Υγεία

Πιο σημαντικές βιταμίνες για το νευρικό σύστημα – Β1, Β6 και Β12.

Author

Date

Share Now

Η αλλαγή της εποχής φέρνει μαζί της μεγάλες διαφορές στη θερμοκρασία και στην ατμοσφαιρική πίεση. Οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα, από τη μέρα σε μέρα, οι τεράστιες διακυμάνσεις της βαρομετρικής πίεσης, διαταράσσουν το αυτόνοµο νευρικό σύστηµα (ΑΝΣ).
Το ΑΝΣ ελέγχει αρκετούς εσωτερικούς μηχανισμούς του οργανισμού – την αναπνοή, την αρτηριακή πίεση, το μεταβολισμό, την πέψη, τη θερμοκρασία του σώματος, ευθύνεται για τη λειτουργεία σχεδόν όλων των εσωτερικών οργάνων.
Ρυθμίζει το περιβάλλον του οργανισμού για να διατηρεί την ισορροπία ή την ομοιόσταση. Περιέχει τόσο συμπαθητικό τμήμα (προετοιμασία για μάχη ή φυγή) όσο και παρασυμπαθητικό (προετοιμασία για ανάπαυση και πέψη).
Η ανάγκη για συχνότερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος καθώς και η προσαρμογή στις μετατοπίσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης, δημιουργεί τη υπερβολική συμπαθητική διέγερση και προκαλεί στρες στον οργανισμό. Λόγω του στρες, οι αυτορυθμίστηκες ικανότητες του οργανισμού αποσυντονίζονται, αφήνοντας χώρο για σοβαρότερα σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα.
Η συμπαθητική κυριαρχία αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη για να κρατήσει την ομοιόσταση, προκαλεί ελλείψεις βιταμινών και ιχνοστοιχείων, μας κάνει να νιώθουμε κούραση και εξάντληση. Το νευρικό σύστημα είναι το πρώτο που χρειάζεται την υποστήριξή την Άνοιξη και το Φθινόπωρο καθώς από την κατάστασή του σε μεγάλο βαθμό εξαρτούνται όλα τα υπόλοιπα συστήματα.
Με τη διατροφή και την παροχή θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για την καλή λειτουργία των νεύρων, μπορούμε να προστατέψουμε το εαυτό μας από τις εποχιακές μεταβολές που ασκούν την άμεση επίδραση στην υγεία.
Σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες, οι πιο σημαντικές βιταμίνες που υποστηρίξουν αποτελεσματικά την υγεία των νεύρων είναι οι Β1, Β6 και Β12. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού πάσχει από ανεπάρκεια μιας ή των περισσότερων από αυτές τις νευροτροπικές βιταμίνες .
Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη)
Η Θειαμίνη εμπλέκεται στη διατήρηση της λειτουργίας της νευρικής μεμβράνης, στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών και στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Το πιο σημαντικόείναι ότι βοηθά στη μετατροπή των υδατανθράκων σε ενέργεια για τα νευρικά κύτταρα.
Η Θειαμίνη ενισχύει τα υγιή νεύρα και τροφοδοτεί τη δραστηριότητα των νευρώνων.
Είναι απαραίτητη για να δημιουργήσει τριφωσφορική αδενοσίνη (ΑΤΡ), το κύριο μόριο που μεταφέρει ενέργεια, μέσα στα μιτοχόνδρια των κυττάρων.
Επαρκείς ποσότητες θειαμίνης μπορεί να αποτρέψουν την κυτταρική βλάβη που προκύπτει από την υπεργλυκαιμία.
Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη συνεχή ενέργεια.
Ασκεί επίσης αντιοξειδωτική και επομένως προστατευτική δράση στα νευρικά κύτταρα και αποτρέπει τη δημιουργία αμυλοειδούς πλάκας στον εγκέφαλο.
Η θειαμίνη είναι μία κρίσιμη βιταμίνη για την αύξηση της εστίασης, της ενέργειας, την καταπολέμηση του χρόνιου στρες, και την πρόληψη της απώλειας μνήμης.
Τα νευρολογικά προβλήματα που σχετίζονται με την ανεπάρκεια της θειαμίνης περιλαμβάνουν σύγχυση, ανορεξία, ψυχοκινητική καθυστέρηση, έλλειψη προσοχής, εξασθένηση της μνήμης και γνωστικής λειτουργίας, ίλιγγο, απάθεια ή κατάθλιψη, μυϊκή αδυναμία, έλλειψη δακρύων, υπερβολικός ιδρώτας ή απουσία ιδρώτα, αϋπνία, άγχος και νευρική ένταση, άπνοια ύπνου, περιφερική νευροπάθεια, νευρίτιδα.
Άλλα: χαμηλό υδροχλωρικό οξύ, δυσκοιλιότητα, δυσκολία αναπνοής, κρίση πανικού, ταχυκαρδία, οίδημα (κάτω αστραγάλοι), αδυναμία άσκησης.

Οι αιτίες ανεπάρκειας της Θειαμίνης:

Υδατάνθρακες – όσο περισσότερους υδατάνθρακες καταναλώνετε, τόσο περισσότερη Β1 χρειάζεστε για να μεταβολίσετε αυτούς τους υδατάνθρακες.
Επεξεργασμένη ζάχαρη.
Αλκοόλ.
Διαβήτης.
Ηπατική βλάβη.
Αντιβιοτικά.
Καφεΐνη.
Εμβολιασμοί.

Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης της Θειαμίνης με βάση ΣΗΠ του 1,2 mg / ημέρα:

Διατροφική μαγιά, 2 κουταλιές της σούπας: 9,6 mg, 640%
Ηλιόσποροι, 1 φλιτζάνι: 2,0 mg, 164%
Μακαντέμια, 1 φλιτζάνι: 1,6 mg, 132%
Μαύρα φασόλια, 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα: 0,58 mg, 48%
Φακές, περίπου 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα: 0,53 mg, 44%
Βρώμη, περίπου 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα: 0.35-0.93 mg, 30-50%
Φασόλια, περίπου 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα: 0,42 mg, 36%
Ταχίνι, μια κουταλιά 0,183 mg, 13%
Βιταμίνη Β6 (Πυριδοξίνη)
Η Πυριδοξίνη, υποστηρίζει την υγιή μετάδοση ενέργειας από νεύρο σε νεύρο δημιουργώντας τους νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και το γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) που χρησιμεύει ως ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας.
Διευκολύνει τη σύνθεση μυέλινης προστατεύοντας τις νευρικές ίνες.
Βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών μεταροπή τροφίμων σε ενέργεια.
Επηρεάζει τη διάθεση, την όρεξη, τον ύπνο και τη σκέψη.
Είναι σημαντική για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση της ομοκυστεΐνης προστατεύοντας τα αγγεία από την αρτηριοσκλήρυνση.
Τα νευρολογικά συμπτώματα της ανεπάρκειας κυμαίνονται γενικά από τη νευροπάθεια, εξασθενημένη γνωστική λειτουργία, σπασμωδικές κρίσεις, αίσθημα σύγχυσης και θλίψης, κατάθλιψη, πρόωρη γήρανση των νευρώνων έως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και τα συμπτώματα όπως παραισθησία, κάψιμο, εξάψεις.
Άλλα: προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή, δερματίτιδα, κόκκινα ερεθισμένα μάτια, αναιμία, ξηρά χείλη που σπάνε, εξασθενημένο ανοσοποιητικό, εξασθενημένη ανοχή γλυκόζης, καρκίνος.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 συμβαίνει συχνότερα όταν άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β στο σώμα είναι χαμηλές, ιδιαίτερα η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ.
Οι ηλικιωμένοι που το σώμα τους αδυνατεί να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά, οι νεφροπάθεις, τα άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις (π.χ. κοιλιοκάκη) και με έλλειψη του γαστρικού οξέος, είναι πιο επιρρεπείς σε ανεπάρκεια. Ο αλκοολισμός επίσης αυξάνει τον κίνδυνο.

Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης της Πυριδοξίνης με βάση ΣΗΠ του 2 mg / ημέρα ανά 100 gr

Διατροφική μαγιά 34 mg, 1500%.
Φιστίκια Αιγίνης 1,7 mg, 85%
Ηλιόσποροι (σπόροι) 1,34 mg, 67%
Πίτουρο σίτου 1,3 mg, 65%
Σκόρδο 1,23 mg, 62%
Φασόλια (σπόροι) 0,9 mg, 45%
Σόγια (σιτηρά) 0,85 mg, 43%
Καρύδι 0,8 mg, 40%
Σολομός 0,8 mg, 40%
Σκουμπρί 0,8 mg, 40%
Σουσάμι 0,79 mg, 40%
Τόνος 0,77 mg, 39%
Φουντούκι 0,7 mg, 35%
Αλεύρι ολικής αλέσεως 0,55 mg, 28%
Ρύζι (κόκκος) 0,54 mg, 27%
Κρέας (κοτόπουλο) 0,52, mg 26%
Κρόκος αυγού 0,46 mg, 23%
Κάσιους 0,42 mg, 21%
Τυρί “Φέτα” 0,42 mg, 21%
Φαγόπυρο (πυρήνα) 0,4 mg, 20%
Βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη)
Η Κοβαλαμίνη βοηθά στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών και νευρικών κυττάρων. Συγκεκριμένα, στην οικοδόμηση και διατήρηση του περιβλήματος μυελίνης που περιβάλλει και προστατεύει τα νεύρα, χρησιμεύει ως ηλεκτρική μόνωση, διευκολύνοντας τη γρήγορη ταχύτητα αγωγής.
Συμβάλλει στο σχηματισμό υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη μείωση της σύνθεσης ομοκυστεΐνης, αυξημένα επίπεδα της οποίας οδηγούν στην αρηριοσκλήρυνση.
Επηρεάζει την ποσότητα της Γλουταθειόνης με αντιοξειδωτικές λειτουργίες στα ερυθροκύτταρα και στο ήπαρ.
Μπορεί να συνοψιστεί ότι η Κοβαλαμίνη είναι απαραίτητη για το νευρικό σύστημα, ιδιαίτερα όσον αφορά τη σύνθεση μυελίνης, τον μεταβολισμό και την αναγέννηση των νευρώνων.
Τα νευρολογικά συμπτώματα της ανεπάρκειας περιλαμβάνουν: περιφερική νευροπάθεια, υποξεία συνδυασμένη σκλήρυνση του νωτιαίου μυελού, πολυνευρίτιδα, νευροπάθεια, μυελοπάθεια, ατροφία οπτικού νεύρου και μειωμένη γνωστική λειτουργία, σχετίζονται κυρίως με μειωμένη παραγωγή νευροδιαβιβαστών και βλάβες της μυελίνης.
Η απομυελίνωση επηρεάζει τόσο τα περιφερικά όσο και τα κεντρικά νεύρα και το νωτιαίο μυελό. Τα προσβεβλημένα άτομα μπορεί να υποφέρουν από άνοια και γνωστική δυσλειτουργία.
Μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως: συμμετρική δυσαισθησία, διαταραχή προσανατολισμού, σπαστική παραπάρεση, παραισθησία, μούδιασμα στα άκρα και δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες όπως το γράψιμο ή το κούμπωμα. να εμφανίζουν καταθλιπτική διάθεση, ζάλη και ναυτία, εξασθένηση της μνήμης, το οδυνηρό αίσθημα άγχους, διαρκή λύπη, απογοήτευση, απώλεια ενδιαφερόντων, κούραση, προβλήματα ύπνου, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης σκέψης και κακή μνήμη.
Άλλα: μεγαλοβλαστική αναιμία, οστεοπόρωση, διαταραχές εμμηνορροϊκού κύκλου, διάρροια, βραδυκαρδία, καρδιαγγειακή νόσος και εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος του Cronn, καρκίνος, δερματικές ασθένειες, απώλεια της όρεξης, θολή όραση και μειωμένη πέψη, χλωμό δέρμα ή με κιτρινωπή απόχρωση, εύθραυστα μαλλιά που πέφτουν, φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής, πιτυρίδα και ξεφλούδισμα, κόκκινη και ξηρή γλώσσα, επιδείνωση της πήξης του αίματος.
Η ανεπάρκεια της Κοβαλαμίνης φαίνεται να είναι ιδιαίτερα συχνή στους ηλικιωμένους με εκτιμήσεις έως και 30-40% και μπορεί συχνά να οφείλεται σε δυσαπορρόφηση.
Επιπλέον, οι χορτοφάγοι συχνά εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12, όπως και τα άτομα με διαβήτη, κακοήθη αναιμία, γαστρίτιδα και έλλειψη του γαστρικού οξέος, ερυθηματώδη λύκο και αυτοάνουσο υπερθυρεοειδισμό.
Η ηπατική επιβάρυνση, η συστηματική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, η λήψη κάποιων φαρμακευτικών σκευασμάτων όπως αντιβιοτικά, υπνωτικά χάπια και αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να οδηγήσει στην ανεπάρκεια της Κοβαλαμίνης.
Τα φυτικά προϊόντα με Β12 δεν είναι αξιόπιστα, οι vegans χρειάζεται να τρώνε αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα ή να παίρνουν συμπληρώματα Β12. Η βιταμίνη Β12 και άλλες βιταμίνες Β εμπλέκονται στο μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης και οι ερευνητές έχουν υποθέσει ότι η συμπλήρωση με αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά του καθημερινού διατολόγιου, μπορεί να εξουδετερώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μειώνοντας τα επίπεδα ομοκυστεΐνης.

Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης της Κοβαλαμίνης με βάση ΣΗΠ του 2.4 mcg / ημέρα:

Μοσχαρίσιο συκώτι 100 gr – 72,8 mcg, 3.571%
Μύδια150 g – 32,3 mcg (1344% RDA)
Διατροφική μαγιά 1 μικρό κουτάλι – 24 mcg, 1,000%
Τόνος 170 g – 18,5 mcg , 771%
Μοσχαρίσιο κρέας 100 gr – 2.3 mcg, 95.6%
Σαρδέλες 24 g – 2,1 mcg, 89%
Σολομός 100 gr – 4 mcg, 168%
Γαρίδες 85 g -1,4 mcg, 59% RDA
Ένα ποτήρι γάλα 244 gr – 1,1 mcg, 46%
Τόνος σε κονσέρβα 85 g – 1 mcg, 41%
Ελληνικό γιαούρτι 100 gr – 0.7 mcg 29%
Ένα βραστό αυγό – 0,6 mcg, 25%
Γαλοπούλα, στήθος, ψητό 100 gr – 0.3 mcg, 14%
Αυτές οι τροφές καθώς και τα συμπληρώματα που παρέχουν συνιστώμενες ποσότητες βασικών βιταμινών Β μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά την υγεία των νεύρων και επομένως του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η βιταμίνη Β12 αποθηκεύεται στο ήπαρ για να χρησιμοποιηθεί αργότερα. Επομένως μπορείτε να παίρνετε τα συμπληρώματα βιταμινών ομάδας Β, έστω δυο φορές το χρόνο, το φθινόπωρο και την άνοιξη.
Μια άλλη καλή και φυσική πηγή είναι η Διατροφική Μαγιά ( όχι μαγιά μπύρας ), θα την βρείτε στα καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Υπάρχουν και άλλοι φυσικοί τρόποι για να υποστηρίξετε το νευρικό σας σύστημα, μια υγιεινή και ποικίλη διατροφή με προβιοτικά και πρεβιοτικά, η μέτρια και τακτική σωματική δραστηριότητα, ο καλός ύπνος και η καλή ενυδάτωση.

Για να βοηθήσετε στην ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού  για να μειώσετε το στρες και να ενεργοποιήσετε την διαδικασία αυτοίασης, μπορείτε να δοκιμάσετε να εντάξετε τον διαλογισμό στην καθημερινότητα, έναν ήσυχο περίπατο στη φύση, να κάνετε βαθιές διαφραγματικές αναπνοές, μασάζ ή ασκήσεις γιόγκας.

Επιπλέον, μπορείτε να αναζητήσετε τα συμπληρώματα που έχουν σχετικά οφέλη. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν Μαγνήσιο και Ψευδάργυρο, όπως και βιταμίνη B1 ή Θειαμίνη. Πολυ σημαντική για καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος είναι η βιταμίνη Β4 ή Χολίνη, όπως και το Α-λιποϊκο οξύ, οι βιταμίνες D3 + Κ2, τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξεία.

Η μέθοδος Βιοσυντονισμού με BICOM2000, θα ενισχύσει το νευρικό σας σύστημα, καθώς και τα άλλα όργανα και συστήματα του οργανισμού. Η Βιοθυμική Υπνοθεραπεία ή θεραπεία των συγκινήσεων, θα βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα μοτίβα συμπεριφοράς που βρίσκονται στο υπόβαθρο της μακροχρόνιας δυσφορίας.

 

Tags :

Related Post