Ιστολόγιο

Η διαλειμματική νηστεία, από αυτοφαγία στην αυτοθεραπεία.

Author

Date

Share Now


Στην κινεζική κοσμογονία, το στοιχείο Γη αποτελεί το κέντρο που θρέφει και ενδυναμώνει την ουσία του κάθε όντος. Παρόμοια με τη φύση και στον ανθρώπινο οργανισμό, τα όργανα που ανήκουν στο στοιχείο Γη – Στομάχι/Πάγκρεας/Σπλήνας, στηρίζουν την βιωσιμότητα όλου του ανθρώπινου συστήματος, ευθύνονται για την πέψη και την θρέψη του σώματος με τις βιταμίνες και τα μέταλλα, για την παραγωγή των ενζύμων και των ορμονών απαραιτήτων για την επιβίωσή του.
Γιατί όμως, η λιγότερη κατανάλωση τροφής χρειάζεται για την ενίσχυση της ανοσίας;
Σύμφωνα με τις ανατολικές θεραπευτικές παραδόσεις, το Στομάχι είναι ένα όργανο που βρίσκεται σε πλήρη αρμονία όταν είναι άδειο, συντονίζεται και παράγει τα στομαχικά του οξέα ακολουθώντας το “βιολογικό ρολόι” ή την κίνηση του Ήλιου.
Όταν ο Ήλιος είναι στα ύψη, στα ύψη είναι και η παραγωγή των ουσιών αναγκαίων για την διάσπαση και την πέψη των τροφών, τη ρύθμιση των ορμονικών λειτουργιών και η εξόντωση των παθογόνων οργανισμών που εισέρχονται στον οργανισμό μέσω τροφής.
Όσο μειώνεται το φως της ημέρας χάνεται και η πεπτική ικανότητα του Στομάχου, χρειάζεται την ησυχία του καθώς και το χρόνο για να γαληνεύσει, να ξεκουραστεί.
Το 2017, ο Jeffrey Hall, ο Michael Rosbash και ο Michael Young τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής για τις ανακαλύψεις των μοριακών μηχανισμών του οργανισμού που προσαρμόζονται στο φως της ημέρας και η γνωστή από τα αρχαία χρόνια βιολογική διαδικασία, τώρα ορίζεται επιστημονικά ως “κιρκάδιος ρυθμός”.

Πρόσφατα, μια άλλη γνωστή από παλιά, θεραπεία βρέθηκε στο φως της δημοσιότητας. Η θεραπευτική νηστεία.

Ο κύριος εκπρόσωπος της αρχαίας ελληνικής θεραπευτικής και ο πατέρας της κλασικής ιατρικής, Ιπποκράτης, ακόμα τα 400 πΧ έλεγε: “Αν τρώμε περισσότερο απ’ όσο επιτρέπει ο οργανισμός, θα αρρωστήσουμε.”
“Οι οργανισμοί που αναπτύσσονται έχουν από τη φύση τους περισσότερη θερμότητα και γι’ αυτό χρειάζονται περισσότερη τροφή, διαφορετικά το σώμα τους μαραίνεται. Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται μικρή ποσότητα καύσιμης ύλης, επειδή έχουν μικρότερη θερμότητα: μεγαλύτερη ποσότητα θα την έσβηνε.”
Ο Ιπποκράτης εφάρμοζε την νηστεία των 3-ων ημερών για τη θεραπεία πολλών παθήσεων. Αλλά μέχρι πρόσφατα η κλασσική ιατρική δεν αναγνώριζε τον μηχανισμό με τον οποίο η νηστεία μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας. Ως που το 2016, ο Γιοσινόρι Οσούμι κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του μηχανισμού της αυτοφαγίας που επιτυγχάνεται μέσω της διαλειμματικής νηστείας.
Η αυτοφαγία είναι ένας μηχανισμός του οργανισμού με τον οποίο γίνεται η εκκαθάριση των γερασμένων κατεστραμμένων ή ανώμαλα αναπτυσσόμενων κύτταρων ώστε να τα ανακυκλώσει με στόχο την παραγωγή ενέργειας. Ο μηχανισμός αυτός ενεργοποιείται μέσω της στέρησης των θρεπτικών συστατικών. Το σώμα αρχίζει να αποσυνθέτει τα παλιά κύτταρα, τις φλεγμονές, τα βακτήρια και τους τοξίνες. Τα πεινασμένα κύτταρα αποδομούν τα βλαβερά υλικά μέσα στα ίδια τους τα κύτταρα με στόχο να προμηθεύσουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για πιο ουσιαστικές διαδικασίες. Τα μιτοχόνδρια, τα ενεργειακά εργοστάσια του σώματος, αυξάνονται και μεγάλα ποσά ενέργειας αποδεσμεύονται.
Η διαλειμματική νηστεία πυροδοτεί την αυτοφαγία, η οποία αναγνωρίζεται ως κορυφαίος αμυντικός μηχανισμός ενάντια σε κακοήθειες, λοιμώξεις, αυτοάνουσες παθήσεις και γαστρεντερικές διαταραχές, μεταβολικές και νευροεκφυλιστικές νόσους.
Ο μηχανισμός αυτοφαγίας προάγει την κυτταρική αναγέννηση, επιδρώντας σε γενετικούς μηχανισμούς αναδόμησης. Η κεντρική ορμόνη που κυβερνά τη διαδικασία κυτταρικής αναδόμησης είναι η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη που προκαλεί αλλαγές στον μεταβολισμό οι οποίες ευνοούν την πρωτεϊνοσύνθεση, την καύση του λίπους, την επούλωση αρθρώσεων, ανάπτυξη και τη διατήρηση του μυϊκού ιστού του σώματος.
Ερευνητές στο Intermountain Medical Center Heart Institute βρήκαν ότι άνδρες οι οποίοι είχαν νηστέψει για 24 ώρες παρουσίασαν άνοδο της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης της τάξης του 2000%. Αντίστοιχα, οι γυναίκες που μελετήθηκαν εμφάνισαν την αύξηση της ίδιας ορμόνης σε ποσοστό 1300%.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα που νήστεψαν εμφάνισαν επίσης αναγέννηση εγκεφαλικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του Ιππόκαμπου που ευθύνεται για την επεξεργασία πληροφοριών και την μνήμη, καθώς και των τμημάτων του Εγκεφαλικού Στελέχους, υπεύθυνου για τις πολλές ζωτικές λειτουργίες του σώματος όπως τη ρύθμιση παλμού της καρδιάς, την πίεση του αίματος, τον ρυθμό αναπνοής, τις διαδικασίες ύπνου και αφύπνισης.
Οι επιστημονικές δοκιμές έχουν αποδείξει ότι η διαλειμματική νηστεία:

– ενισχύει τη γενική ανοσία,

– βελτιώνει την κατάσταση μιτοχονδρίων και επομένως την κυτταρική αναπνοή και παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα,

– ανεβάζει τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ουσιών στο οργανισμό,

– συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής,

– μειώνει τα τριγλυκερίδια,

– ενισχύει τη καλή χοληστερόλη (HDL),

– ευνοεί την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο,

– βοηθά τα επινεφρίδια στη διαχείριση του στρες,

– βελτιώνει την Υποχλωρυδρία,

– μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και προκαλεί την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα.

Οι δυο σημαντικοί μηχανισμοί από τους οποίους εξαρτάται η ολιστική μας υγεία είναι οι παραγωγή του υδροχλωρικού οξέος απο το Στομάχι και της ινσουλίνης απο το Πάγκρεας. Στις καταστάσεις παρατεταμένου στρές και λόγω της ηλικίας αυτοί οι δύο μηχανισμοί αρχίζουν να υπολειτουργούν, με τα χρόνια παράγουμε όλο και μικρότερες ποσότητες του υδροχλωρικού οξέος, δημιουργούμε αντίσταση στην ινσουλίνη.
Τα επιθυμητά επίπεδα της παραγωγής του στομαχικού οξέος αποτελεί ένα ισχυρό παράγοντα αντιγήρανσης. Τα χαμηλά επίπεδα οξύτητας του Στομάχου, ευθύνονται για την εμφάνισης αρκετών παθήσεων:
– σχετίζονται με τις χρόνιες φλεγμονές οι οποίες δημιουργούνται από το Ελικοβακτήριο του Πυλωρού που είναι η βασική αιτία εμφάνισης της ελκώδης γαστρίτιδας και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
– η γαστρική οξύτητα είναι απαραίτητη για την σύνθεση των μικροβιακών κοινοτήτων που βρίσκονται στο έντερο. Αν τα βακτήρια δεν εξουδετερώνονται στο Στομάχι και εισέρχονται στο Έντερο, επηρεάζουν άμεσα η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της υπέρμετρης ανάπτυξης των μικροβίων.
– τα οξέα του Στομάχου διεγείρουν την απελευθέρωση της χολής από το Ήπαρ και τη Χοληδόχο Κύστη όπως και την απελευθέρωση πεπτικών ενζύμων από το Πάγκρεας. Η έλλειψη των στομαχικών οξέων οδηγεί στην μειωμένη απέκκριση των χολικών οξέων που χρειάζονται για διάσπαση λιπών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα με το σχηματισμό των ορμονών καθώς όλες οι ορμόνες παράγονται από τα λίπη. Παρόμοια δυσκολία εμφανίζεται στη σύνθεση λιποδιαλυτών βιταμινών ( D, E, A, K ), η μειωμένη απέκκριση των χολικών οξέων δημιουργεί την έλλειψή αυτών των βιταμινών. Αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού πέτρας στους νεφρούς και στη χοληδόχο κύστη. Προκαλεί συμπτώματα όπως: αίσθηση πικρίας στο στόμα, φαγούρα, δυσκοιλιότητα, διάρροια, αέρια, ίκτερο, καούρες, πόνο στο δεξί ώμο, απώλεια μαλλιών.
– με την παρουσία χαμηλών επιπέδων υδροχλωρικού οξέος το βασικό πεπτικό ένζυμο η πεψίνη, απαραίτητο για την διάσπαση των πρωτεϊνών των τροφών, δεν παράγεται. Τα μεγάλα μόρια πρωτεΐνης ερεθίζουν την επένδυση του εντέρου και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του συνδρόμου διαρροής του εντέρου που μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη αυτοάνοσης δραστηριότητας στο σώμα, μόλυνση από παράσιτα και καντιντίαση. Χωρίς την κατάλληλη διάσπαση των πρωτεϊνών, δεν έχουμε την απαραίτητη παραγωγή των νευροδιαβιβαστών ( σεροτονίνη, ντοπαμίνη ) στο έντερο, με πιθανή εμφάνιση της κατάθλιψης, έντονης ανησυχίας, δυσλειτουργίας εγκεφάλου, μειωμένης πνευματικής αντίληψης, απώλειας μνήμης.
Η διαλειμματική νηστεία, μαζί με την βελτίωση της παραγωγής του υδροχλωρικού οξέος, μειώνει και την αντίσταση των κυττάρων στην ινσουλίνη. Με τα λιγότερα γεύματα αποφεύγουμε συνεχείς αυξήσεις της ινσουλίνης. Όταν τρώμε κάτι, το ζάχαρο ( γλυκόζη ) στο αίμα ανεβαίνει. Το Πάγκρεας απελευθερώνει την ινσουλίνη που προωθεί τη γλυκόζη από το αίμα προς το εσωτερικό των κυττάρων του οργανισμού.
Με την ηλικία, τα κύτταρα αρχίζουν να ανταποκρίνονται με δυσκολία και χρειάζονται όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης για να προσλάβουν τη γλυκόζη, έτσι αποκτάμε την αντίσταση στην ινσουλίνη. Όσο τα κύτταρα του οργανισμού αντιστέκονται στην ινσουλίνη, τόσο μεγαλύτερες ποσότητες χρειάζεται να απελευθερώνει το Πάγκρεας με το αποτέλεσμα τα κύτταρα να μη μπορούν να την διαχειριστούν.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει τον κίνδυνο του προδιαβήτη, του διαβήτη τύπου 2 και πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων της παχυσαρκίας, των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών επεισοδίων και του καρκίνου. Οι έρευνες αποδεικνύουν την ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της αντίστασης στην ινσουλίνη με εξάρσεις της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μείωσης λειτουργίας της μνήμης και αύξησης κινδύνου του νόσου Alzheimer. Τα πρώτα συμπτώματα ανθεκτικότητας στην ινσουλίνη είναι: ανάγκη για γλυκό και κόπωση μετά το φαγητό, αύξηση βάρους, υπερβολική δίψα και υπερβολική ούρηση.
Σύμφωνα με τις έρευνες η αντίσταση στην ινσουλίνη σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες, μειώνεται περισσότερο όταν ακολουθούν τη διαλειμματική νηστεία, από ότι τις δίαιτες με λιγότερες θερμίδες.
Οι επιπτώσεις της διαλειμματικής νηστείας.
Μετά από 12 ώρες: αύξηση της αυξητικής ορμόνης.
Μετά από 18 ώρες: ανάπτυξη της αυτοφαγίας.
Μετά από 24 ώρες ( για περιοδικά χρονικά διαστήματα ): εξαντλείται το απόθεμα γλυκογόνου και το Ήπαρ μετατρέπει το λίπος σε λιπαρά οξέα και κετονοσώματα, με τα τελευταία να περνούν στον εγκέφαλο και αντικαθιστούν τη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας. Τα οφέλη είναι η μειωμένη αίσθηση πείνας, το αυξημένο απόθεμα αντιοξειδωτικών, η οξυγόνωση, οι καλύτερες καύσεις του λίπους, η μείωση των επιπέδων της φλεγμονής, η επούλωση του εντέρου, η βελτιωμένη καρδιαγγειακή και γνωστική λειτουργία.
Μετά από 48 ώρες (για περιοδικά χρονικά διαστήματα): ενεργοποίηση των βλαστοκυττάρων,
μειωμένος κίνδυνος καρκίνου/όγκων, ανάπτυξη μιτοχονδρίων.
Μετά από 72 ώρες (για περιοδικά χρονικά διαστήματα): περισσότερη ενεργοποίηση των βλαστοκυττάρων, καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
Η διαλειμματική νηστεία δεν συνιστάται σε: έγκυες γυναίκες, στο θηλασμό, στα άτομα που θέλουν να πάρουν βάρος.
Αν θέλετε να χάσετε κιλά, καλό να μην διακόπτετε την νηστεία. Αν δεν θέλετε να αδυνατίσετε, μπορείτε να κάνετε νηστεία για 5 ημέρες την εβδομάδα και υπόλοιπες 2 να τρώτε κανονικά.
Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινότητας σας που θα προσφέρει περισσότερη ενέργεια και ευεξία, θα μειώσει το στρες και να βελτιώσει σημαντικά την υγεία.
Γαληνός και Ιπποκράτης. Τοιχογραφία, 12ος αιώνας, Anagni, Ιταλία
Και να μην ξεχνάμε:
“Ο κάθε άνθρωπος φέρει μέσα του έναν γιατρό, και το μόνο που χρειάζεται είναι να του επιτρέψουμε να κάνει τη δουλειά του. Αν το σώμα δεν είναι εσωτερικά καθαρό, τότε όσο περισσότερο το ταΐζουμε, τόσο περισσότερο το βλάπτουμε. Όταν ένας ασθενής τρέφεται υπερβολικά, εξίσου υπερβολικά τρέφεται και η ασθένεια. Να θυμάστε: η κάθε υπερβολή είναι αντίθετη προς τη φύση.”
Ιπποκράτης.

Tags :

Related Post