Ημερολόγιο Υγείας

ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΞΥΛΟ (4.02.2025 – 5.05.2025)

Σύμφωνα με το σύστημα Wu Xing, που χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική, από το αρχικό Tao, ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης του Γιν και του Γιανγκ, προέκυψαν τα βασικά φυσικά στοιχεία – νερό, ξύλο, φωτιά, γη και μέταλλο. Από τότε όλες διαδικασίες στο Σύμπαν προκαλούνται από τη διάδραση του Γιν και του Γιανγκ με τα 5 στοιχεία .
Οι κυκλικές μεταμορφώσεις των πρωταρχικών στοιχείων επηρεάζουν τις εποχές του χρόνου  και την φυσιολογική και την ψυχική κατάσταση των ανθρώπων. Η παρατήρηση των εποχιακών μεταβολών και της επιρροής τους στη ζωή και τον οργανισμό μας είναι ένας διορατικός τρόπος να συντονιστούμε με τον κόσμο τριγύρω.
 Είναι απολύτως φυσιολογικό να κοιμόμαστε περισσότερο, να είμαστε πιο εσωστρεφείς κατά την διάρκεια του Χειμώνα καθώς το φως της ημέρας μειώνεται, ενώ το Καλοκαίρι με την αύξηση του φωτός να κοιμόμαστε λιγότερο, να είμαστε πιο δραστήριοι, επικοινωνιακοί και δημιουργικοί. Παρομοίως με τον κιρκάδιο ρυθμό της ημέρας, η ψυχοσωματική μας κατάσταση εξαρτάται από το βιολογικό ρολόι του έτους.
Οι κυκλικές μεταβολές του Γιν και του Γιανγκ   και οι επιρροές των φυσικών στοιχείων ασκούν την επίδραση τους στον άνθρωπο, προσδίδοντας μια ιδιαίτερη χροιά σε όλες  εκδηλώσεις της ζωής του.
Στα «Εσωτερικά κλασσικά κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα», λέγεται ότι στη φύση, το Γιν και το Γιανγκ υφίστανται μεταμορφώσεις και αν κάποιος «ακολουθεί την αντίθετη πορεία μόνο προβλήματα δημιουργεί, αν εναρμονίζεται με τις μεταβολές τους αποφεύγει τον κάθε κίνδυνο». Με βάση αυτή την αρχή, προτάθηκε ένας κανόνας για την καλλιέργεια της ζωτικότητας κατά των τεσσάρων εποχών: Άνοιξη – γέννηση, Καλοκαίρι – διαχείριση, Φθινόπωρο – συγκέντρωση, Χειμώνας – διατήρηση.
Κατά την αρχαία κινεζική θεραπευτική παράδοση, μέσα της κάθε εποχής εκφράζεται ένα φυσικό στοιχείο οι ποιότητες του οποίου αντανακλώνται στα όργανα και τους μεσημβρινούς του ανθρώπινου σώματος.
Επομένως η καλύτερη στιγμή για την παρατήρηση και την φροντίδα των συγκεκριμένων οργάνων, για την εναρμόνιση των συναισθηματικών – ψυχικών – πνευματικών μας εκφράσεων, θεωρείται η εποχή όταν στην φύση ενεργοποιείται η ποιότητα του στοιχείου στον οποίο αυτά τα συστήματα οργάνων αντιστοιχούν.
Έτσι, όταν ο Ήλιος εισέρχεται στην 315η μοίρα του τροπικού ζωδιακού κύκλου, στην Κίνα ξεκινάει Άνοιξη και το Νέο Έτος. Αν και επίσημοι γιορτασμοί της Πρωτοχρονιάς γίνονται στη δεύτερη Νέα Σελήνη μετά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο μεταξύ 20 Ιανουαρίου και 20 Φεβρουαρίου.
H Άνοιξη είναι η εποχή της εκδήλωσης του στοιχείου Ξύλου, το οποίο εμπλουτίζει την φύση με πολύ διαφορετικές ποιότητες σε σχέση με το Χειμώνα. Στην κινεζική ταοϊστική και παραδοσιακή ιατρική σκέψη, το Ξύλο συνδέεται με αναγέννηση, αποφασιστικότητα, αλλαγή, ανάπτυξη και επέκταση των υλικών μορφών, στρατηγική και ευελιξία, γενναιοδωρία και ιδεαλισμό.
Το στοιχείο Ξύλο εκφράζεται στα όργανα Ήπαρ/Χοληδόχος Κύστη, το νευρικό σύστημα, τους τένοντες, τους συνδέσμους και τα μάτια.
Φέτος, όπως και πέρυσι, το στοιχείο Ξύλο θα είναι κυρίαρχο στοιχείο της χρονιάς. Το Νέο Κινεζικό Έτος του Πράσινου Ξύλινου Γιν Φιδιού θα ενισχύσει τις ποιότητες του στοιχείου, θα φέρει αλλαγές που πρόκειται να είναι πιο ήπιες αλλά και πιο βαθιές σε σχέση με περσινή χρονιά του Πράσινου Ξύλινου Γιανγκ Δράκου.
Η ανοιξιάτικη ενέργεια μας επηρεάζει από τις 4 Φεβρουαρίου, αποκορυφώνεται στην Εαρινή Ισημερία και ολοκληρώνει τον κύκλο της στις 5 Μάϊου με 18-ήμερο του Μεσοδιαστήματος, προετοιμάζοντάς μας για δημιουργικότητα και ευημερία του Καλοκαιριού η οποία θα καταλήξει στην καρποφορία του Φθινοπώρου.   
Την Άνοιξη στην φύση λαμβάνει χώρα η εκτεταμένη μεταβολή ενεργειών. Η μέγιστη συσσώρευση του Γιν που έγινε κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, γεννά το Γιανγκ. Το Γιανγκ αυξάνεται, όλες οι διαδικασίες που θα υπάρξουν στη διάρκεια του έτους αρχίζουν να σχηματίζονται. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον πρώτο μήνα – το Φεβρουάριο. Ο Φεβρουάριος είναι η βάση της γέννησης ενέργειας του Γιανγκ για ολόκληρο έτος.
Το στοιχείο Ξύλο προαναγγέλλει την γέννηση, την αρχή της ζωής, το πρωί, την ανατολή το Ήλιου, τα μπουμπούκια, τη γονιμότητα. 

Κατά τις παραδόσεις της Κίνας και του Θιβέτ, υπάρχουν οι τρεις κύριες συνιστώσες στο Σύμπαν: ουράνια, ανθρώπινη και γήινη. Ο άνθρωπος βρίσκεται ανάμεσα στον Ουρανό και τη Γη. Την Άνοιξη, το Πνεύμα στον Ουρανό εκδηλώνεται με τη μορφή Ανέμου. Ο Άνεμος γεννά το στοιχείο Ξύλο. Το στοιχείο Ξύλο δημιουργεί το Ήπαρ, το Ήπαρ δημιουργεί τένοντες και συνδέσμους. Οι τένοντες και οι σύνδεσμοι γεννούν την Καρδιά. Έτσι, κοσμογονικά από την άποψη της κινεζικής φυσικής φιλοσοφίας και ιατρικής, γεννιούνται τα στοιχεία.
Το στοιχείο Ξύλο με την βοήθεια του Ανέμου φέρει εξάπλωση και ταχεία εξέλιξη στα χίλια πράγματα. Το κάθε τι αρχίζει να κινείται με εξαιρετική δύναμη, τόλμη και πάθος για να καταλήξει στη τελική μορφή. Οτιδήποτε καταστρεπτικό μπορεί να βλάψει τον άνθρωπο και το περιβάλλον του.
Η ενέργεια του Ανέμου μέσα στο Φεβρουάριο είναι πολύ αυξημένη. Ο Άνεμος μπορεί να γίνει ένας ισχυρότερος παθογόνος παράγοντας καθώς θεωρείται το “αφεντικό” όλων των παθήσεων. Οι νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με την υπερβολική επικράτηση του εσωτερικού Ανέμου στο σώμα, καθώς αυξάνει ευαλωτότητα και νευρικότητα.

Η απότομη αύξηση της ενέργειας Γιανγκ καλό να κατευθυνθεί στη δράση ενσυνείδητη, εποικοδομητική και ωφέλιμη σε όλους, έτσι αναπτύσσουμε την αρετή της Καλοσύνης που μας χαρίζει το στοιχείο Ξύλο.
Τα παρατεταμένα συναισθήματα πικρίας και μίσους μπορούν να έχουν μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες τόσο για ψυχική όσο και σωματική υγεία. Είναι απαραίτητο να εξασκούμε επίγνωση για να παρατηρούμε τις πτυχές του εαυτού που χρειάζονται αναγνώριση, αποδοχή και φροντίδα, να μη αφήνουμε το θυμό να δηλητηριάζει την ύπαρξή μας.
Όταν το στοιχείο Ξύλο είναι σε αρμονία, ο θυμός γίνεται δημιουργική δύναμη για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που εμφανίζονται μπροστά μας, να υποστηρίξουμε τον εαυτό και τις ανάγκες που έχουμε, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας με σαφή και ορθό τρόπο χωρίς να παραβιάζουμε τα δικαιώματα των άλλων ανθρώπων.
Η ανισορροπία του στοιχείου εκφράζεται ως πόλωση σε σωστό και λάθος, καλό και κακό, τότε αδυνατούμε να δούμε την ολοκληρωμένη εικόνα, να κατανοήσουμε τι γίνεται  με την άλλη πλευρά, έτσι χάνουμε τη διάκριση, τον προορισμό και την πορεία μας, αισθανόμαστε θύμα των περιστάσεων.

Καθώς η φάση του Ξύλου φέρνει απότομες και σημαντικές αλλαγές στην πορεία εξέλιξης των γεγονότων, απαιτείται να εξασκήσουμε τις ικανότητες ευελιξίας και προσαρμοστικότητας που συνδυάζονται με σταθερότητα, ριζωμένη στις αξίες και την αλήθεια της Καρδιάς μας.
Μπορούμε να είμαστε σαν τα μεγάλα και εύκαμπτα δέντρα που οι δυνατές τους ρίζες  διεισδύουν βαθιά μέσα στη Γη και τα κλαδιά υψώνονται απαλά προς τα πάνω, προς τον Ήλιο, έτσι δεν θα φοβόμαστε κανέναν άνεμο και καμιά κακοκαιρία.
Το Ήπαρ είναι το όργανο Γιν και είναι το πιο σημαντικό στο ενεργειακό σύστημα του σώματος. Για αυτό τον λόγο στις αρχαίες κινεζικές πηγές, το Ήπαρ αποκαλείται ως «Πράσινος Αυτοκράτορας» που εξασφαλίζει την ελεύθερη και εύκολη ροή του Τσι σε όλο το σώμα – προς όλες τις κατευθύνσεις και μέσω όλων των οργάνων. 
Είναι το πιο αλτρουιστικό όργανο του σώματος που ενεργεί ως «δότης», προσφέροντας σε όλα τα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος τόσο αίμα όσο χρειάζονται. Παρομοίως, η κάθε μας δράση καλό να είναι δημιουργική, να προσφέρουμε, να κατευθυνόμαστε περισσότερο από τα αλτρουιστικά κίνητρα.
Η Χοληδόχος Κύστη ανήκει στα όργανα Γιανγκ. Η χολή σχηματίζεται από την περίσσεια Τσι του Ήπατος, η οποία μεταφέρεται στη Χοληδόχο Κύστη. Και με τη σειρά του, το Τσι της Χοληδόχου Κύστης βοηθά το Τσι του Ήπατος να ανέβει.
Η Χοληδόχος Κύστη είναι ένας αγγελιοφόρος της Φωτιάς των Νεφρών που σχηματίζεται μεταξύ των Νεφρών και ανεβαίνει στον Σπλήνα, τα Έντερα, το Στομάχι. Η αποφασιστικότητα, το θάρρος να αλλάξετε κάτι στη ζωή σας, σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την καλή λειτουργία του.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε τα όργανα και τα συστήματα που αντιστοιχούν στο στοιχείο Ξύλο την Άνοιξη, σύμφωνα με κινεζική θεραπευτική παράδοση;
Στον αναγεννητικό κύκλο του Wu Xing, το στοιχείο Νερό δημιουργεί το Ξύλο, καθώς η βροχή ή η δροσιά κάνουν τη ζωή των φυτών να ευδοκιμεί. Η υπερβολική υγρασία όμως μπορεί να βλάψει την βλάστηση που αντί να ξεκινήσει να αναπτύσσεται, θα μαραθεί.
Αν κατά τη διάρκεια του Χειμώνα στον οργανισμό συσσωρεύτηκε πολύ υγρασία, χρειάζεται να εξαλειφθεί καθώς δεν επιτρέπει στο Τσι να ρέει ελεύθερα και δημιουργεί τη στασιμότητα ενέργειας στο Ήπαρ και τη Χοληδόχο Κύστη, αναποφασιστικότητα, την έλλειψη πρωτοβουλίας και απελπισία.
 Μαζί με το φως του Ήλιου αυξάνονται και οι επιθυμίες. Καλό να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί στα θέματα που αφορούν τις διαθέσεις μας. Οι ανικανοποίητες επιθυμίες μπορεί να προκαλέσουν στρες, υπερβολικό θυμό και κατάθλιψη.  Το αποτέλεσμα θα είναι η στασιμότητα ενέργειας, αδυναμία, απροθυμία εξέλιξης, κίνησης και επέκτασης.

Η παρατεταμένη στασιμότητα μπορεί να αυξήσει την θερμότητα του Ήπατος με συμπτώματα, όπως: αέρια, φούσκωμα, παλινδρόμηση οξέος, ημικρανίες, ζάλη, σκοτεινά, λιγοστά ούρα, δίψα, ζάλη, βούισμα στα αυτιά, πρήξιμο των ποδιών, δυσκοιλιότητα ή χαλαρά κόπρανα, αίσθημα κρύου και ζέστης, πόνος στο δεξιό υποχόνδριο, κάψιμο και σπασμένα αγγεία στα μάτια, οργή.
Οι τροφές με την καυτερή, πικρή και μέτρια γλυκιά γεύση τώρα είναι οι πιο κατάλληλες. Αυτές οι τρείς γεύσεις θα ηρεμήσουν το Ήπαρ και τη Χοληδόχο Κύστη, θα κατευνάσουν τον παθογόνο Άνεμο.
Στις περιπτώσεις έντονης συναισθηματικής αναστάτωσης για να ηρεμήσετε την θερμότητα στον Ήπαρ μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας ροφήματα και τροφές με πικρή γεύση.
Η πικρία κινεί την ενέργεια στο Ήπαρ και τη Χοληδόχο Κύστη, διεγείρει παραγωγή της χολής για την πέψη των λιπών, γι’ αυτό οι Κινέζοι γιατροί συνιστούν κατανάλωση πικρών τροφών στις περιπτώσεις χολοκυστίτιδας και παγκρεατίτιδας. Ωστόσο, όλα χρειάζονται μια ισορροπία, καθώς η υπερβολή της πικρής γεύσης μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, ξηροστομία, αδυναμία και ζάλη.

Οι πικρές τροφές στην κινεζική παραδοσιακή ιατρική, κατάλληλα για αυτή την εποχή, θεωρούνται: πράσινο και μαύρο τσάι, τσάι Μάτσα, χαμομήλι, κιχώριο, κρόκος Κοζάνης, σουσάμι και ταχίνι, κολοκυθόσποροι, αμύγδαλα, κουρκουμάς, μπρόκολο, πικραλίδα, ραδίκια, σπανάκι, μαρούλι, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, ρόκα, καφές και κακάο.
Πιο ευνοϊκή γεύση της περιόδου είναι η καυτερή. Η καυτερή γεύση θα εξουδετερώσει την υγρασία λόγω της οποίας συμβαίνουν πολλά κρυολογήματα.
Ωφέλιμα είναι τα πράσινα κρεμμυδάκια, το πιπέρι οποιουδήποτε τύπου, το τζίντζερ, το μαγειρεμένο σκόρδο (το ωμό μπορεί να αυξήσει θερμότητα στο Ήπαρ και να διαταράξει την κυκλοφορία του Τσι)
Τα αποξηραμένα φρούτα είναι ευνοϊκα, ιδίως τα γκότζι μπέρι, οι χουρμάδες, τα σύκα και οι σταφίδες.

Καλό να τρώτε ήπια γλυκές τροφές που είναι τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (εκτός από τα ξινά ), κρέατα, όσπρια, γλυκές ρίζες λαχανικών, γλυκά φρούτα, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, μανιτάρια, μέλι, γλυκά κρασιά.
Το δημητριακό του Ήπατος είναι το σιτάρι (προτιμότερο να χρησιμοποιείτε προϊόντα από αλεύρι Ζέας ). Το σιτάρι εισέρχεται στο κανάλι του Ήπατος την Άνοιξη, δροσίζει, το θρέφει και το καταπραΰνει. Όλοι εκείνοι που έχουν πλεόνασμα διέγερσης στο Ήπαρ συνίσταται να τρώνε προϊόντα σιταριού την Άνοιξη.
Τα παντζάρια είναι μια εξαιρετική τροφή. Οι βεταλαΐνες, τα ισχυρά φυτοχημικά του παντζαριού, προάγουν την απελευθέρωση ενζύμων που απαιτούνται για την αποτοξίνωση του Ήπατος 
Από τα κρέατα, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι τα πιο κατάλληλα. 
Τα βότανα που εξαλείφουν στασιμότητα της ενέργειας στο Ήπαρ είναι το χαμομήλι, η τσουκνίδα, το γαϊδουράγκαθο, ο κολίανδρος.
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αποτοξίνωση του Ήπατος, διεγείρουν τις διαδικασίες απέκκρισης χολής και έχουν θετική επίδραση στον μεταβολισμό του λίπους.
Να τρώτε μέτρια, μόνο όταν έχετε την αίσθηση πείνας, όχι όμως οξείας πείνας γιατί δημιουργεί υπερβολική θερμότητα στο Ήπαρ και αυξάνει τον Άνεμο.
Όλες τροφές που έχουν πράσινο χρώμα, ιδίως τα πράσινα λαχανικά, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο ευνοούν του Ήπαρ την Άνοιξη.

Καλύτερα να αποφεύγετε ή να μειώσετε:
Τις τροφές με ξινή γεύση: εσπεριδοειδή, ανανά, δαμάσκηνα, ντομάτες, ξινά μήλα, μαγιονέζες, περισσότερες σάλτσες και τουρσιά με βάση το ξίδι, ξηρό κρασί.
Όλα τα προϊόντα των οποίων το συντηρητικό στοιχείο είναι το αλάτι, καθώς το αλμυρό αυξάνει υγρασία.
Να μειώσετε τα λαχανικά με κίτρινα άνθη: αγγούρια, ντομάτες, κολοκύθα, ραπανάκια (μπορεί επίσης να τονώσουν τη συσσώρευση παθολογικής υγρασίας)
Τα θαλασσινά.
Το φαγόπυρο, το καλαμπόκι, το κεχρί, μπορεί να ενισχύσουν τον παθογόνο Άνεμο στο σώμα.
Η υπερβολική κατανάλωση αυγών μπορεί να προκαλέσει στασιμότητα ενέργειας στο Ήπαρ.
Να αποφεύγετε την υπερβολικά γλυκιά γεύση: κέικ, γλυκά, όλα τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής με βάση λευκή ζάχαρη καθώς αυξάνουν την υγρασία που προσπαθούμε να εξαλείψουμε.
Να αποφεύγετε να τρώτε κρύο φαγητό.
Οι αρχαίοι λέγανε ότι η ανατολή γεννάει τον Άνεμο. Το βλέπουμε από τα φύλλα των δέντρων που κινούνται όταν ο Ήλιος ανατέλλει. Το πρωί το στοιχείο Ξύλο ενεργοποιείται, μια νέα μέρα γεννιέται, νέα ζωή ξεκινάει.
Έτσι την Άνοιξη είναι ο καιρός για να ξυπνήσουμε, να αυξήσουμε τη σωματική δραστηριότητα μετά από μια μακρά περίοδο του Χειμώνα. Όλη η φύση έλκεται προς τον Ήλιο, τα πάντα από τη μικρή χλόη μέχρι τα μεγαλοπρεπή δέντρα, μας δίνουν ένα θαυμάσιο παράδειγμα αρμονικής ζωής μέσω της ώθησης τους προς τον Ήλιο.
Ευνοϊκό να πηγαίνουμε για ύπνο πριν τα μεσάνυχτα και να σηκωνόμαστε μαζί με την ανατολή του Ήλιου. Αυτό θα βοηθήσει στη συσσώρευση του Γιανγκ και στη εμφάνιση πιο θετικών συναισθημάτων και επιθυμιών.
Να μη σηκώνεστε απότομα και να μη κάνετε απότομες κινήσεις σε όλη τη διάρκεια της ανοιξιάτικης εποχής. Οι κίνησες μας χρειάζεται να είναι ήπιες για να μην τραυματίσουμε τένοντες και συνδέσμους.

Μπορείτε να επιτύχετε τα μέγιστα αποτελέσματα για την υγεία κάνοντας γιόγκα, τσι γκόνγκ και άλλες ήπιες ενεργειακές πρακτικές που ανοίγουν τένοντες και συνδέσμους. Η ζωτική ενέργεια Τσι κινείται μέσα από αυτούς τους ιστούς.
Κάνοντας τις διατάσεις σε συνδυασμό με ενεργειακές ασκήσεις δημιουργούμε πιο ισχυρό, ανθεκτικό σώμα γεμίζοντας το με ζωτική ενέργεια.
Οι κινήσεις όλων των ασκήσεων, αυτή την εποχή θα πρέπει να στοχεύουν στο τέντωμα, να είναι ομαλές και μετρημένες. 
Καλό να μη κουράζετε τα μάτια, καθώς είναι η «έξοδος» του μεσημβρινού του Ήπατος και αποκτούν ιδιαίτερη ευαισθησία.

Για να εναρμονιστείτε καλύτερα με την ενέργεια στοιχείου Ξύλο και την Άνοιξη:
Νιώστε τον Ήλιο να σας τραβάει επάνω και προς τα έξω, όπως όλα τα φυτά και τα ζώα.
Παρακολουθήστε τα μπουμπούκια πως διπλασιάζονται στο μέγεθός τους μόνο σε μια μέρα.
Παρατηρήστε φωλιές των πουλιών. Φτιάξτε τον κήπο.
Νιώστε τη ζωή, βγείτε έξω, ανοίξτε το μυαλό σας στις νέες δυνατότητες. Ξεκινήστε νέα πράγματα στο σπίτι, στη δουλειά, στον εαυτό σας. Δείτε τους ανθρώπους και τις καταστάσεις με μια νέα ματιά.
¨Κάντε την καρδιά σας σαν λίμνη, με ήρεμη, ακίνητη επιφάνεια και μεγάλα βάθη καλοσύνης.”
– Λάο Τσε

Η εσωτερική αποδοχή της υπάρχουσας κατάστασης και η εξωτερική δράση που θα ευνοήσει την επιθυμητή αλλαγή θα ηρεμήσει τον νου και θα διευκολύνει την κίνηση της ζωτικότητας .
Η επίγνωση και ο έλεγχος των επιθυμιών, η εξάσκηση της προσοχής και η καλοσύνη, η παρατηρητικότητα και η γενναιοδωρία, η αποφασιστικότητα και η αφυπνισμένη δράση, η τάξη αλλά και η ευελιξία – είναι οι ιδιότητες που ενισχύουν το Ήπαρ και τη Χοληδόχο Κύστη την Άνοιξη. Αυτός ο τρόπος ζωής θα ησυχάσει τον παθογόνο Άνεμο , θα εξουδετερώσει  το στρες και θα βοηθήσει στη διατήρηση του Γιανγκ για συνεχόμενη πρόοδο.
Η Άνοιξη δεν διαρκεί για πάντα, βιώστε τη γενναιόδωρη ενέργειά της με ευγνωμοσύνη και σύνεση τότε τα σποράκια που σπέρνετε θα φέρουν τους καρπούς που θα απολαύσετε.
Και να μη ξεχνάτε πως στην ουσία, δεν είστε το σώμα και το μυαλό αποτελούμενα από τα 5 μεταβαλλόμενα στοιχεία και Γιν – Γιανγκ μεταμορφώσεις. Νιώστε, αγαπήστε, δράστε, πραγματοποιήστε τα σχέδιά σας, φροντίστε τον εαυτό σας και τους άλλους, αλλά να θυμάστε ότι δεν είστε αυτός ο χαρακτήρας στο έργο που παίζεται στη σκηνή του ”θεϊκού εγκόσμιου θεάτρου”.
Τίποτα δεν μπορεί να βλάψει ή να καταστρέψει αυτό που είστε. Πάντα υπήρχατε, υπάρχετε και θα υπάρχετε. Η πανταχού Παρουσία, η αιώνια Συνείδηση, η καθαρή Επίγνωση, η απόλυτη Αγάπη, το Φως και η Ευδαιμονία, η τελική Ενότητα, το πρωταρχικό Ταο, είναι η αληθινή σας φύση που βρίσκεται πέρα από έννοιες και λέξεις.

“Οι τρεις μήνες της Άνοιξης έχουν τα χαρακτηριστικά γέννησης, εμφάνισης και τακτοποίησης. Ο Ουρανός και η Γη γεννιούνται, όλες οι υπάρξεις αρχίζουν να ανθίζουν.
Να πηγαίνετε για ύπνο αργά το βράδυ και να σηκώνεστε την αυγή, να περπατάτε γύρω από την αυλή με μεγάλα πλατιά βήματα, να κινήστε ομαλά με τα μαλλιά σας αφημένα.
Είναι ο τρόπος ζωής που θα συμβάλει στην εμφάνιση ευνοϊκών συναισθημάτων-θελήσεων.
Αξίζει να δίνουμε τη ζωή αντί να καταστρέφουμε, να προσφέρουμε αντί να αφαιρούμε, να επαινούμε αντί να τιμωρούμε.
Είναι ο τρόπος ενίσχυσης της υγείας που αντιστοιχεί στην ροή Τσι της Άνοιξης.
Εάν δεν συμπεριφέρεστε ανάλογα, μπορεί να βλάψετε το Ήπαρ και το καλοκαίρι θα παρουσιάσετε το σύνδρομο κρύου στο Ήπαρ και η ροή Τσι, δεν θα είναι αρκετή για την ανάπτυξη.
¨Η Ανατολή γεννάει τον Άνεμο, ο Άνεμος δημιουργεί το Ξύλο, το Ξύλο δημιουργεί ξινή γεύση και η ξινή γεύση δημιουργεί το Ήπαρ. Το Ήπαρ συμβάλει στη δημιουργία των τενόντων, οι τένοντες συμβάλουν στη δημιουργία της Καρδιάς. Το Ήπαρ ελέγχει τα μάτια.
Ο εκνευρισμός καταστρέφει το Ήπαρ και η ηρεμία υπερνικά τον εκνευρισμό.
Ο Άνεμος καταστρέφει τους τένοντες και η ξηρασία υπερνικά τον Άνεμο.
Η ξινή γεύση καταστρέφει τους τένοντες και η καυτερή γεύση υπερνικά το ξινό.”
~ Η Κλασική Ιατρική του Κίτρινου Αυτοκράτορα, Χουάνγκ Ντι