Ιστολόγιο

Σημασία της B6 για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Author

Date

Share Now

Παρ’ όλες τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει στη ζωή μας η λεγόμενη πανδημία, υπάρχουν οι θετικές πτυχές που αξίζουν της προσοχής. Η παγκόσμια επιστημονική ιατρική κοινότητα μετά απο πολυάριθμες έρευνες που έχουν προκύψει λόγω του covid, έχει αναγνωρίσει τη σημασία της κατανάλωσης βιταμινών, ιχνοστοιχείων και συμπληρωμάτων διατροφής για την αποκατάσταση υγείας και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τ
Μεχρί τώρα οι ερευνητές έχουν αποδείξει τα οφέλη της βιταμίνης D3 και C ενάντια στους κορωνοϊούς, τη γρίπη και όλα τα κρυολογήματα καθώς και τον καθοριστικό ρόλο του σεληνίου, του ψευδάργυρου και του μαγνήσιου. To άρθρο της Δρ. Thanutchaporn Kumrungsee, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition υπόσχεται να ξεκινήσει τη συζήτηση και για μια άλλη βιταμίνη, την βιταμίνη B6.
Ο κορωνοϊός όπως και η γρίπη ανήκουν στους ιούς που προσβάλλουν τους πνεύμονες και μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστική ανεπάρκεια. Στις ειδικές περιπτώσεις, η βαρύτητα της λοίμωξης μπορεί να οδηγήσει στην θρόμβωση και η «καταιγίδα κυτταροκινών» ή υπερφλεγμονώδης κατάσταση του οργανισμού με μη αναστρέψιμες συνέπειες.
Οι τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι επίδραση της επαρκής ποσότητας της βιταμίνη Β6 στο οργανισμό μπορεί να προστατέψει τον άνθρωπο από τις καταστροφικές επιπτώσεις της ίωσης καθώς αποτελεί το θρεπτικό συστατικό που λειτουργεί ευεργετικά κατά της θρόμβωσης και της φλεγμονής, επηρεάζοντας την έμφυτη προσαρμοστική ανοσία και τον πολλαπλασιασμό των ανοσοκυττάρων. Η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για τη αφομοίωση της Β12 και τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα και επομένως έχει αντιπηκτική δράση.
Η βιταμίνη Β6 ευθύνεται για τη οξυγόνωση του εγκεφάλου, τη σωστή λειτουργία του ορμονικού και του νευρικού συστήματος. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η βιταμίνη Β6 προστατεύει από τις χρόνιες παθήσεις όπως, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης μειώνοντας φλεγμονή και οξειδωτικό στρες.

Η βιταμίνη Β6 βοηθά επίσης τον οργανισμό να παράγει τις ορμόνες Σεροτονίνη, η οποία ρυθμίζει τη διάθεση και Νορεπινεφρίνη που συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άγχος. Επιπλέον συμμετέχει στη δημιουργία της Μελατονίνης, της ισχυρής αντιοξειδωτικής ορμόνης, σημαντικής για τη ρύθμιση του εσωτερικού μας ρολογιού και του ύπνου. Όλες αυτές οι ιδιότητές της, συμβάλλουν άμεσα στη πιο ταχεία ανάρρωση στη περίπτωση της λοίμωξης.
H έλλειψη βιταμίνης Β6 εκδηλώνεται με:
1. Αναιμία, μια κατάσταση κατά την οποία ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι εξαιρετικά χαμηλός. Αυτή η έλλειψη, μπορεί να προκαλέσει κόπωση και αδυναμία.
2. Εξάνθημα στο πρόσωπο, το οποίο διακατέχεται από φαγούρα και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μεγαλώσει. Τονίζεται ωστόσο, ότι στην περίπτωση που η έλλειψη βιταμίνης Β6 είναι ελάχιστη, τα συμπτώματα θα χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να εμφανιστούν.
3. Ξηρά χείλη που ξεφλουδίζουν, ενώ οι γωνίες τους σπάνε. Επιπρόσθετα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η γλώσσα σας είναι λίγο πρησμένη.
4. Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί να αρρωσταίνετε επανειλημμένα για μικρά χρονικά διαστήματα. Σημειώνεται, ότι ο καρκίνος και άλλες ασθένειες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της βιταμίνη B6 και σε τέτοιες περιπτώσεις, καλό να παίρνετε συμπληρώματα για να την αναπληρώσετε.
5. Μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια. Ένας από τους πιο πιθανούς ενόχους, ενδέχεται να είναι μια νευρική διαταραχή που ονομάζεται περιφερική νευροπάθεια και η έλλειψη βιταμίνης B6 μπορεί να οδηγήσει σε αυτή την πάθηση. Η βιταμίνη Β6 και άλλες βιταμίνες Β, όπως η Β12, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη αυτής της νόσου.
6. Ναυτία, εμετός, κοιλιακές διαταραχές.
7. Πρωινή αδιαθεσία, κατάθλιψη και αϋπνία.
Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Β6 είναι (περιεκτικότητα ανά 100g – ΣΗΠ):
Φιστίκια Αιγίνης 1,7 mg – 85%
Ηλιόσποροι (σπόροι) 1,34 mg – 67%
Πίτουρο σίτου 1,3 mg – 65%
Σκόρδο 1,23 mg – 62%
Φασόλια 0,9 mg – 45%
Σόγια 0,85 mg – 43%
Καρύδι 0,8 mg – 40%
Σολομός 0,8 mg – 40%
Σουσάμι 0,79 mg – 40%
Τόνος 0,77 mg – 39%
Φουντούκια 0,7 mg – 35%
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 πιθανώς να εμφανιστεί σε γυναίκες που λαμβάνουν αγωγή με αντισυλληπτικά, σε λιποβαρή άτομα, σε ηλικιωμένους λόγω ελλιπούς διατροφής, σε χορτοφάγους και σε άτομα που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ. Λαμβάνοντας τη συγκεκριμένη βιταμίνη από τη διατροφή ή σε μορφή συμπληρώματος, ενδυναμώνουμε το οργανισμό μας και δημιουργούμε την πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στον κορωνοϊό αλλά και άλλες ιογενείς λοιμώξεις.

Tags :

Related Post