Κατά τη Ταοϊστική αντίληψη, τίποτα στον κόσμο δεν είναι μόνιμο και απόλυτο, τα πάντα βρίσκονται στην κατάσταση μετασχηματισμού και εναλλαγής. Μετά το Χειμώνα έρχεται η Άνοιξη, οι εποχές εναλλάσσονται παρουσιάζοντας η κάθε μία τα δικά της φαινόμενα και χαρακτηριστικά. Παρόμοιες αλλαγές συμβαίνουν και στον οργανισμό του ανθρώπου, καθώς αποτελεί το αναπόσπαστο μέρος της φύσης.
Έτσι, κατά το παραδοσιακό σεληνιακό κινεζικό ημερολόγιο, όταν ο Ήλιος εισέρχεται στην 315η μοίρα του τροπικού ζωδιακού κύκλου, ξεκινάει η Άνοιξη και το νέο έτος. Αλλά γιορτάζεται η Πρωτοχρονιά στη δεύτερη Νέα Σελήνη μετά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο που πέφτει κάπου μεταξύ 20 Ιανουαρίου και 20 Φεβρουαρίου.
Η Άνοιξη ή η εποχή που αντιστοιχεί στο στοιχείο Ξύλο, ξεκίνησε στις 4 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 5 Μάϊου με 18ήμερο του Μεσοδιαστήματος. Φέτος, όπως και πέρυσι, το στοιχείο Ξύλο είναι το κυρίαρχο στοιχείο της χρονιάς. Το Νέο Κινεζικό Έτος είναι του Πράσινου Ξύλινου Γιν Φιδιού που σημαίνει ότι όλες οι ποιότητες του στοιχείου Ξύλο θα είναι ιδιαίτερα ισχυρές.
Την Άνοιξη στην φύση λαμβάνει χώρα η εκτεταμένη αλλαγή ενεργειών. Η μέγιστη συσσώρευση του Γιν που έγινε κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, γεννά τον Γιανγκ. Είναι μια εποχή ανάπτυξης, επέκτασης και αύξησης του Γιανγκ, όταν όλες οι διαδικασίες που θα υπάρξουν στη διάρκεια του έτους αρχίζουν να σχηματίζονται. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον πρώτο μήνα – το Φεβρουάριο. Ο Φεβρουάριος είναι η βάση της γέννησης ενέργειας του Γιανγκ για το ολόκληρο έτος.
Κατά τις παραδόσεις της Κίνας και του Θιβέτ, υπάρχουν οι τρεις κύριες συνιστώσες στο Σύμπαν: ουράνια, ανθρώπινη και γήινη. Ο άνθρωπος βρίσκεται ανάμεσα στον Ουρανό και τη Γη. Την Άνοιξη, το Πνεύμα στον Ουρανό εκδηλώνεται με τη μορφή Ανέμου. Ο Άνεμος γεννά το στοιχείο Ξύλο. Το στοιχείο Ξύλο δημιουργεί το Ήπαρ, το Ήπαρ δημιουργεί τένοντες και συνδέσμους. Οι τένοντες και οι σύνδεσμοι γεννούν την Καρδιά. Έτσι, κοσμογονικά από την άποψη της κινεζικής φυσικής φιλοσοφίας και ιατρικής, γεννιούνται τα στοιχεία.
Η ενέργεια του Ανέμου μέσα στο Φεβρουάριο είναι πολύ αυξημένη. Ο Άνεμος μπορεί να γίνει ένας ισχυρότερος παθογόνος παράγοντας καθώς θεωρείται το “αφεντικό” όλων των παθήσεων.
Οι νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με την υπερβολική επικράτηση του εσωτερικού Ανέμου στο σώμα, καθώς αυξάνει ευαλωτότητα και νευρικότητα.
Η θεραπεία σχεδόν όλων των ασθενειών στη κινεζική θεραπευτική περιλαμβάνει τα μέτρα για την ρύθμιση του Άνεμου και τη βελτίωση της κατάστασης του νευρικού συστήματος.
Όταν ο Άνεμος στο σώμα βρίσκεται σε κατάσταση υπερβολής, εμφανίζονται διάφορα θέματα νευρικής φύσεως. Το άτομο μπορεί να αναστενάζει συχνά, το μυαλό του μπορεί να μεταπηδά από το ένα θέμα στο άλλο. Τα συμπτώματα όπως: ζάλη, κρυάδες, κουδούνισμα στα αυτιά, ξηρότητα και ερυθρότητα της γλώσσας, συχνό χασμουρητό, επιθυμία για τέντωμα, αϋπνία και ευερεθιστότητα, πόνος μετά την λήψη της τροφής, κνησμό στο δέρμα, πυρετός και το κοινό κρυολόγημα, είναι ενδείξεις διαταραχής του Ανέμου στο νου και σώμα.
Ως κλιματική συνθήκη, ο Άνεμος μπορεί να «εισβάλει» στο σώμα από το πίσω μέρος του λαιμού προκαλώντας κρυολόγημα ή γρίπη σε ένα άνθρωπο με αδύναμη άμυνα. Το να φοράτε ένα φουλάρι στις κρύες μέρες θα σας βοηθήσει να μην αρρωστήσετε.
Ιδίως το Φεβρουάριο, χρειάζεται να διαφυλάσσεται το Γιανγκ και η ζέστη. Να μη βιάζεστε να βγάζετε τα ζεστά ρούχα, μέχρι ο καιρός να γίνει πραγματικά θερμότερος.
Να αποφεύγετε τα ρεύματα δυνατού αέρα και να παρατηρείτε τις συναισθηματικές εκδηλώσεις για να τις ρυθμίζετε ανάλογα με τις περιστάσεις.
Ο υπερβολικός εκνευρισμός, νοητική και ψυχική σκληρότητα, το χάος στις πράξεις και προθέσεις, η δειλία, είναι τα συναισθήματα που καταστρέφουν το Ήπαρ, ενισχύουν τον παθογόνο Άνεμο και ξοδεύουν πρόωρα το Γιανγκ απαραίτητο για την ανάπτυξη.
Οι ειδικοί λόγοι που αναστατώνουν τον Άνεμο περιλαμβάνουν:
υπερβολική κατανάλωση τροφών με πικρή γεύση ( καφές, κακάο, αμύγδαλα, καρύδια, γκρέιπφρουτ, γογγύλι, τσάι, χόρτα),
πείνα,
άγρυπνες νύχτες,
επίπονη εργασία,
οι συζητήσεις σε κατάσταση πείνας για θλιβερά θέματα,
έντονο κλάμα,
σωματικό και ψυχικό στρες.
Ο σταθερός ρυθμός ζωής, ζεστά φαγητά και ροφήματα, ζεστό δωμάτιο, ζεστά ρούχα, θερμή και φιλική ατμόσφαιρα υποστηρίζουν την ισορροπία του Ανέμου και του νευρικού συστήματος. Ενώ το κάθε τι κρύο και ψυχρό: κρύο δωμάτιο, κρύα ρούχα, κρύα φαγητά και ποτά, κρύα συμπεριφορά, αποστασιοποίηση και αδιαφορία, επιδεινώνουν την ανισορροπία.
Ο Άνεμος δημιουργεί το στοιχείο Ξύλο που φέρει εκδήλωση, εξάπλωση και τη ταχεία εξέλιξη στα χίλια πράγματα. Το κάθε τι αρχίζει να κινείται με εξαιρετική δύναμη, τόλμη και πάθος για να καταλήξει στη τελική μορφή. Οτιδήποτε καταστρεπτικό μπορεί να βλάψει τον άνθρωπο και το περιβάλλον του.
Η απότομη αύξηση ενέργειας Γιανγκ καλό να κατευθυνθεί στη δράση ενσυνείδητη, εποικοδομητική και ωφέλιμη σε όλους, έτσι αναπτύσσουμε την αρετή της καλοσύνης που μας χαρίζει το στοιχείο Ξύλο.
Τα παρατεταμένα συναισθήματα πικρίας και μίσους μπορούν να έχουν μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες τόσο για ψυχική όσο και σωματική υγεία. Είναι απαραίτητο να εξασκούμε επίγνωση για να παρατηρούμε τις πτυχές του εαυτού που χρειάζονται φροντίδα, αποδοχή και αναγνώριση, να μη αφήνουμε το θυμό να δηλητηριάσει την ύπαρξή μας.
Όταν το στοιχείο Ξύλο είναι σε αρμονία, ο θυμός γίνεται η δημιουργική δύναμη για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που εμφανίζονται μπροστά, να υποστηρίξουμε τον εαυτό και τις ανάγκες που έχουμε, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας με σαφή και ορθό τρόπο χωρίς να παραβιάζουμε τα δικαιώματα των άλλων ανθρώπων.
Η ανισορροπία του στοιχείου εκφράζεται ως πόλωση σε σωστό και λάθος, καλό και κακό, τότε αδυνατούμε να δούμε την ολοκληρωμένη εικόνα, να κατανοήσουμε τι γίνεται με την άλλη πλευρά, έτσι χάνουμε τη διάκριση, τον προορισμό και την πορεία μας, αισθανόμαστε θύμα των περιστάσεων.
Καθώς η φάση του Ξύλου φέρνει απότομες και σημαντικές αλλαγές στην πορεία εξέλιξης των γεγονότων, απαιτείται να εξασκήσουμε τις ικανότητες ευελιξίας και προσαρμοστικότητας που συνδυάζονται με σταθερότητα, ριζωμένη στις αξίες και την αλήθεια της καρδιάς μας. Σαν τα μεγάλα και εύκαμπτα δέντρα που οι δυνατές ρίζες τους διεισδύουν βαθιά μέσα στη γη και τα κλαδιά υψώνονται απαλά προς τα πάνω, προς τον Ήλιο, δεν θα φοβόμαστε κανέναν άνεμο και καμιά κακοκαιρία.