Ζούμε τη ζωή μας με συνήθειες, αναζητώντας την εκπλήρωση απ΄εξω, βλέπουμε τις διαφορές είτε φανταστικές είτε “πραγματικές”, κατηγορώντας τους άλλους. Και αυτός ο τρόπος ζωής, είναι ο συνηθισμένος ανθρώπινος τρόπος. Εδώ είναι οι οκτώ συμφωνίες και μια ακόμα που μπορούν να αντικαταστήσουν αυτές τις συνήθειες.
Οι 3 συμφωνίες της Δημιουργίας:
1. Να περιμένετε το απροσδόκητο. Να είστε έτοιμοι να κάνετε τα σχέδια για τα πράγματα που επιθυμείτε να γίνουν. Μην κοιτάτε για το αποτέλεσμα, κάντε τα σχέδια για ότι χρειάζεται να γίνει ούτως η άλλως.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα σχεδιά μας δεν πάνε όπως τα έχουμε προγραμματίσει. Ειμαστε τόσο προσκολλημένοι στον εαυτό μας, στο μυαλό και τις συνήθειές μας, των οποίων η προέλευση είναι άγνωστη, αναρωτιόμαστε, αμφιβάλλουμε και ανησυχούμε. Για αυτό κάντε το καλύτερο δυνατόν, αλλά να μην περιμένετε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
2. Δώστε προσοχή στα μικρά πράγματα στη ζωή σας. Όσο μικρότερα, τόσο πιό σημαντικά. Τα μυνήματα έρχονται μέσα απο τα μικρά πράγματα. Δώστε προσοχή στα μικρά θαύματα και θα δείτε πόσο θαυματουργή θα γίνει η ζωή σας.
3. Να βλέπετε τα αποτελέσματα μόνο αφού γίνουν τα συγκεκριμένα γεγονότα. Κάτι μικρό που συμβαίνει απροσδόκητα ή με συγχρονισμό έχει μεγάλη σημασία.
Οι 3 συμφωνίες της Διατήρησης:
4. Πείτε στο μυαλό σας και στο εγώ, να περιμένουν. Σταματήστε, μην θέλετε πάντα να γνωρίζετε όλα εκ’των προτέρων. Δεν μπορείτε. Θα μάθετε αργότερα. Συχνά παραιτείστε, κολλημένοι στο παρόν, αναμένοντας να γίνουν τα πράγματα όπως στο παρελθόν. Λειτουργήστε τώρα, πείτε στο μυαλό σας να περιμένει. Αυτό είναι το δυναμικό βήμα.
5. Ένα βήμα την κάθε φορά.
Κάποιος μπορεί να ρωτήσει: τότε πως θα σημειώνω την πρόοδο; Αν μάθω αργότερα, τι θα κάνω τώρα; Θέλουμε να τρέξουμε αλλά η διαδικασία είναι, ένα βήμα κάθε φορά.
Εμπιστευτείτε τα βήματα τώρα και θα γνωρίσετε τους λόγους αργότερα. Ασχοληθείτε με το παρόν, αφήστε τα πράγματα να προχωρήσουν και θα δείτε. Αυτό είναι το παθητικό βήμα.
6. Τα πράγματα θα αρχίσουν να κινούνται όλο και πιο γρήγορα.
Όταν αρχίσετε να ακολουθείτε τους πρώτους πέντε τρόπους, θα δείτε ότι αυτό που υποτίθεται θα έπρεπε να γίνει στο μέλλον, γίνεται τώρα η νωρίτερα. Φαίνεται σαν να επιβραδύνεται ο χρόνος, όλα κινούνται ταχύτερα γιαιτί καταλαβαίνετε περισσότερα.
Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός. Με την εσωτερική επιβράδυνση, κάνετε πολύ περισσότερα πράγματα εξωτερικά. Κάντε τα πάντα με μέτρο και η ζωή σας θα γίνει πολύ πιο απλή. Αυτό είναι το πρακτικό βήμα.
Οι 3 συμφωνίες της Επαναπορρόφηφης:
7. Να θυμάστε τη θνητότητα σας. Ανάμεσα στα μικρά πράγματα που πρέπει να προσέχουμε, είναι να συνειδητοποιήσουμε πως η ζωή και ο θάνατος έρχοναι και φεύγουν συνεχώς.
Δεν υπάρχει τρόπος να ζήσεις χωρίς να πάρεις τη ζωή απο κάτι. Προσπαθήστε να μην παίρνετε πάρα πολλές ζωές. Να θυμάστε πάντοτε ότι μια μέρα θα έρθει ο θεός του θανάτου και θα πρέπει να φύγετε. Θα είματσε έτοιμοι να φύγουμε ή θα πολεμήσουμε; Εάν δεν είμαστε έτοιμοι, θα κάνουμε έναν αγώνα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να φύγουν. Καλό όμως να είμαστε έτοιμοι σε κάθε στιγμή, για να ζούμε μια γεμάτη ζωή τη κάθε στιγμή.
8. Τα πράγματα, τα οποία μας δίνουν “μεγάλες δυσκολίες”, είναι αυτά που πραγματικά μας προχωρούν. Για αυτό το έβαλα τελευταίο, το έβαλα ακόμα και μετά το θάνατο.
Το εγώ λέει: γιατί μου συνέβη αυτό το φρικτό πράγμα, έκανα τα πάντα σωστα.. Οι δυσκολίες όμως, αν τα κοιτάξεις σωστά, θα σε διδάξουν. Για τους νέους είναι συμαντικό να το γνωρίζουν απο τώρα. Έτσι δεν θα χάσουν χρόνο.
Είναι δύσκολο να βρούμε αυτούς που μας ωθούν να ξυπνήσουμε. Είναι σαν ο Θεός να είναι εκεί και μας πιέζει. Ξύπνα! Αυτή είναι η αλήθεια, άλλα πιεζόμαστε και αντιστεκόμαστε. Τα σκληρά πράγματα είναι αυτά που μας βγάζουν απο τις συνήθειες και μας προχωρούν. Σκεφτείτε το.
Και το Ένα βήμα ακόμα.
Είσαι!
Υπάρχουν άλλες δύο δράσεις, είναι η Απόκρυψη και η Αποκάλυψη. Που είναι αυτές; Παντού. Όλα τα βήματα αυτά, αν το συνειδητοποιούμε στην καθημερινότητά μας, μας πηγαίνουν απο την Απόκρυψη στην Αποκάλυψη και καταλήγουν στον ένατο, που βασικά δεν είναι βήμα ( αλλά και είναι ) στην απλή πανταχού Ύπαρξη που είναι η φύση μας.
Δεν υπάρχει χάσμα ανάμεσα στον αόρατο κβαντικό κόσμο της φυσικής και τον ορατό κόσμο της καθημερινής εμπειρίας. Δεν υπάρχει ο διαχωρισμός ανάμεσα στην επιστήμη και την πνευματικότητα. Όλα βασίζονται στους ίδιους παγκόσμιους νόμους. Είμαστε παγιδευμένοι μέσα στην διανόηση, στις πεποιθήσεις και στον κόσμο μας. Πολλές φορές νομίζουμε ότι μόνο εμείς κατέχουμε την αλήθεια. Αν ανοίξουμε το τρόπο με το οποίο σκεφτόμαστε, αν ανοίξουμε τους ορίζοντες, τότε η καθημερινή μας ζωή μπορεί να αποκτήσει την πραγματική πληρότητα.
Μηνάς Καφάτος. Απόσπασμα απο το βιβλίο “Επιστήμη, πραγματικότητα και καθημερινή ζωή.”