και ειρηνικές. Η περίσσεια ενέργειας σε αυτό το λειτουργικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρογνωμοσύνη και αδιαφορία στις απόψεις των άλλων. Ενώ η σαφή έλλειψη ενέργειας στο μεσημβρινό, στις αμφιβολίες για τις προσωπικές αξίες και πεποιθήσεις, εξάρτηση από την γνώμη των άλλων και αδυναμία να βρει κάποιος τη δικό του δρόμο στη ζωή.

Σημαντικές πτυχές της εξισορρόπησης του Τριπλού Θερμαστή περιλαμβάνουν τη δημιουργία υγιών ορίων*. Ο σκοπός των υγιών ορίων είναι η προστασία και η φροντίδα του εαυτού, γιατί συντελούν στο να είμαστε συναισθηματικά και ψυχικά υγιείς. Μας βοηθούν να ορίσουμε την ταυτότητα μας και να συνειδητοποιήσουμε για το τι είμαστε υπεύθυνοι και για το τι όχι και να παίρνουμε αποφάσεις σύμφωνα με τις δικές μας επιθυμίες και όχι σύμφωνα με τα θέλω των άλλων. Με την επίγνωση του που τελειώνουμε εμείς και πού αρχίζει ο άλλος, ξεκινά η κάθε υγιής προσωπικότητα.
Τα συμπτώματα περίσσειας ενέργειας στον Τριπλό Θερμαστή μπορεί να περιλαμβάνουν: σύγχυση, ευερεθιστότητα, πόνο στα άνω άκρα, αϋπνία, δυσανεξία στη θερμότητα, έλλειψη όρεξης, φούσκωμα, διαταραχές του ουροποιητικού, βούισμα και πόνο στα αυτιά, κακή κυκλοφορία, κνησμό του δέρματος, υπερβολική εφίδρωση, κοκκίνισμα προσώπου, υπέρταση, υπερθυρεοειδισμό.
Η έλλειψη ενέργειας εκφράζεται ως: μελαγχολία, βραδύτητα, μούδιασμα και αδυναμία στα άνω άκρα, χλωμό πρόσωπο, ρηχή αναπνοή, ρίγη, δυσανεξία στο κρύο, μειωμένη ούρηση, πνευματική και σωματική κόπωση, θλίψη, λήθαργος, απώλεια ακοής, πείνα, υπόταση, υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, συμπτώματα βρογχικού άσθματος.

Άσκηση για εξισορρόπηση ενέργειας στον μεσημβρινό

Τοποθετήστε δάχτυλο του αντίθετου χεριού στον κρόταφο και στη συνέχεια, περάστε το γύρω από το αυτί, πίσω από τον αυχένα και τον ώμο, πίσω από τον αγκώνα, φτάνοντας στο παράμεσο δάκτυλο. Επαναλάβετε μερικές φορές. Αυτή τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιόδους μεγάλου στρες και συναισθηματικού άγχους που συνοδεύεται από μυϊκή ένταση στον αυχένα και αυξημένο καρδιακό παλμό. Μπορείτε να κάνετε μασάζ ακλουθώντας την ίδια κατεύθυνση.

Άλλοι τρόποι εξισορρόπησης

Προσπαθήστε να καταναλώνετε φαγητό σε ένα ήρεμο, ήσυχο περιβάλλον, ρυθμίστε τη διατροφή σας ανάλογα με τα συμπτώματα περίσσειας ή έλλειψης ενέργειας του στοιχείου Φωτιά στον οργανισμό.
Τα αιθέρια έλαια που εξισορροπούν στοιχείο Φωτιά κατάλληλα για τον Τριπλό Θερμαστή: νερολί, λιβάνι, μύρο, λεμόνι, υλάνγκ-υλάνγκ, κυπαρίσσι και γιασεμί.
Ευθυγράμμιση με την καρδιά μας, διαλογισμός, αργοί περίπατοι και οτιδήποτε που μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση του νου, ειδικά κατά τη χρονική περίοδο ενεργοποίησης του μεσημβρινού 21.00 – 23.00, θα εναρμονίσει την ενέργεια του Τριπλού Θερμαστή.
Διαφραγματική αναπνοή, τσιγκόνγκ, γιόγκα, διάφορες ασκήσεις για ευελιξία των χεριών, είναι οι τρόποι που βοηθούν στην αναζωογόνηση των ρυθμιστικών μηχανισμών του μεσημβρινού, καλυτέρευση κυκλοφορίας του αίματος, νοητική διαύγεια, συναισθηματική ισορροπία και πνευματική μεταμόρφωση.
*Διαβαστε περισσότερα:
Πώς να θέσω όρια; Ένας πλήρης οδηγός για το πιο βασικό συστατικό επιτυχίας των σχέσεων.

Tags :

Related Post