Τα πρώτα ίχνη της Βερβερίνης (Berberine) που χρησιμοποιήθηκαν σκοπούς εντοπίζονται πριν από 3000 χρόνια, όταν το φυτό Βερβερίς (Berberis vulgaris) καλλιεργούνταν στην Κίνα και τη Νότια Ασία. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα φυτά που περιείχαν τη Βερβερίνη ήταν γνωστά στην Ινδία, τη Νότια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Ε αντιβακτηριακών ινικών και αντιαρρυθμικών ιδιοτήτων. Σήμερα, η φυτική ένωση Βερβερίνη καταλέγεται μεταξύ των πιο αποτελεσμάτων tho a ιαβήτη, την παχυσαρκία, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ακόμη και τον καρκίνο.
Τα πιθανά της Βερβερίνης για την υγεία προέρχονται από τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τα ένζυμα στο σώμα. Ένας τρόπος λειτουργίας τους. Φαίνεται να το κάνει αυτό σε πολλά μεμονωμένα ένζυμα, ακόμη και σε DNA και RNA. Οι δράσεις της Βερβερίνης αποδίδονται μεταξύ άλλων και στην ενεργό το οποίο ρυθμίζει τον ανθρώπινο μεταβολισμό. Το ένζυμο αυτό το βρίσκουμε μέσα στα κύτταρα διαφόρων οργάνων, όπως του εγκεφάλου, των μυών, των νεφρών, της καρδιάς, και του ήπατου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η Βερβερίνη προκαλεί βελτιωμένη λειτουργία των ορμονών που ρυθμίζουν το λίπος, όπως η ινσουλίνη, η αδιπονεκτική νη και η λεπτή.
Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατου (NAFLD), μια κοινή ηπατική διαταραχή που επί του παρόντος στερείται αποτελεσματικής θεραπείας. Η βερβερίνη, παρουσιάζει ισχυρό θεραπευτικό δυναμικό αυτή ταβολική μέσω τροποποίητου τοφίλου ηπατικού mrna και lncrna.
https://translational-medicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12967-015-0383-6Η τακτική λήψη συμπληρωμάτων της Βερβερίνης φαίνεται να μειώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια σε ένα άτομο με υψηλή χοληστερόλη. Λειτουργεί διαφορετικά από τα σημερινά τυπικά φάρμακα για τη χολητέ ά σε άλλα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23512497/
Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης σε άτομα με ιαβήτη. ου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, με αποτελεσματικότητα που ανταγωνίζεται Glucophage (μετφορμίνη).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5839379/Α οξική στα καρκινικά κύτταρα. Τα αποτελέσματα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής υποστηρίζουν την ιδέα ύ, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25153862/?? ?? ωθεί στην ανάπτυξη φαρμάκων από φυσικά προϊόντα. Οι μελέτες μας έδειξαν ότι η Βερβερίνη, εμπόδιζε τη συσσώρευση λίπος in vitro και in vivo. Δύο μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη 300 – 500 gr του συμπληρώματος 3 φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια τριών μηνών οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάε υς. ???? σουλίνης και άλλων ορμονών που ρυθμίζουν τα λιποκύτταρά.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22739410/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22474499/Η θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και ορμόνες που σχετίζονται με αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτές οι θεραπείες δεν μπορούν να λαμβάνονται συνεχώς, ειδικά από γυναικείες που θα ήθελαν να μείνουν έγκυες. Έτσι, οι θρεπτικές ενώσεις διερευνήθηκαν ως πιθανοί παράγοντες για τη θεραπεία του συνδρόμου. Α ιδιαίτερα κατά του σπλαχνικού λιπώδους ιστο ύ. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων, οι ερευνητές θεώρησαν ότι θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία των πολυκυστικών ωοθηκών.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7028834/?? ως σε δόσεις των 300–500 mg, 3 φορές/ημέρα (900-1500 mg/ημέρα). Στις συνηθισμένες δοσολογίες το συμπλήρωμα της θεωρείται ασφαλές για τους περισσότερους ενήλικες.
Τα άτομα που έχουν κάποια ιατρική πάθηση ή λαμβάνουν φάρμακα (ειδικά τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για το σάκχαρο του αίματος, την καρδιά, ή/και τ ην πίεση), αλλά και έγκυες, θηλάζ γυναίκες πρέπει να συμβουλευτούν πρώτα τον γιατρό τους πριν την λήψη Βερβερίνης .
Αλληλεπιδράσεις / Αλληλεπιδράσεις
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1126/berberine#:~:text=Pregnancy%3A%20It’s%20likely%20unsafe%20to,if%20you%20are%20breast%2.