Κατά την κινεζική παραδοσιακή ιατρική, διάφορα συστήματα οργάνων εκτελούν ορισμένες λειτουργίες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξυπηρετούν την Καρδιά ή τον «βασιλιά του σώματος», προκειμένου στο «βασίλειο» του να επικρατεί ειρήνη και αρμονία.
Αν το Περικάρδιο προστατεύει την Καρδιά από τους εξωτερικούς κινδύνους, το Λεπτό Έντερο είναι ο «διοργανωτής» που καθορίσει τι είναι σημαντικό για τη ζωή και την επιβίωσή μας.
Οι μεσημβρινοί του Λεπτού Εντέρου, ξεκινώντας από τα μικρά δάχτυλα των χεριών, υψώνονται κατά μήκος των βραχιόνων, διασχίζουν τις ωμοπλάτες, όπου ένας κλάδος πηγαίνει στην Καρδιά, ένας άλλος περνά από το λαιμό στο αυτί και άλλος πηγαίνει στην εσωτερική γωνία του ματιού, συνδέοντας εκεί με τον μεσημβρινό της Ουροδόχου Κύστης.
Μπορούμε να παρομοιάζουμε αυτούς τους δύο μεσηβρινούς με φτερά. Όταν η ενέργεια στους μεσημβρινούς ρέει ελέυθερα, νιώθουμε ότι έχουμε την απαραίτητη δύναμη και πόρους για να προχωρήσουμε, να ανοίξουμε τα φτερά για τη ζωή που ξεδιπλώνεται μπροστά.
”Το λεπτό έντερο είναι υπεύθυνο για τη λήψη και την ευημερία των πραγμάτων. Οι μετασχηματισμένες ουσίες προέρχονται από αυτό.”Nei Jing Su Wen, Κεφάλαιο 8
Το Λεπτό Εντέρο έχει μήκος 5 – 7 μέτρα και αποτελείται από τα τρία μέρη: το δωδεκαδάκτυλο, τη νήστιδα και τον ειλεό. Το δωδεκαδάκτυλο είναι το πρώτο τμήμα του Λεπτού Έντέρου. Ο κύριος ρόλος του δωδεκαδακτύλου είναι να ολοκληρώσει την πρώτη φάση της πέψης. Αφού η τροφή διασπαστεί στο δωδεκαδάκτυλο, μετακινείται στη νήστιδα, όπου τα εσωτερικά τοιχώματα απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά της τροφής. Ο ειλεός είναι το τρίτο μέρος του λεπτού εντέρου, απορροφά τη βιταμίνη Β12 και τα χολικά οξέα (που παράγονται από το ήπαρ, αποθηκεύονται και εκκρίνονται από τη χοληδόχο κύστη).
Η λειτουργία Λεπτού Έντέρου είναι να παίρνει τις θρεπτικές ουσίες από την τροφή που εισέρχεται από το Στομάχι και να τις παραδίδει στην κυκλοφορία του αίματος. Είναι ο κύριος προμηθευτής απαραιτήτων συστατικών και υγρών στο σώμα. Το Λεπτό Έντερο λαμβάνει το υλικό, η «αλχημική φωτιά» του το μεταμορφώνει και μέσω της διαδικασίας διαχωρισμού, ταξινομεί τι να κρατήσει και τι να απορρίψει. Αλλά η λειτουργία του δεν περιορίζεται μόνο στην πέψη, αφομοίωση και αποτοξίνωση.
Το Λεπτό Έντερο χρησιμοποιεί μόνο ότι έχει αξία είτε σε μορφή θρεπτικών ουσιών είτε σε μορφή σκέψεων και συναισθημάτων, μεταμορφώνει και αποβάλλει το κάθε τι περιττό. Η καθαρή κρίση, σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την ικανότητα του Λεπτού Έντέρου να διαχωρίζει το καθαρό από το ακάθαρτο είτε αυτό αφορά τη διατροφή είτε πληροφορίες και συναισθήματα.
Ανακάλυψη του πεπτικού εγκεφάλου.
Μόλις πρόσφατα, οι απόψεις της κινεζικής ιατρικής κατά κάποιο τρόπο επιβεβαιώθηκαν. Η δυτική ιατρική ανακάλυψε την ύπαρξη εντερικού νευρικού συστήματος (ΕΝΣ) αποτελούμενο εκατομμυρία νευρώνες που βρίσκονται στα εσωτερικά εντερικά τοιχώματα. Το αποκάλεσαν ο «δεύτερος εγκέφαλος». Ο πεπτικός εγκέφαλος, αισθάνεται, σκέπτεται και θυμάται. Καθορίζει τους εθισμούς μας, το επίπεδο ανοσίας, τη συναισθηματική μας κατάσταση. Μπορεί να ασθενήσει και να παρουσιάσει δικές του νευρώσεις.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένοι μικροοργανισμοί του εντέρου είναι ικανοί να παράγουν τον νευροδιαβιβαστή γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA), ο οποίος ελέγχει τις περιοχές του εγκεφάλου υπεύθυνες για συναισθήματα. Όταν κάποιος αγχώνεται, ο εγκέφαλος στέλνει σήματα στο γαστρεντερικό σωλήνα. Το στομάχι αρχίζει να συστέλλεται και το έντερο εκκρίνει βλέννα και πεπτικούς χυμούς που μπορεί να καταστρέψουν τη χλωρίδα του. Ο εγκέφαλος και το έντερο βρίσκονται σε συνεχή επαφή, μεταδίδοντας ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών μεταξύ τους.
Αποδεικνύεται ότι ο «δεύτερος εγκέφαλος» αν και προέρχεται από τους ίδιους ιστούς με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα που δημιουργήθηκαν κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη, αλληλεπιδρά με τον εγκέφαλο μέσω του Πνευμονογαστρικού νεύρου του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος.
Σύμφωνα με τις έρευνες η καλή λειτουργία του Πνευμονογαστρικού νεύρου υποστηρίζει την ικανότητα ενός ατόμου στη ρύθμιση συναισθημάτων, κοινωνική δέσμευση, όπως και τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου. Κάθε υπερβολικό συνειδητό ή ασυνείδητο στρες που διεγείρει το Συμπαθητικό, επιβαρύνει το Πνευμονογαστρικό νεύρο, διαταράσσει το έντερο και με τον καιρό απορυθμίζει τη διαδικασία πέψης, σύνθεσης νευροδιαβιβαστών και βιταμινών, προκαλεί φλεγμονή, εξασθένηση του ανοσοποιητικού, ευθύνεται για αϋπνίες, πονοκεφάλους και πολλές άλλες διαταραχές των εσωτερικών οργάνων, καθώς και τα ψυχικά συμπτώματα όπως: αδιαθεσία, άγχος και κατάθλιψη.
Έτσι το μακροχρόνιο στρες, η κατανάλωση πολύ κρύων τροφών, το πρόχειρο φαγητό, οδηγούν όχι μόνο στην σε εξασθένηση της λειτουργίας Λεπτού Εντέρου, μπορεί να κάνουν τον άνθρωπο μπερδεμένο και αναποφάσιστο, αμφίθυμο και ανικανοποίητο.
Σε σωματικό επίπεδο, δυσλειτουργία του εντέρου ευθύνεται για διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος, κοιλιακό άλγος, ζάλη, πόνο στα αυτιά, έλκη στη γλώσσα και αίσθημα ζέστης στην περιοχή του θώρακα, πόνο στο λαιμό, δυσαπορρόφηση, τροφικές δυσανεξίες, σύνδρομο εντερικής μικροβιακής υπερανάπτυξης (SIBO), σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, νόσο του Crohn. Μπορεί να προκαλέσει επίσης ακμή, δερματικά εξανθήματα, αλλεργικές αντιδράσεις, φαγούρα, ξηροδερμία.
Κατά την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η έλλειψη ενέργειας στο μεσημβρινό Λεπτού Εντέρου εκδηλώνεται ως: θαμπός πόνος στην κοιλιακή χώρα, βορβορυγμός που προκαλείται απο κίνηση των αέριων, διάρροια και δυσκολία στην ούριση. Οι γυναίκες παρουσιάζουν χρόνια προβλήματα περιόδου, προεμμηνοροϊκό σύνδρομο, καθώς και κύστες, πόνους στις ωοθήκες. Τα ψυχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν: υπερβολική σκέψη, άγχος, αναποφασιστικότητα, αμφισβήτηση του εαυτού και τάση κατάθλιψης.
Η περίσσια ενέργεια στον μεσημβρινό εκδηλώνεται ως: έλκη στο στώμα, δίψα, πιάσιμο στην περιοχή του αυχένα και της ωμοπλάτης, πίεση στο στήθος, ζάλη, αϋπνία, κοκκινισμένο πρόσωπο, λιγοστά σκούρα ούρα, πόνος στην ούρηση, εποίγουσα ούρηση, χρόνια δυσκοιλιότητα που εναλλάσσεται με διάρροια. Τα ψυχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν: υπερκινητικότητα, ανησυχία και υπερβολικά γρήγορη αποφασιστικότητα, συναισθηματική συγκράτιση και δυσκολία χαλάρωσης.
Στην θιβετιανή θεραπευτική παράδοση πιστεύεται ότι με τη δύναμη του Λεπτού Εντέρου μαθαίνουμε να παίρνουμε τα πράγματα από τη ζωή για να καλύπτουμε τις εσωτερικές μας ανάγκες. Άκόμα στην κοιλιά της μαμάς ενωνόμαστε με την πηγή της τροφής και απορροφάμε τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για ανάπτυξη. Από το Λεπτό Έντερο ξεκινά το φαινόμενο που ονομάζεται αγάπη και σχηματίζεται η ιδέα για μεγαλόψυχη ύπαρξη που τρέφει και μας παρέχει όλα όσα χρειαζόμαστε. Εδώ γεννιέται ο φόβος ότι μπορεί να βρεθούμε ξαφνικά αποκομμένοι από την πηγή της ύπαρξής μας. Αν στην παιδική ηλικία πριν την αποκτήση αυτονομίας αυτός ο φόβος δικαιολογείται, καθώς μεγαλώνουμε η ψευδαίσθηση της αποσύνδεσης χάνει τη σημασία της, εφόσον συνειδητοποιούμε ότι η πηγή ζωής και ενέργειας δεν βρίσκεται έξω, αλλά υπάρχει μέσα μας.
Ένα υγιές σύστημα Λεπτού Εντέρου μας δίνει τη δυνατότητα να ζούμε με ελαφριά καρδιά και καθαρό μυαλό, να βλέπουμε με διαύγεια τις επιλογές μας και να παίρνουμε σωστές αποφάσεις. Η φυσική ροή ενέργειας στους μεσημβρινούς δημιουργεί την αίσθηση ασφάλειας, σιγουριάς και εμπιστοσύνης στα συναισθήματα και τις ικανότητές μας, ένα βαθύ αίσθημα ότι δεν είμαστε αποκομμένοι από τον έξω κόσμο, ότι είμαστε συνδεδιμένοι με τους πάντες και αποτελούμε ένα μέρος του Όλου.
Στη δυτική ιατρική, η πιο κοντινή έννοια της σχέσης του Γιν και του Γιανγκ, έχει η αλληλεπίδραση δραστηριοτήτων παρασυμπαθητικού και συμπαθητικού τμημάτων νευρικού συστήματος. Η μακροχρόνια ανισορροπία στη λειτουργία τους προκαλεί πολλές διαταραχές. Επομένως, το πρώτο και κύριο βήμα προς υγεία, τόσο ολόκληρου οργανισμού, όσο και Λεπτού Εντέρου ειδικότερα, θα είναι η εύρεση ισορροπίας. Χρειάζεται να ακούμε τις ανάγκες του οργανισμού μας, να συνδυάζουμε σωστά εργασία και ξεκούραση, εξωστρέφεια και εσωστρέφεια, στιγμές εγρήγορσης και χαλάρωσης.
Τα συμπληρώματα με προβιοτικά (Lactobacillus και Bifidobacterium ), τα πεπτικά ένζυμα, η βιταμινή C, D3+K2, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ο ψευδάργυρος, υποστηρίζουν την καλή λειτουργία εντέρου.