Μετά την ηλικία 50 χρονών, ένας άνθρωπος χάνει ετησίως κατά μέσο όρο το 3% της μυϊκής μάζας. Δεν θα ήταν κάτι σοβαρό αν ήταν μόνο θέμα αισθητικής. Το πρόβλημα είναι ότι η σαρκοπενία ή η σταδιακή απώλεια μυών στο σώμα, όπως λένε οι ιατρικές μελέτες, μειώνει το προσδόκιμο ζωής και την ποιότητά της. Πέρα από τη μειωμένη μυϊκή δύναμη, αφορά την αντοχή, την αιμάτωση και τη μειωμένη ικανότητα μεταβολισμού των αποθηκευμένων ενεργειακών συστατικών του οργανισμού, το γρήγορο αίσθημα κόπωσης, επηρεάζει βασικές λειτουργίες του ατόμου όπως το βάδισμα, την ισορροπία και κάνει δύσκολη την καθημερινότητα και την αυτονομία του.
Κατά την κλασική ιατρική ένας και βασικός λόγος για τη σαρκοπενία είναι η αναπόφευκτη γήρανση. Η κινεζική παραδοσιακή ιατρική θεωρεί την απώλεια μυών ως αποτέλεσμα του συνδρόμου ανεπάρκειας Σπλήνα-Νεφρών, του κρύου και της υγρασίας.
Ωστόσο ως ένα σημείο, μπορούν κάποιες δικές μας ενέργειες να το περιορίσουν με πιο δραστικό μέτρο τη γυμναστική. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε έρευνα που έγινε σε ανθρώπους ηλικίας από 65 έως 94 ετών διαπιστώθηκε ότι η μϋική τους μάζα αυξήθηκε σε 12 εβδομάδες καθώς γυμνάζονταν τρεις φορές την εβδομάδα.
Αιτίες σαρκοπενίας:
-Έλλειψη άσκησης
– Διατροφή με ελάχιστες πρωτεΐνες
– Φλεγμονές / τραυματισμοί
– Έντονο στρες
Σαρκοπενία επηρεάζει:
– Καρδιαγγειακή λειτουργία
– Αναπνευστική λειτουργία
– Νευρικό σύστημα και κινητικότητα
– Σκελετική υγεία
– Αρθρώσεις
Σαρκοπενία μπορεί να οδηγήσει σε:
– Λειτουργική ανεπάρκεια
– Απώλεια δύναμης
– Αυξημένη πιθανότητα πτώσεων
– Ενδεχόμενη διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας
– Απώλεια της αυτονομίας
Αντιμετώπιση σαρκοπενίας:
– Γυμναστική αντίστασης
– Αερόβια γυμναστική
– Περπάτημα
– Καλός ύπνος
– Σωστη διατροφή
Η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε:
Πρωτεΐνη,
Βιταμίνη D,
Βιταμίνη Α,
Βιταμίνες Β,
Βιταμίνη C,
Κρεατίνη,
Ω3 λιπαρά.
Πρωτεΐνη είναι η βάση της ζωής, το δομικό υλικό από το οποίο αποτελούνται τα κύτταρα, οι ιστοί, τα όργανα, καθώς και τα γονίδια, τα χρωμοσώματα, τα ένζυμα, οι ορμόνες και άλλα συστατικά του ανθρώπινου σώματος. Το μόριο πρωτεΐνης αποτελείται από 20 τύπους αμινοξέων που εκτελούν διάφορες εργασίες απαραίτητες για τη διατήρηση της συντονισμένης λειτουργίας οργάνων και συστημάτων, την αναπαραγωγή και επαρκή προστασία του σώματος από τις βλάβες και τις ασθένειες. Αν μιλάμε για τις μέσες τιμές, τότε χρειαζόμαστε: 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά 1 κιλό σωματικού βάρους.
Όλες οι πηγές πρωτεΐνης χωρίζονται σε ζωικές και φυτικές και υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ τους. Οι ζωικές πρωτεΐνες περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, σε αντίθεση με τις φυτικές πρωτεΐνες, που περιέχουν είτε μικρή ποσότητα απαραίτητων αμινοξέων είτε όχι όλα. Σημαντικό να λαμβάνετε μια πλήρη και επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, για τη διατήρηση της υγείας και της απόδοσης του σώματος.
Οι πρωτεΐνες (1 g ανά 1 kg βάρους) είναι απαραίτητες για:
– κατασκευή και σωστή λειτουργία όλων των ιστών του σώματος: μυών, τένοντων, νεύρων, οστών
– καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, ορμονικού και νευρικού συστήματος
– παραγωγή αντισωμάτων για προστασία από ασθένειες και λοιμώξεις
– μεταφορά οξυγόνου σε όλους τους ιστούς του σώματος
– ισορροπία σακχάρου στο αίμα
– αυξημένη ενέργεια και ζωτικότητα