Ιστολόγιο

Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.

Author

Date

Share Now

Το ουροποιητικό σύστημα ευθύνεται για μια σειρά από σημαντικές φυσιολογικές λειτουργίες, όπως: διατήρηση όγκου πλάσματος του αίματος και ενδοκυτταρικού υγρού, διατήρηση ενός συγκεκριμένου επιπέδου του pH του αίματος, απομάκρυνση τοξικών ουσιών και μεταβολικών προϊόντων από το αίμα, σύνθεση ενζύμων ( ρενίνη ), ορμονών (ερυθροποιητίνη) και άλλων δραστικών ουσιών (βιταμίνη D)
Η μεγαλύτερη σημασία στη ρύθμιση του ουροποιητικού ανήκει στα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:
Βιταμίνες Β6, Β9 και Β12.
Τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα (υπερομοκυστεϊναιμία) σχετίζονται με κίνδυνο μειωμένης νεφρικής λειτουργίας, καρδιαγγειακής νόσου και με μια σειρά από άλλες χρόνιες ασθένειες. Τα αυξημένα επίπεδά της ομοκυστεΐνης μπορεί να οφείλονται στις διατροφικές ελλείψεις, τους γονιδιακούς παράγοντες, τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδών ορμονών, τις εντερικές ασθένειες που εμποδίζουν την κανονική απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, τη ψωρίαση, το χρόνιο αλκοολισμό. Γενικότερα αν έχετε έλλειψη του συμπλέγματος Β βιταμινών ενδέχεται να εμφανίσετε υπερομοκυστεϊναιμία. Η διατροφή πλούσια σε βιταμίνες Β6 ( ψάρια, μπανάνες, συκώτι, ρύζι, λάχανο, φιστίκια ), Β9 ( σπανάκι, μαρούλι, κρόκος αυγού, συκώτι, ρεβίθια, φακές, μανιτάρια ) και Β12 ( συκώτι, κρόκος αυγού, κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά) όπως και τα συμπληρώματα, βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης.
Μαγνήσιο.
Συμβάλλει στην παραγωγή περισσότερων από 300 ένζυμα, απαραίτητος για την ενεργειακή σύνθεση, τη γλυκόλυση και άλλες καθολικές ζωτικές διεργασίες. Η έλλειψη  Μαγνησίου οδηγεί σε πολλαπλές διαταραχές οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των νεφρών και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου. Αυξάνοντας την ποσότητα Μαγνησίου ( κολοκυθόσποροι, λιναρόσπορος, σουσάμι ) σε συνδυασμό με βιταμίνη Β6 στη διατροφή σας ή κατά καιρούς παίρνοντας το συγκεκριμένο συνδυασμό ως συμπλήρωμα, μαζί με επαρκή ενυδάτωση, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αποφύγετε τη νεφρική βλάβη.
Βιταμίνη D3.
Συμμετέχει στο μεταβολισμό του ασβεστίου και των φωσφορικών ιόντων και έχει έμμεση επίδραση στα νεφρά. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D επηρεάζει τη λειτουργία των νεφρών καθώς έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο λευκωματουρίας, ένα από τα πρώιμα σημάδια νεφρικής δυσλειτουργίας. Η βιταμίνη D βοηθάει στην αφομοίωση της βιταμίνης Α, ενισχύει την απορρόφηση του Ασβεστίου και του Φωσφόρου, το μεταβολισμό του Καλίου, μειώνει την πίεση, προστατεύει τον θυρεοειδή, συμμετέχει στη υγιή ανοσοποιητική λειτουργία. Οι ικανοποιητικές τιμές της βιταμίνης D στον οργανισμό είναι 60-80ng/ml. Οι καλύτερες διατροφικές πηγές της είναι το μουρουνέλαιο, οι σαρδέλες, ο σολομός, ο τόνος, οι ρέγκες, το βούτυρο, τα κίτρινα τυριά. Με την πάροδο της ηλικίας η δυνατότητες απορρόφησης της βιταμίνης D μειώνονται. Επομένως, καλό να καταβάλλεται η προσπάθεια να λαμβάνεται η περισσότερη βιταμίνη από τις τροφές ή τα διατροφικά συμπληρώματα σε συνδυασμό με Κ2.
Βιταμίνη Κ2.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, Κ2 συμβάλει στην υγεία των νεφρικών αγγείων και μπορεί ενδεχομένως να μειώσει την ασβεστοποίηση που ευθύνεται για δημιουργία λίθων στα νεφρά. Φαίνεται ότι ο συνδυασμός των βιταμινών D3 και K2 είναι ιδανικός για την πρόληψη της οστεοπενίας και οστεοπόρωσης, ιδιαίτερα σε άτομα μέσης ηλικίας. Παράλληλα, η δράση της βιταμίνης K2 είναι να προστατεύει τον οργανισμό από την αύξηση εναπόθεσης ασβεστίου που προκαλείται από τη δράση της βιταμίνης D3, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Κάλιο.
Το Κάλιο βοηθά στον καθαρισμό των νεφρών και βρίσκεται στα πράσινα λαχανικά και τα φρούτα. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια, η ροβίτσα, τα ρεβίθια, οι φακές, η πατάτα, τα κολοκυθάκια, οι ξηροί καρποί, οι μπανάνες, τα αποξηραμένα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα είναι πλούσιες πηγές καλίου. Βεβαιωθείτε λαμβάνετε αρκετό Κάλιο ( 4.600 mg την ημέρα ) με τη διατροφή σας, έτσι ώστε το επίπεδο των ηλεκτρολυτών στο σώμα να διατηρείται και τα νεφρά να λειτουργούν σωστά. Οι άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις των νεφρών πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους σχετικά με την ποσότητα Καλίου που χρειάζονται.
Η διατήρηση επαρκούς ενυδάτωσης, είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για υγιή νεφρική λειτουργία.
Τα νεφρά μπορούν να καθαρίσουν με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών. Με τα χρόνια όμως, στον ανθρώπινο οργανισμό επέρχονται κάποιες αλλαγές στους ρυθμιστικούς μηχανισμούς, οι οποίοι γίνονται λιγότερο αποτελεσματικοί, όπως η αίσθηση της δίψας που μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Ο μειωμένος όγκος των υγρών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σώμα, αυξάνοντας το να κίνδυνο εμφάνισης νεφροπάθειας και νεφρολιθίασης. Όσο ο οργανισμός διατηρείται ενυδατωμένος και τα ούρα αραιωμένα, διατηρούνται υγιή και τα νεφρά. Οι άνθρωποι που προσλαμβάνουν ανεπαρκή ποσότητα υγρών σε βάθος χρόνου κινδυνεύουν από τις τοξίνες που συσσωρεύονται στον οργανισμό τους, μεταξύ άλλων είναι πιθανό να εμφανίσουν δερματίτιδες, προβλήματα με το έντερο τους (όπως δυσκοιλιότητα) ή προβλήματα στις αρθρώσεις (λόγω του κολλαγόνου που «στεγνώνει»).
Η καλύτερη επιλογή για ενυδάτωση είναι το νερό, αλλά μπορεί να είναι οτιδήποτε υγρό στοιχείο, όπως φρούτα και λαχανικά, διάφορα ροφήματα και σούπες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πάνω από 1.5 – 2 λίτρα υγρών την ημέρα είναι ότι χρειάζεται για να ωφεληθούν τα νεφρά. Πιο προσεκτικά πρέπει να είναι άτομα που πάσχουν από νεφρική νόσο γιατί η ποσότητα του νερού που πρέπει να καταναλώνουν είναι μικρότερη.
Καλή φυσική κατάσταση και σωματική δραστηριότητα είναι ο χρυσος κανόνας προστασίας των νεφρών. Η καθιστική ζωή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου. Μελέτες έχουν δείξει ότι το να κάθεσαι για περισσότερα από 30 λεπτά συνεχόμενα, επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των νεφρών. Ενώ η ήπια άσκηση βοηθά στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση της μικροκυκλοφορίας του αίματος στους νεφρούς και στη μείωση του κινδύνου χρόνιας νεφρικής νόσου, όπως και της εμφάνισης λίθων στα νεφρά κατά 31 %. Κάντε γρήγορο περπάτημα, τζόκινγκ, ποδηλασία ή οποιοδήποτε είδος αερόβιας άσκησης.
Όμως η απλούστερη πρόληψη της νεφρικής νόσου είναι το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής. Το φαγητό πρέπει να εισέρχεται ομοιόμορφα, χωρίς να υπερφορτώνει το πεπτικό σύστημα και τα νεφρά, να μην περιέχει κρίσιμη ποσότητα πρωτεϊνης και ερεθιστικών ουσιών – αλάτι, μπαχαρικά. Η κατανάλωση περισσότερων από 2,2 χιλιάδων θερμίδων την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων κατά 42%.
Για να μάθουμε πόσο καλά λειτουργεί το ουροποιητικό και πιο συγκεκριμένα τα νεφρά μας, υπάρχει μόνο ένας τρόπος, οι προληπτικές εξετάσεις. Οι απλές εξετάσεις αίματος θα δείξουν τα επίπεδα κρεατινίνης που αντανακλούν το κατά πόσο καλά τα νεφρά καθαρίσουν το αίμα.

Tags :

Related Post