Η αλλεργία είναι μια ανώμαλη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ουσίες που είναι συνήθως αβλαβείς για τους περισσότερους ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται η αύξηση των αλλεργικών εκδηλώσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μακροχρόνιες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μια συσχέτιση της εμφάνισης διαταραχών της αλλεργικής φύσεως καθώς αυξάνεται ο πλούτος και κατά συνέπεια, η καθαριότητα στη χώρα.
Η κατανάλωση των χημικών προϊόντων, των πρόσθετων τροφίμων που μπορούν να δράσουν και ως αλλεργιογόνα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αλλεργικών αντιδράσεων διαταράσσοντας τη λειτουργία του νευρικού και του ενδοκρινικού συστήματος. Η χρήση αντιβακτηριακών καθαριστικών, η χρήση αντιβιοτικών κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής, η καισαρική τομή έχουν συσχετιστεί επίσης με τη συχνότητα εμφάνισης άσθματος και άλλων αλλεργικών αντιδράσεων. Η έλλειψη της βιταμίνης D φαίνεται να ευθύνεται εξίσου για τα περιστατικά άσθματος και ατοπικής δερματίτιδας, καθώς και για τα ανεβασμένα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE), ενός μορίου που συνδέεται με τις αλλεργίες.
Η ενεργοποίηση της ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) προκαλεί απελευθέρωση της ισταμίνης, των λευκοτριενίων και άλλων φλεγμονωδών μεσολαβητών στους ιστούς και οδηγεί σε αγγειοδιαστολή, έκκριση βλέννας, ερεθισμό των νευρικών απολήξεων, συστολή λείων μυών στα βρογχικά τοιχώματα που εκδηλώνεται με τη μορφή καταρροής, κνησμού, δύσπνοιας, καθώς και στο σχηματισμό εστίας φλεγμονής στη ζώνη διείσδυσης του αλλεργιογόνου.
Ο βιοσυντονισμός είναι μια φυσική μέθοδος που χρησιμοποιείται θεραπευτικά για την εξισορρόπηση των αλλεργικών φορτίων. Υπάρχουν και οι φυσικές ουσίες που σταματούν τη δράση των φλεγμονωδών μεσολαβητών ευθυνόμενων για την αλλεργική αντίδραση. Μία από αυτές έχει τραβήξει μεγάλο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας τα τελευταία χρόνια και είναι η Κουερσετίνη, η φυτική χρωστική ουσία με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που ανήκει στην ομάδα των βιοφλαβονοειδών.
Η Κουερσετίνη έχει κερδίσει την προσοχή των ερευνητών ως ο ιονοφόρος ψευδαργύρου, δηλαδή, συμμετέχει στη μεταφορά του ψευδάργυρου προκαλώντας την αύξηση της συγκέντρωσης του στο αίμα. Ο ψευδάργυρος είναι το ένα από τα συμαντικότερα στοιχεία για την λειτουργία του οργανισμού, είναι απαραίτητος για μεταβολισμό μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνών, υδατανθράκων και λιπών), συμπαραγωγός σε πάνω από 300 ένζυμα. Συμβάλλει στην άμυνα, στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία, στη γονιμότητα και την αναπαραγωγή, στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων τεστοστερόνης, στην υγεία του δέρματος, μαλλιών, ματιών και οστών. Η επάρκειά του στον οργανισμό είναι κρίσιμης σημασίας.
Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι η Κουερσετίνη, εκτός από την αύξηση της συγκέντρωσης ψευδάργυρου στο αίμα, μειώνει τον ρυθμό απελευθέρωσης της ισταμίνης, παρέχοντας αντιφλεγμονώδη και αντιαλλεργική δράση. Μπορεί να καταστέλλει το σχηματισμό λευκοτριενίων που έχουν 1000 φορές ισχυρότερη φλεγμονώδη επίδραση από την ισταμίνη και ευθύνονται για την ανάπτυξη βρογχικού άσθματος, ελκώδους κολίτιδας, μιας σειράς δερματικών παθήσεων, όπως ατοπική δερματίτιδα, ψωρίαση, κλπ.
Η ιδιότητα της Κουερσετίνης να εξουδετερώνει την επίδραση της ισταμίνης και άλλων βιολογικών φλεγμονωδών ουσιών που μοιάζουν με την ισταμίνη, επιτρέπει τη χρήση της στη θεραπεία της αρθρίτιδας, των ρευματισμών, του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου, της ελκώδους γαστρίτιδας και ελκώδους κολίτιδας.
Επιπλέον, η Κουερσετίνη ομαλοποιεί τη λειτουργία του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του ενδοκρινικού συστήματος.
Συμβάλλει στην ομαλοποίηση της λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος, αποτρέπει την αυξημένη πήξη του αίματος και το σχηματισμό θρόμβων, παρέχει προστασία στον καρδιακό μυ.
Ως αντιοξειδωτικό, διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες. Βρέθηκε ότι καταστέλλει την κυτταρική ανάπτυξη και προκαλεί κυτταρικό θάνατο σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Άλλες μελέτες παρατήρησαν ότι η Κουερσετίνη είχε παρόμοια αποτελέσματα στα καρκινικσ κύτταρα του ήπατος, του πνεύμονα, του μαστού, της ουροδόχου κύστης, του αίματος, του παχέως εντέρου, των ωοθηκών, των λεμφοειδών και των επινεφριδίων.
Η Κουερσετίνη έχει ισχυρή αντιγηραντική και αναπλαστική δράση, βοηθάει στην διατήρηση του κολλαγόνου, επιταχύνει την επούλωση, την αποκατάσταση των ιστών σε διάφορες φλεγμονώδεις ασθένειες και τραυματισμούς.
Σύμφωνα με τις μελέτες, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της, βοηθούν στην προστασία από τις εκφυλιστικές εγκεφαλικές διαταραχές, όπως η νόσος του Alzheimer και η άνοια. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι η Κουερσετίνη και όχι η καφεΐνη, είναι η κύρια ένωση στον καφέ, υπεύθυνη για τα πιθανά προστατευτικά αποτελέσματα έναντι αυτών των ασθενειών.
Η Κουερσετίνη μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και προστατεύει από τις επιπλοκές του διαβήτη.
Νέες μελέτες αποδεικνύουν ότι έχει χαλαρωτικό αποτέλεσμα στα αιμοφόρα αγγεία και βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η Κουερσετίνη, με την αλληλεπίδραση πολλαπλών μηχανισμών, επιδεικνύει προστατευτική δράση στην ηπατική βλάβη που προκαλείται από το αλκοόλ, καθώς ενεργοποιεί τα ενζύμα που μεταβολίζουν την αιθανόλη και αυξάνει την δραστηριότητα του αντιοξειδωτικού συστήματος κατά του οξειδωτικού στρες μειώνοντας τις εκφράσεις των προφλεγμονωδών κυτοκινών».
Η Κουερσετίνη αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού σε επιθέσεις από βακτήρια και ιούς, ενισχύοντας τη δραστηριότητα και το φυσικό προστατευτικό φράγμα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνοντας τις εκδηλώσεις της νόσου. Δρα κατά πολλών κοινών ιών και βακτηριών όπως: απλού έρπητα τύπου 1, της ηπατίτιδας Β, της ηπατίτιδας C, ιού της πολιομυελίτιδας τύπου 1. Παρέχει προστασία έναντι της λοίμωξης από Streptococcus pneumoniae.
Μαζί με αντιιικές, η Κουερσετίνη διαθέτει αντιπηκτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, σημαντικές για τη θεραπεία της λοίμωξης SARS-CoV-2. Όπως αναφέρει ο γνωστός Αμερικανός φυσικοπαθητικός Michael Murray στην ιστοσελίδα του: «Η Κουερσετίνη ασκεί σημαντική αναχαίτιση στη σύνδεση συγκεκριμένων ακίδων πρωτεϊνών στους υποδοχείς ACE-2, εμποδίζοντας έτσι την ικανότητα του ιού να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.». Δύο πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η Κουερσετίνη είναι χρήσιμη ως συμπληρωματική θεραπεία της ήπιας λοίμωξης SARS-CoV-2.
Η Κουερσετίνη βρίσκεται σε πολλά φυτικά τρόφιμα, ιδιαίτερα στο εξωτερικό στρώμα ή τη φλούδα. Η βιταμίνη C και Ψευδάργυρος αυξάνουν την αφομοίωση της. Διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής και δοσολογία έως και 500 mg που λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες φαίνεται να είναι πολύ ασφαλής. Εάν σκοπεύετε να την πάρετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.
Τα τρόφιμα πλούσια σε Κουερσετίνη:
Το φαγόπυρο είναι η πιο πλούσια πηγή της φυσικής Κουερσετίνης. Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες στα 100 gr. φαγοπύρου η περιεκτικότητα σε Κουερσετίνη είναι περίπου 8% ή 8 gr.
Οι φλούδες του κρεμμυδιού ή του σκόρδου έχουν την υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα (έως 70%) και μεγάλη περιεκτικότητα σε Κουερσετίνη, στα 100 gr είναι περίπου 4 gr. Για προληπτικούς λόγους, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις φλούδες του κρεμμυδιού ή του σκόρδου, κατά την προετοιμασία της σούπας . Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια πρέζα φλούδας αυτών των λαχανικών στην τσαγιέρα όταν ετοιμάζετε τσάι ή κάποιο άλλο ζεστό ρόφημα.
Το μαύρο και πράσινο τσαί στα 100 gr. περιέχει 2.5 gr. του φλαβονοειδές.
Η κάπαρη είναι μια εξαιρετική πηγή της Κουερσετίνης και στα 100 gr. η περιεκτικότητα είναι 1,8 gr.
Το κόκκινο κρεμμύδι στα 100 gr. περιέχει 1,8 gr.
Τα κόκκινο σταφύλια, τα κόκκινα μήλα, τα εσπεριδοειδή, οι τομάτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, στα 100 gr. περιέχουν περίπου 150 mg.
Όλα τα φυτά του κόκκινου, πράσινου και μωβ χρώματος είναι πλούσια σε Κουερσετίνη. Είναι το πιο άφθονο φλαβονοειδές στην διατροφή του ανθρώπου. Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν συνήθως 5 – 40 mg. της Κουερσετίνης την ημέρα από την κατανάλωση φυτικών τροφών. Δεν υπάρχει μια ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης της. Η δοσολογία καθορίζεται ανάλογα με την κατάσταση της υγείας και τις ανάγκες του οργανισμού σας.
Treatment of COVID-19 patients with quercetin.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8573830/
Δύο ουσίες που κάνουν “μαγικά” – Ο λόγος για την κερσετίνη και τα φλαβονοειδή.
Δύο ουσίες που κάνουν “μαγικά” – Ο λόγος για την κερσετίνη και τα φλαβονοειδή!
Κερκετίνη-Κουερσετίνη: Αναχαιτίζει την ικανότητα των ιών να μολύνουν τα κύτταρα.
https://www.proionta-tis-fisis.com/quercetin-anahaitizei…/
The Effectiveness of Bioresonance Method on Human Health.
https://openepidemiologyjournal.com/…/8/PAGE/1/FULLTEXT/