Σύμφωνα με ταοϊστική φιλοσοφία, η ισημερία είναι το σημείο φυσικής αρμονίας του Γίν και του Γιάνγκ στην φύση. Όταν ημέρα γίνεται ίση με τη νύχτα, επιτυγχάνεται μια σύντομη ισορροπία μεταξύ των αντιθέτων, μεταξύ εξωτερικού και εσωτερικού, ενεργητικότητας και παθητικότητας, αρσενικού και θυληκού. Μετά την ημέρα αυτή το φως της ημέρας αρχίζει να μειώνεται, το Γιν αυξάνεται και το Γιανγκ υποχωρεί.
H Φθινοπωρινή Ισημερία γιορτάζεται με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο. Oι εορτασμοί συχνά ενσωματώνουν πολιτιστικές και πνευματικές παραδόσεις που τιμούν τις μεταβαλλόμενες εποχές, την ισορροπία μεταξύ φωτός και σκότους, εκφράζουν ευγνωμοσύνη και σεβασμό προς ανερχομένη θυλική δύναμη της ζωής.
Στην Κίνα, κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής ισημερίας συμβαίνει Φεστιβάλ του Φεγγαριού, ονομάζεται επίσης Φεστιβάλ Μεσοφθινοπώρου. Περιλαμβάνει τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, τα πάρτι με θέα το Φεγγάρι, τις φεγγαρόπιτες – τραγανά αρτοσκευάσματα γεμισμένα με γλυκό φασόλι ή κρόκο αυγού, κρέας ή πάστα από σπόρους λωτού, την εξισορρόπηση αυγών που είναι μια πρακτική η οποία όπως πιστεύεται φέρνει καλή τύχη, ισορροπία του Γιν και του Γιανγκ στη ζωή κάποιου. Η ιστορία του Φεστιβάλ ξεκινάει πριν από 3.000 χρόνια. Παρόμοιες εορτές γίνονται σε όλη την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία.
Φτιάχνοντας τις φεγγαρόπιτες οι άνθρωποι τιμούν μια παράδοση που μιλά για τη Θεά του Φεγγαριού Τσανγκέ και την αγάπη της στη Γη. Ένας από τους πιο γνωστούς θρύλους είναι η ιστορία της Τσανγκέ που σύμφωνα με τον μύθο έκλεψε το ελιξίριο της αθανασίας από τον σύζυγό της και το κατάπιε. Το έκανε για να εμποδίσει τον σύζυγό της να γίνει βασιλιάς τύραννος. Ενώ το ελιξίριο της χάρισε αθανασία, την έκανε επίσης να επιπλέει προς τα πάνω και να πετάξει στο Φεγγάρι για να αποφύγει τιμωρία. Μένει εκεί μόνη, στο παλάτι του Φεγγαριού. Κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ του Μεσοφθινοπώρου, οι Κινέζοι κοιτάζουν το Φεγγάρι, σκεπτόμενοι την Θεά στη μοναχική της εξορία και τρώνε φεγγαρόπιτες προς τιμήν της.
Στην Ιαπωνία, η Φθινοπωρινή ισημερία και η Εαρινή ισημερία είναι γνωστή ως Χίγκαν. Είναι μια βουδιστική γιορτή, μια εποχή επίσκεψης των οικογενειακών τάφων, έκφρασης σεβασμού στους προγόνους. Το Χίγκαν είναι η ιαπωνική προφορά της κινεζικής μετάφρασης του σανσκριτικού όρου «η άλλη ακτή». Συμβολίζει το πέρασμα από τον κύκλο θανάτου και αναγέννησης ή από την Σαμσάρα στη Νιρβάνα.
Στην Ινδία, η Φθινοπωρινή Ισημερία χαρακτηρίζεται από το φεστιβάλ Ναβαράτρι, μια αρχαία εορτή μέσω της οποίας αποδίδεται φόρος τιμής στην κοσμική φύση, στην κοσμική μητέρα, τη μοναδική δημιουργό. Είναι εννέα νυχτές γεμάτες μουσική, χορό και θρησκευτικές τελετουργίες όπου η κάθε νύχτα αντιπροσωπεύει μια διαφορετική πτυχή της θεάς και οι πιστοί συγκεντρώνονται για να προσφέρουν προσευχές και να αναζητήσουν ευλογίες. Η Ναβαράτρι είναι μία από τις αρχαιότερες μεθόδους συνειδητοποίησης της ενέργειας ή της σάκτι, σοφίας και της θεϊκής δύναμης. Πιστεύεται ότι αυτή η ενέργεια δεν μπορεί να είναι ξεχωριστή από το σώμα. Υπάρχει ένα αρχαίο ρητό που λέει ότι ο Θεός κοιμάται στα ορυκτά, ανοίγει τα μάτια στα δέντρα, περπατά στα ζώα και σκέφτεται στα ανθρώπινα όντα. Άρα αν ο Θεός που βρίσκεται μέσα στον καθένα από εμάς είναι η Σοφία.