Οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και ένα αποδυναμωμένο λόγω της τρίχρονης καραντίνας, ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν ως αποτέλεσμα το φετινό χειμώνα να ταλαιπωρούμαστε υπερβολικά από διάφορες μορφές ιώσεων. Επιπλέον, με πολλούς εορτασμούς μπορεί να έχουμε βγει εκτός του καθημερινού προγράμματος ύπνου, διατροφής και άσκησης, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα της μειωμένης ανοσολογικής αντίδρασης.
Για να περιοριστεί ο κίνδυνος των ιώσεων:
Μείνετε δραστήριοι. Η τακτική άσκηση, διατηρεί το σώμα σας υγιές και αντισταθμίζει τον σύγχρονο καθιστικό τρόπο ζωής. Αν γυμνάζεστε τακτικά έχετε μικρότερες πιθανότητες να αρρωστήσετε, αφενός μεν γιατί μειώνετε τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό σας και δυναμώνετε το ανοσοποιητικό.
Κοιμηθείτε αρκετά. Το να μην κοιμάστε αρκετά θα επηρεάσετε αρνητικά το ανοσοποιητικό, κάνοντας σας ευάλωτους στα κρυολογήματα και τους ιούς της γρίπης.
Μειώστε την πρόσληψη ζάχαρης.
Χαμηλώστε την πρόσληψη αλκοόλ, μειώστε ή κόψτε το κάπνισμα.
Kαταναλώστε αρκετή ποσότητα νερού και των υγρών γενικότερα, για να αποφύγετε τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Η επαρκής πρόσληψη του νερού βελτιώνει σημαντικά την εν γένει αμυντική λειτουργία του οργανισμού, καθώς διατηρεί την ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και βοηθά να αποβάλλουμε τις άχρηστες ουσίες που μεταβολίζονται στο σώμα μας.
Πάρτε τα συμπληρώματα διατροφής. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι καλύτερες βιταμίνες για την ενίσχυση ανοσολογικής ανθεκτικότητας είναι η βιταμίνη D3+K2, το Μαγνήσιο και η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και ο Ψευδάργυρος. Ο Ψευδάργυρος έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και εάν ληφθεί εντός 24 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας της ίωσης.
Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σύστημα με τροφές πλούσιες σε συγκεκριμένα συστατικά:
Προβιοτικά. Θα τα βρείτε σε καλλιεργημένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι, και σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ, κομπούχα, οι ελιές, το ξινολάχανο, το kimchi. Tα «φιλικά» βακτήρια συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της μικροβιακής χλωρίδας και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου που επηρεάζει σημαντικά την κατάσταση του ανοσοποιητικού.
Φυτικές ίνες. Σπόροι chia, λιναρόσπορος, αποξηραμένα σύκα/ βερίκοκα/μήλα/δαμάσκηνα, πίτουρο βρώμης, κριθάρι, φαγόπυρο, φακές, ροβίτσες, ρεβύθια και αβοκάντο, είναι η καλύτερες πηγές των φυτικών ινών που βοηθούν στη φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού και επομένως του αναπνευστικού και ανοσοποιητικού συστήματος, συμβάλλουν στην ταχεία απομάκρυνση από το σώμα διαφόρων άχρηστων ουσιών και τοξινών, προστατεύουν τις νευρικές ίνες των αεραγωγών διαμορφώνοντας στους πνεύμονες ένα αντιφλεγμονώδες περιβάλλον, συντονίζουν τη γονιδιακή δραστηριότητα με έναν ειδικό τρόπο που βοηθά στην καταπολέμηση λοιμώξεων.
Αβγα. Πηγή πρωτεϊνών, από τις οποίες φτιάχνονται τα αντισώματα, των βιταμινών Α και Β, ψευδαργύρου και DHA, ω-3 λιπαρού οξέος απαραίτητου για την ανοσοπροστασία των νευρικών κυττάρων.
Ρέγκα, σαρδέλες, σκουμπρί, στρείδια, μύδια, γαρίδες, είναι καλές πηγές πρωτεϊνών, ω-3 λιπαρών, ψευδαργύρου και συνενζύμου Q-10. Η παραμικρή έλλειψη ψευδαργύρου ή Q-10 αποδυναμώνει τα κύτταρα Τ του ανοσοποιητικού και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες.
Κοτόσουπα. Μεταβάλλει τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων, λειτουργεί σαν αντιβιοτικό, προκαλεί αντισηψία, διαλύει τη βλέννα, περιορίζει τις εκκρίσεις των βλεννογόνων, καταπραΰνει τα συμπτώματα της γρίπης.
Μανιτάρια. Είναι γεμάτα με σελήνιο και σύμπλεγμα βιταμινών Β, μέταλλα που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Μια καλή ομελέτα-μανιτάρια γεμάτη με λαχανικά λειτουργεί υπέροχα για να ενισχύσει την ανοσία.
Ακτινίδιο, βατόμουρα, λεμόνι, πορτοκάλι. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C. Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου και ψευδαργύρου, στοιχείων που παίζουν ρόλο-κλειδί στην καταπολέμηση των ιών.
Σταφίδες κορινθιακές. Έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, σίδηρο και βιταμίνη C σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ξερά φρούτα, αλλά και από το σπανάκι, που επίσης στηρίζει το ανοσοποιητικό.
Ανανάς και παπάγια (φρέσκα). Περιέχουν σημαντικά ενεργά ένζυμα, βρωμελίνη και παπαΐνη αντίστοιχα, με αντιφλεγμονώδεις και αντιικές ιδιότητες, καθώς και βιταμίνες Β.
Βερίκοκα, καρότα, κολοκύθες, μάγκο. Είναι πλούσια σε καροτένια, προβιταμίνη Α και άλλα φυτοθρεπτικά. Θρέφουν τα επιθηλιακά κύτταρα δέρματος και ρινικών βλεννογόνων, ενισχύοντας και προστατεύοντας έτσι τα τοιχώματα των φυσικών φίλτρων της αναπνευστικής οδού, από όπου προσπαθούν να εισβάλουν οι ιοί.
Κρεμμύδια, πράσα, μήλα, φαγόπυρο. Περιέχουν κουερσετίνη, ένα φλαβονοειδές με ισχυρή αντιική, αντιαλλεργική και αντιφλεγμονώδη δράση, που προστατεύει βλεννογόνους και πνεύμονες.
Πιπεριές. Περιέχουν ένα ισχυρό κοκτέιλ ουσιών, όπως βιταμίνη C, β-καροτίνη, πιπερόλη και καψαϊκίνη, που δρουν αντιοξειδωτικά και αντιικά, κινητοποιώντας τα μακροφάγα κύτταρα να «καταβροχθίσουν» τους παθογόνους ιούς-εισβολείς.
Σκόρδο: αποτελεί ένα φυσικό αντιβιοτικό. Χάρη στην ουσία αλλισίνη που περιέχει, καταπολεμά ιούς και βακτήρια σε χρόνο μηδέν, αρκεί να καταναλωθεί ωμό ή ελάχιστα μαγειρεμένο.
Μυρωδικά και βότανα. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σε ουσίες με άμεση και έμμεση δράση κατά των ιών, ιδίως η ρίγανη, ο κρόκος Κοζάνης και το τσάι.
Φύκια (σπιρουλίνα, χλωρέλλα κ.ά.), περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών («super foods»), αυξάνουν τη δραστικότητα των λευκοκυττάρων, βοηθούν στην αποβολή ιών και τοξικών από τον οργανισμό.